Nedopustivo uzimanje otisaka prstiju zaposlenih

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je nedopustiva obrada otisaka prstiju zaposlenih radi evidentiranja prisutnosti na radnom mestu.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je nedopustiva obrada otisaka prstiju zaposlenih radi evidentiranja prisutnosti na radnom mestu.

Čak i kada postoji pristanak zaposlenih za prikupljanje biometrijskih podataka poput snimanja otisaka prstiju, to ne znači da je takva obrada podataka dozvoljena, navodi se u saopštenju poverenika. Šabić je istakao da poslodavci koji nameravaju da kontrolišu poštovanje radnog vremena obradom biometrijskih podataka moraju da imaju u vidu da to može biti suprotno zakonu.

Poverenik je ukazao da u pravnom poretku Srbije još ne postoji zakon koji opšte principe utvrđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti preciznije uređuje u oblasti biometrijskih podataka. Jedan od osnovnih dokumenata u toj oblasti, kako piše u saopštenju, jeste Direktiva Evropskog parlamenta po kojoj je obrada biometrijskih podataka dozvoljena samo kad je nužna i neophodna.

Uvođenje biometrijskih mera samo radi kontrole korišćenja radnog vremena je prekomerno, nesrazmerno i predstavlja nepotrebno zadiranje u privatnost pojedinca, dodaje se u saopštenju.

  • zvezdane staze

    12.06.2012 06:05
    @kakvi su nam zakoni
    I u komentaru kao i u vim nasim zakonima treba dodati objasnjenje

    te molim objasnjenje za ..." sto je inace legalno u celom svetu..."

    da se navedu drzave i firme iz celoga sveta koje tako postupaju sa svojim zaposlenima
    kao i drzave u Evropi i evropske firme koji imaju taj "obicni" sistem i koji su izbacili "komplikovani" sistem kartica

    ili smo mi jedna od retki FUTURISTICKIH svetskih zemalja koji uvode sistem kao u filmovima..."Zvezdane staze"

  • Hardwear

    12.06.2012 06:01
    Otisci
    Na stranu deo o opravdanosti i primeni u sferi evidentiranja dolazaka na posao, ali moram da napomenem da svi ti industriski uređaji za očitavanje otisaka prstiju uopšte ne snimaju ceo otisak prsta već samo određene tačke do kojih se dolazi analizom a unikatne su kod svakoga. Oni koji se bave ovakvim stvarima znaju da se tehnika u potpunosti razlikuje od uzimanja otisaka u MUP-u gde je ceo otisak skeniran i evidentiran. Opet nam sudbinu kroje oni koji nisu upućeni u tematiku.
  • kakvi su nam zakoni

    11.06.2012 15:16
    Ne radi se o nekakvoj kontroli poslodavaca, vec obicnim biometrijskim sigurnosnim sistemima koji umesto npr. kljuca, kartice i/ili koda koji je potrebno ukucati rade po principu ocitavanja otiska...sto je inace legalno u celom svetu.
    To sto isti sistem log-uje i vreme ocitavanja je samo dodatna funkcija, ne toliko bitna i nije problem, vec je problem nedefinisan zakon koji je moguce "siroko" tumaciti (kao i sve ostale, koji se izgleda s namerom tako prave - da bi mogli nekome progledati kroz prste a nekoga nepodobnog i kazniti, iako je u pitanju identicna situacija)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija