DS ima većinu i bez LDP ili URS?

Nacionalne vesti - Subota 09.06.2012 - 15:40

Većinu bi trebalo da podrže manjine, SPO i Narodna partija Maje Gojković, a biće ostavljena otvorena vrata i drugima da uđu u Vladu. Danas nastavak pregovora demokrata i socijalista, razgovara se o Kosovu i RS.

DS i koalicija SPS-PUPS-JS mogle bi u ponedeljak da objave da imaju većinu od 126 poslanika, i to bez LDP i URS, piše “Press”.
 
Većinu bi trebalo da podrže manjine, SPO i Narodna partija Maje Gojković, a otvorena vrata biće ostavljena i drugima da uđu u Vladu ukoliko podrže platformu Borisa Tadića.
 
Koalicija koju predvodi DS, naime, na parlamentarnim izborima osvojila je 67 mandata, dok su koaliciji SPS-PUPS-JS pripala 44 mandata. Oni zajedno imaju 111 poslanika, tako da sa sedam poslanika manjina, dva SDA, četiri SPO i dva poslanika Maje Gojković imaju potrebnu većinu.
 
Potpredsednik SPO Aleksandar Jugović i Gojkovićeva potvrdili su da su se dogovorili s Tadićem.
 
Jugović je rekao da će ta stranka podržati DS i bez podrške LDP (na čijoj je listi).
 
- SPO želi da podrži i da svoj doprinos u ostvarivanju ciljeva, principa i programa koje je javnosti predstavio budući premijer Boris Tadić – kazao je Jugović, i potvrdio da su se Tadić i lider SPO Vuk Drašković “videli pre nekoliko dana”. 
 
Maja Gojković je izjavila da odvojeno razgovara o učešću u Vladi.
 
- Prvo DS i SPS treba da se izjasne o tome da će praviti Vladu, a stranke se okupljaju oko programa Vlade, a ne oko brojeva ili oko toga ko će dobiti koliko ministarstava – kazala je Gojkovićeva, i podsetila na to da je na parlamentarnim izborima Narodna partija (na listi URS) osvojila dva poslanička mandata i da je prosto prirodno da ima samostalnost u njihovom raspolaganju.
 
Inače, razgovori o formiranju buduće vlade i skupštinske većine trebalo bi da se nastave danas susretom predstavnika koalicije SPS-PUPS-JS sa liderom DS i kandidatom za mandatara Borisom Tadićem.
 
- Danas će predsednici stranaka naše koalicije nastaviti započete razgovore sa predsednikom demokrata, a ekonomski i nacionalni program su dve osnovne sfere kojima će se Vlada baviti odmah po osnivanju – rekla je potpredsednica socijalista Slavica Ðukić Dejanović.
 
Prema njenim rečima, razgovaraće se i o saradnji sa Republikom Srpskom i pitanju Kosova i Metohije.d
Telegraf

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: