Vesti

2

Žene sve kasnije rađaju decu

Izvor: Novosti/Novi magazin

Žene sve kasnije rađaju decu

 

Rađanje dece odlaže se zbog karijere, ali neretko na tu utiču i poslodavci koji ne žele da za stalno zaposle mlade žene, ili novopečene majke jer ih smatraju osobama sa “posebnim potrebama”, koje će zbog bebe stalno ići na bolovanje.

Tu je i država - i dalje nema dovoljno mesta u vrtićima, a malo toga uliva sigurnost da će za dete biti dovoljno mleka i pelena. Na kraju, svoj udeo imaju i muškarci, koji ne žele obaveze i nastoje da produže “momčenje”.

Demograf Goran Penev, iz Instituta društvenih nauka, kaže da odluka o rađanju trenutno, ipak, najviše zavisi od ekonomskih (ne)prilika.

Produžetak školovanja znatno je doprineo odlaganju sklapanja braka, naročito kad znamo da su sada u Srbiji žene obrazovanije od muškaraca, objašnjava Goran Penev.

Ako posle toga još godinama čekaju stalno zaposlenje, žive na teret roditelja i nemaju rešeno stambeno pitanje, nemaju ni stimulativnu sredinu da stvaraju porodicu. Žena koja postane majka sa 35 godina sigurno će imati manje dece nego ona koja rodi bebu pre 25. Sve to utiče na opadanje broja novorođene dece. Imamo za trećinu manje beba nego što je potrebno za zamenu generacija svake godine.

U 2010. godini rođeno je 69.000 mališana, a polovinom prošlog veka na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine rađalo ih se oko 150.000 godišnje, ukazuje Panev.

Prema podacima RZZS, od 2005. do 2010. godine povećao se broj majki koje su dete dobile između 30. i 49. godine života, dok je značajno smanjen broj žena koje su zatrudnele pre ulaska u četvrtu deceniju.

Vesna Vukotić Pavlović, načelnica ginekologije u beogradskom Domu zdravlja “Stari grad”, smatra da je jedan od razloga povećanog broja starijih trudnica - vantelesna oplodnja.

Ranije je država finansirala samo jedan pokušaj, pa su dozvoljena dva, a sada u Beogradu parovi imaju i treću besplatnu šansu, napominje doktorka. Ljudi koji žele decu ne prezaju ni da podignu kredit da bi imali potomstvo, tako da sada imam trudnicu koja je iz petog pokušaja ostala u drugom stanju i nosi blizance. Država je ranije dozvoljavala parovima da uđu u ovaj program do 38. godine. Sada je ta granica pomerena za još dve godine, a privatne klinike primaju žene do 47 godina.

Bez obzira na to što je nauka napredovala, dr Vukotić Pavlović upozorava da posle 25. godine ne treba čekati optimalne uslove, jer se tako izgubi orijentacija o vremenu, a zahtevi postanu sve veći i biološki sat otkucava.

Velika je razlika kada trudnica ima 23 i 33 godine, jer se organizam kroz tu deceniju menja i “slabi”, a potrebno je da bude što vitalniji da bi se rodila zdrava i stabilna beba, tvrdi sagovonica Novosti. Krvotok se, na primer, tokom trudnoće za trećinu uvećava, a što je telo zrelije ono teže podnosi te promene. Javljaju se mnoge bolesti kod starijih prvorotki, od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, problema sa štitastom žlezdom do rađanja deteta sa anomalijama ili sa predispozicijama za šećernu bolest još u detinjstvu.

Dragana Ćorić, iz udruženja “Roditelj”, smatra da će se granica rađanja prvog potomka sve više pomerati.

Žene je njihova emancipacija skupo koštala, jer su zamenjene uloge, pa su sada one glavni pokretači i od njih se očekuje da garantuju finansijsku bezbednost porodice, da dobiju stalan posao i kupe stan, kaže Ćorićeva. Kasnije, ako se pronađete u poslu, nemate vremena da upoznajete nove ljude i da se upuštate u dublje emotivne veze. Što je veći stepen obrazovanja žene, to je rađanje kasnije. Ako ne postoji podrška roditelja, žene koje se bave specifičnim delatnostima, rade na fakultetu ili u smenama, odlaze na specijalizaciju, negde će ostati uskraćene, jer jureći karijeru ne mogu sve da postignu.

 

Dragana Ćorić napominje da je trudnoća i vrsta poslovnog rizika. Žena koja se bavi advokaturom plaši se da će zbog “drugog stanja” i porodiljskog odsustva izgubiti klijente, a neretko se dešava da se u skoro svim profesijama žene posle bolovanja vraćaju na lošije radno mesto i njihovi kvaliteti se nipodaštavaju, podseća Ćorićeva. 

Druga strana medalje majčinstva je da neke žene prvo dete rode i pre punoletstva. U 2010. godini se porodilo čak 4.168 devojaka starosti između 15 i 19 godina.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Jo

ne zelim da rodim u ovoj drzavi..ako ne odem preko granice necu ni radjati.

Natalija

Pomenuta Vesna Vukotić Pavlović bi trebala malo više vremena da posveti slušanju pacijentkinja i pomaganju da se prevaziđu uzroci neplodnje. DVE godine sam joj pričala da ne mogu da ostanem trudna i da imam cudna kašnjenja menstruacija, a njen jedini komentar je bio da to nije relevantno jer nije proslo tri godine kako pokusavam da ostanem trudna i da imam vremena posto tek imam 25. Da nisam otisla kod drugog ginekologa nikad ne bih ni uspela da održim trudnocu. Čudna kašnjenja menstruacije su u stvari bili konstantni pobačaji zbog nedostatka Progesterona. Problem koji se na svu sreću sada lako rešava lekovima ali kad neko ne želi ni da sasluša..... Stvarno ne znam čime je ona zaslužila mesto načelnice. Prijateljici koja je slučajno zaglavila kod nje je pogrešila nedelju trudnoće i zamalo da joj prođe termin za dabl test. Ko zna koliko ima sličnih priča vezanih za doktorku Pavlović.