Završeno "Veliko spremanje Srbije"

Volonterska akcija "Veliko sppremanje Srbije" za koju se prijavilo 290.000 ljudi održana je danas u 169 opština u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 09.06.2012.

00:10

Default images

Akcija se sprovodi po treći put u okviru kampanje "Očistimo Srbiju", a povodom Svetskog dana životne sredine 5. juna. Ministarsvo životne sredine i prostornog planiranja najavilo je da će tokom dana saopštiti prve rezultate ove akcije, broj učesnika, količinu sakupljenog otpada i broj očišćenih lokacija i deponija.

Smeće su čistili đaci osnovnih i srednjih škola, studenti, zaposleni u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, ustanovama i privatnim kompanijama, članovi nevladinih organizacija, predstavnici medija, policije i Vojske Srbije.

Dulić: Očekujem odziv svih prijavljenih

Duliæ i Obradoviæ sa ðacima (Tanjug)
Prioritetne lokacije za čišćenje odredili su građani njihovim prijavljivanjem na portalu www.ocistimosrbiju.rs, a to su uglavnom bile obale reka, parkovi, školska dvorišta i predeli pored puteva.

Čistili su se i seoski atari, šumska gazdinstva, parkovi prorode i specilni rezervati, gradska kupališta, rečna korita, okolina vojnih objekat i industrijskih zona, divlje deponije, dečja igrališta.

Ministar životne sredine Oliver Dulić i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović učestvovali su u čišćenju dvorišta Osnovne škole "Aleksa Šantić" u beogradskom naselju Kaluđerica, na jednoj od 100 lokacija koje su građani prijavili za čišćenje u glavnom gradu.

Broj divljih deponija smanjen

Oliver Duliæ je uèestvovao u èišæenju beogradskog Ušæa (Tanjug)
Dulić je istakao da se trenutno u Srbiji smeće organizovano odnosi sa više od 80 odsto teritorije, što je 20 odsto više nego 2009. godine, dok je broj divljih deponija je sa 4.600 u 2009. godini smanjen na 1.600.

U čišćenju beogradskog Ušća danas je učestvovala i ambasadorka Australije u Srbiji Helena Studert, kao i košarkaš Miloš Teodosić.
Dragan Ðilas i Aleksandar Antiæ (Tanjug)
Među onima koji su se u najvećem broju odazvali akciji su i meštani Bogatića koji ima oko 33.000 stanovinka, a za čišćenje se prijavilo 12.000 ljudi.

U Novom Sadu je u akciji bilo 14.000 volontera, dok je u Prokuplju i okolini prikupljeno 180 tona organskog otpada i sekundarnih sirovina.
Tanjug
Prošle godine u akciji "Veliko spremanje Srbije" učestvovalo je 289.543 građanina koji su na 5.311 lokacija širom zemlje uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: