Više od 50 odsto radnika građevinskog preduzeća Partizanski put nije dobilo ni dinara za plate od aprila prošle godine, tvrdi za Danas predsednik štrajkačkog odbora u ovom preduzeću Dobrivoje Ristić. On je juče ranom zorom krenuo sa nekolicinom radnika iz Sremske Kamenice ka Beogradu kako bi se pridružili kolegama koji u centrali preduzeća štrajkuju već nekoliko dana.

– Ili da nam kažu u rukovodstvu firme šta se dešava, dokle se stiglo sa restrukturiranjem ili da idemo u stečaj. Ovako se više ne može – ističe Ristić. Radnici insistiraju na tome da im se direktor Nebojša Pavlović i zastupnik kapitala Rodoljub Todorović obrate sa planom restrukturiranja firme, ali i da im se isplate zaostale zarade.

– Radnicima se duguje 19 plata, za 17 meseci nam nisu uplaćeni doprinosi, a 94 radnika nema overenu knjižicu – napominje Ristić.

GP Partizanski put je pre nešto više od tri godine kupilo za 400.000 evra Preduzeće za puteve Beograd, koje je članica Nibens grupe. Kako su ranije tvrdili zaposleni, vlasnik Nibensa, Milo Đurašković je tokom svog „gazdovanja“ Partizanski put zadužio brojnim kreditima koje je koristio za potrebe Nibens grupe, ali istovremeno nije pribavio i poslove. Pristigli dugovi blokirali su račun Partizanskog puta, bez nade da postoji priliv koji bi mogao da ga pokrije. Kada je Đurašković, u maju prošle godine uhapšen zbog sličnih malverzacija u takođe privatizovanom kruševačkom FAM-u, Nibens grupa je zapala u teškoće, a Agencija za privatizaciju, koja je još uvek imala kontrolu u Partizanskom putu, raskinula je tu privatizaciju, a preduzeće sa 514 radnika završilo je pod okriljem države. Sada je, tvrdi naš sagovornik, gore nego što je bilo za vreme privatizacije.

– Dok smo bili u Nibensu, zaključno s avgustom prošle godine dugovalo nam se devet zarada. Sada je taj dugo mnogo veći – ističe Ristić.

Partizanski put se u Agenciji za privredne registre trenutno vodi kao preduzeće u restrukturiranju, a svi računi u Narodnoj banci Srbije blokirani su gotovo dve godine. Radnici, kaže on, nemaju više kud i pristaju ako nema drugih rešenja i na stečaj.

– Nadamo se da će nam se rukovodstvo obratiti u ponedeljak i da će izneti ceo plan šta i kako dalje. Direktor nam je još ranije rekao da para nema i da oni koji ne rade neće dobiti ni dinar. Svesni smo da novca za socijalni program, a to je od 50 do 70 miliona dinara nema, ali ako se ovako nastavi mi smo mrtvi – ističe Ristić. U Partizanskom putu trenutno posla ima za svega 70 ljudi u dve radne jedinice, ostali nemaju šta da rade. „Zastupnik kapitala nam je rekao jednom prilikom da je on ovde da bi štitio imovinu. A šta je sa ljudima? Ako nam ne dostave u što skorije vreme neki plan onda je bolje da idemo u stečaj. Nećemo biti ni prvi ni poslednji“, naglašava Dobrivoje Ristić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari