Split prajd bez incidenata

Tanjug

09. 06. 2012. u 11:27

Ovogodišnja povorka ponosa, u kojoj se našlo i petoro ministara i brojne javne ličnosti, prošla je bez incidenata, uz zastave duginih boja. Kerum: Parada nije dobrodošla u Splitu

ZAGREB - Za razliku od prošlogodišnjeg "Split prajda", koji je završio vređanjem i gađanjem učesnika, ovogodišnja povorka ponosa, u kojoj se uz znatno veći broj učesnika našlo i petoro ministara i brojne javne ličnosti, prošla je bez incidenata, uz zastave duginih boja.

"Šetnja je završena na Rivi bez ikakvih incidenata, uz muziku, u veselom raspoloženju i uz adekvatno policijsko prisustvo, izjavio je za Tanjug predsednik beogradske Gej strejt alijanse Lazar Pavlović, koji je učestvovao na "Split prajdu".

Ovogodišnju povorku, u kojoj je bilo oko 1.000 ljudi, obezbeđivalo je 900 do 1.000 pripadnika redovne i interventne policije uz dva vodena topa i uz nadletanje helikoptera.

U povorci su bili i ministri unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, spoljnih poslova Vesna Pusić, veterana Predrag Matić Fred, uprave Arsen Bauk i graditeljstva Ivan Vrdoljak. Tu su bili i književnik i filozof Predrag Matvejević, režiseri Nenad Puhovski i Rajko Grlić, brojni muzičari i novinari, među kojima i novinar Drago Pilsel, koje je ranijih godina bio i na povorkama u Zagrebu.

Policija je zabranila ugostiteljima da piće poslužuju u staklenim bocama ili čašama, a centar grada i deo Rive na kome se održavao skup ograđen je bio brojnim metalnim preprekama.

Policija je do 15 sati, kada je počeo "Split prajd", privela 20 osoba, uglavnom zbog slučajeva kršenja javnog reda i mira, pijanstva ili što nisu imali dokumente, a do kraja skupa privedeno je ukupno 40 osoba. Incidenata nije bilo, osim što je jedan građanin probio policijski kordon, ali je odmah uhapšen.

Svakog učesnika povorke redari su detaljno pegledavali pri ulasku u park, a osim što je policija s psima obezbeđivala sam park, širi rejon obezbeđivale su jake policijske snage.

"Treba biti u Splitu da pokažemo da smo zemlja koja provodi svoje zakone, da neće tolerisati nasilje ili da se ljude diskriminiše zbog rase, nacije, životnog stila. Jedino što nije dozvoljeno jeste nasilje", rekla je Pusićeva.

Na prigodnom programu na Rivi organizatori iz grupa "Kontra", "Iskorak" i "Domine", zahvalili su onima koji su došli, a sve je na improvizovanoj bini pratio ženski hor.

MUP je odbio sve zahteve gradskih vlasti da se trasa prolaska kolone i održavanje skupa izmesti s Rive i traženje Građanske inicijative za Split da se na Rivi održi njihov kontramiting. Katolička crkva pozvala je sve protivnike skupa i ideja koje on promoviše da se uzdrže od nasilja.

Na "Split prajd" reagovali su i organizatori "Zagreb prajda", koji su ocenili da je hrvatska policija pokazala da kad hoće može obezbediti pravo na javno okupljanje svih građana Hrvatske.
"U Splitu su pobedili otpor i borba LGBT zajednice, naših familija i naše dece. Pokazali smo, ne samo da imamo pravo javno iskazivati svoj seksualni i rodni identitet, već i da je on važno i društveno i političko pitanje ove zemlje", ističe se u saopštenju.


KERUM: PARADA NIJE DOBRO DOŠLA

Gradonačelnik Splita željko Kerum izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnji "Split Prajd" protekao bez incidenata, ali I iskoristio priliku da naglasi da ta povorka nije dobrodošla u Splitu čiji su je građani bojkotovali.

"Drago mi je da je ovogodišnji 'Split Prajd' prošao bez incidenata jer su Splićani poslušali našu preporuku da ignorišu paradu i ne dođu na Rivu. Snage bezbednosti bile su jake, a toliko angažovanje policije zapravo je bezrazložno trošenje novaca", napisao je gradonačelnik u saopštenju.

Kerum se požalio da je skoro ceo dan jedan velik deo grada bio je blokiran, komunikacija središtem Splita bila je otežana, a ljudi nisu mogli komotno da šetaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

вук

09.06.2012. 13:17

Новосклепана ендехазија је идеална дестинација за окупљање тих бузераната, без обзира на фемкање тамошњих ''десничарских удруга''.

kerber52

09.06.2012. 13:22

o kak je to divno ne, ti dećki će se baš fino družiti, želim sreću i još puno slićnih događaja torcidi i hajdućkioj toploj momćadi

vlada

09.06.2012. 16:30

A bez ove nase Mase (popularne "zene u crnom") ne moze nista da prodje. Ona je sve i sva; i zena u crnom, i peder i lezbejka......Pametna zena! Nece da radi kod Kineza za 10 000 dindzi. Bolje ovako, mitingujes, mases zastavom, druzis se a kinta samo leze na racun!

mario

09.06.2012. 18:52

Divno, kada bi se i mi Beogradjani resili ovih homofoba, patriJota i fasista i proterali ih odakle su dosli nasima da oduzmu poslove, ziveli bi kao i ceo Zapad u ljubavi :)

Gambino

09.06.2012. 21:27

@mario - Pa ti lepo idi na taj zapad pa sa njima zivi u ljubavi i resio si problem.

zoks

10.06.2012. 19:21

@mario - mario@ pitaj od Vijetnama do Libije sta misle o zapadnjackoj "ljubavi"!

Gambino

09.06.2012. 19:28

1000 policajaca+politicari ucestvovali na prajdu.....Kod nas iscimaju sve plavce od Kragujevca pa do Kikinde i ipak budu neredi.

MatijaBG LDP/DS

09.06.2012. 19:43

Predivan dan u Splitu,a kod nas ce biti prelepih deset dana.Bice nam predivno.Jedva cekam.:)))

BlendeR

09.06.2012. 21:11

U hrvatskoj svako moze biti ono sto jeste samo je zabranjeno biti Srbin...Neka im na ponos ova parada ponosa...