Dačić će tražiti veći broj resora

M. BABOVIĆ

08. 06. 2012. u 20:58

Koalicije oko DS i SPS u subotu bi trebalo da nastave pregovore o nacionalnom i ekonomskom programu nove vlade. Vučić pokušava da nađe većinu sa Koštunicom i Dinkićem

ČELNICI koalicija oko DS i SPS trebalo bi u subotu da nastave pregovore o nacionalnom i ekonomskom programu nove vlade, čiju okosnicu će da čine ova dva tabora, a treći krak biće verovatno LDP.

Mada su Čedini liberali javno smekšali svoje stavove o KiM i RS, taj njihov preokret još nije garant da će partneri uskoro otvoriti šampanjac za sklapanje koalicije.

Na stolu su ostale bolne ekonomske teme: saradnja sa MMF, povećanje PDV, zamrzavanje plata i penzija... Naši izvori prenose da će socijalisti i PUPS saopštiti demokratama da ni po koju cenu ne pristaju da se zarade i penzionerski čekovi "zalede".

Osim toga, Dačićev blok verovatno će da traži još i resore zdravlja i socijalnog rada, uz postojeća četiri, tako da će i predstojeće kadrovske kombinacije biti na ivici žileta.

ODLOŽENA SEDNICA SKUPŠTINE DA je nova vlada na dugom štapu dokazuje i to što još nije zakazan nastavak konstitutivne sednice Narodne skupštine, koja je bila najavljena za ponedeljak. - Nije realno da se nastavi sednica Skupštine, čak i da se dogovor o vladi postigne za vikend - kazala je Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS.

Sve ove zamke, koje čuče ispod pregovaračkog stola, daju impulse naprednjacima da i oni slažu svoj mozaik. Nezvanično saznajemo da se njihov lider Aleksandar Vučić ponovo čuo sa Ivicom Dačićem, a u petak je razgovarao i sa Vojislavom Koštunicom i Mlađanom Dinkićem.

Socijalisti su, posle povratka svog lidera iz Rusije, spremni za nastavak pregovora sa demokratama, ali unapred upozoravaju da neće sve ići kao po loju. Oni ne taje da će tražiti veći kolač vlasti.

- Logično je da imamo više ministarstava nego do sada, jer smo na izborima duplirali broj glasova - kaže za "Novosti" Žarko Obradović, potpredsednik SPS.

Naprednjaci gaje nadu da će u finišu postizborne groznice uspeti da prigrle Dačića i povedu novu vladu.

- Čekamo da vidimo kakvi će biti rezultati pregovora između DS i SPS. Naš poziv socijalistima da idu sa nama u vladu i dalje je otvoren - kaže nam Nebojša Stefanović, potpredsednik Glavnog odbora SNS.

Iza kulisa, naprednjaci su ispisali pozivnicu i Dinkiću, sa kojim su pre izbora bili u ratu. Lider URS u petak je poručio da neće razgovarati sa DS o vladi, dok se ne utvrdi da li Tadić vodi kampanju protiv njega.

Možda će slika buduće vlasti biti jasnija posle subotnjeg susreta lidera SPS, PUPS i JS sa kandidatom za mandatara Borisom Tadićem. Ako bude konkretnijeg dogovora, moguće je i da će Dačićeva koalicija u ponedeljak da prijavi skupštinsku većinu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Ako to ne učine, on će da nastavi konsultacije sa DSS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

DJUBRETARKA

08.06.2012. 22:01

Dacic mora da stavi pod kontrolu ministarstvo zivotne sredine u suprotnom cemo svi pocrkati od lazi prevare i opasnog kontaminiranja Srbije.

Ministarstvo životne sredine treba da pređe u Zatvorenu sredinu ... a naš život i sredinu da ostave na miru

08.06.2012. 23:01

@DJUBRETARKA - To se tako radi. A i lepo je , korisno je , a brate ne da su Zaslužili nego su Prioritet za rad u zatvorenoj sredini. Zadužili su nas za narednih sto godina pa će odmah dobiti toliko jer je red, svakome onoliko koliko nam je doprineo da se ovde nalazimo. Jedino možemo da se nalazimo, u ovom haosu niko normalan ne može da se snalazi

Ma daj mu sve resore ...

08.06.2012. 22:11

Odmah će pola karijerista da prelete u SPS da budu u tim resorima. Karijeristi imaju "kratku pamet" a kad je kratko onda je i slatko. Pa srećno vam bilo karijeristi. Ja mislim da svako ozbiljan u ovoj zemlji zna da od karijerista i takozvanih (propalih) eksperata nema nikakve koristi ali je šteta nenormalna i to je tako.

dosta je...

08.06.2012. 22:45

Pa na početku beše priča slatka ali kratka,mi želimo samo da zadržimo već postojeće resore,a vidi sad.E nema koliko vidim ništa od koalicionog sporazuma demokrata i socijalista,neka se spreme naprednjac.Borise u opoziciju prekini blamažu sa ovima se nećeš dogovoriti,ali znaj neće te oni izdati što ću sa naprednjacima nego tvoji rezultati zadnje 4 godine.

Velibor

09.06.2012. 09:34

@dragan - Kakvi novi izbori.Opet bi se desilo isto.Na žalost, takav smo narod.Ovde je jedino rešenje za normalan život građana, uvođenje protektorata.

Miloš

08.06.2012. 23:13

Čini se da problemi nastaju čim se krene u konkretne razgovore o podeli ministarskih mesta. A kako i ne bi bilo problema kad su koalicioni partneri tako programski razjedinjene partije. Ne mogu da zamislim zajedno SPS i LDP ili DS i URS. Prosto bi bilo neverovatno da budu zajedno u vladi. Građani nisu glasali za to.

Prole

09.06.2012. 01:41

Kako vreme prolazi oni sve dalji i dalji od vlade... Vidim ja da će vladu ipak formirati SNS.

MatijaBG LDP/DS

09.06.2012. 07:59

Sjajno,daklenova vest,Nikolicevi sa Dinkicem:)))Sjajno,dakle u tandem Karica ubacice i Vojvodu Akcija u borbu protiv kriminala:)))Nece proci DS/SPS/LDP,toje uvek bila i bice prva opcija:)))

Ministarstvo pravde

09.06.2012. 08:00

A ko će dobiti resor pravde? Opšte je poznato da je isti uništen u proteklom periodu od strane bahatih i arogantnih DS kadrova.

Čedomir Činić

09.06.2012. 08:05

Nemoguce je da se nevratimo na koncept "sraf", u privredi ako nemas sraf uzmes telefon nazoves, poricis, platis i dobijes taj zeljeni sraf, a politicki koncept je ako nemas sraf nikad ga neces ni imati.

zeka

09.06.2012. 08:37

Kog bre Dinkica, pa da li ste normalni, da,j oterajte ga vise, dajte nam sansu da mozda prezivimo ovu nemastinu i krizu, sto je dosta dosta je, covek je tu 12 dugih, i po narod teskih, godina.

Djordjevic Slavujka

09.06.2012. 09:29

Meni se sve ovo cini da ce verovatno biti novi izbori. Svi su nesto mnogo kruti oko pregovora a svi imaju skoro identicnu politiku.

Lala iz Banata

09.06.2012. 09:46

U politici neustrasiv covek deli sa svima svoju moc, motivise i pokretac je drustva a svojim sposobnostima otvara vrada prema svetu. Duhovnom prosjaku ne pruzaj mesto u drustvu.

Zeljko

09.06.2012. 10:12

Sta smo mi docekali...da od Krkobabica zavise reforme finansija...Treba ovaj bezvizni rezim iskoristiti dok jos nije kasno i pobeci odavde,jer Srbiji se,koliko ja vidim ,mnogo nedostaju Sloba,Voja i kompanija...

dragaana

09.06.2012. 11:20

Pa po ovome stoji da izgleda njemu nije bitan narod kao sto je on to pricao u kampanji nego se brine samo da ostane u toj fotelji.

zare5

09.06.2012. 11:22

koliko mi vidimo da od vlade za koju je DS mislio da ce formirati zajedno sa SPS-om nece biti nista i da ce biti formirana vlada sa SNS.

nikodijenn

09.06.2012. 17:22

Zar srpskom narodu jos nije jasno ko je Dacic.Ako mu Tadic neda vise fotelja on prelazi u koaliciju sa naprednjacima,koji ce mu ponuditi vise fotelja samo da bi dosli na vlast.Zar Vucic nije rekao pre neki dan da ce se svi iznenzditi kada oni formiraju novu vlade.Jer sa njima nece niko drugo,izuzev Kostunice.Pa sa kime onda naprednjaci mogu formiraju novu vlast nego sa DacicZalosno ali tacno ali mnogi Srbi to ne vide i neve da veruju kakvi su socijalistiJadna Srbijo .Istina.

Riki

09.06.2012. 19:22

Sad cemo da vidimo dali je Dinkic covek ili nula,jasno je rekao da sa naprednjacima u vladu nece,a sto se tice legitimnosti jadna je ta legitimna vlada koju pravi Vucic i Jorgovanka bivsi propali bankar,neznam samo gde je pokupila svu pamet ovoga sveta.Sve u svemu jadni smo mi i sa jednima i sa drugima kada smo ovce pa neznamo da postavimo neke zaista pametne ljude a ne face koje se vrte 20 godina pitam se samo dali su oni bogom dani neverujem da je to najsposobnije sto Srbija ima...