Vuk Jeremić će možda uskoro ostati bez funkcije. Gotovo je izvesno da će čovek koji je ministar inostranih poslova Srbije od 2007. biti zamenjen u narednih nekoliko sedmica, kada budu završeni pregovori o novoj vladi. Ipak, mladi srpski političar ima velike šanse da postane naredni predsedavajući Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija – navodi se u tekstu pod naslovom „Čovek koji je podelio svet“, koji je uoči jučerašnjeg glasanja u GS UN objavio londonski Ekonomist.

Ugledni nedeljnik ocenjuje da je Jeremić „tokom proteklih nekoliko godina stekao podjednak broj prijatelja i neprijatelja“. „Njegova neumorna putovanja učinila su da većina ministara spoljnih poslova, naročito iz manjih država poput Srbije, počne da liči na pospane lenjivce. U nedavnom intervjuu rekao je da je tokom 1.500 dana na funkciji imao 1.000 avionskih letova, posetio više od 100 država, kao i da prilično dobro poznaje 90 odsto šefova diplomatija u svetu“, piše Ekonomist.

U tekstu se ističe da je za vreme svog mandata Jeremić „postao neko koga ljudi ili vole ili mrze“. „Mnogim Srbima se dopao njegov direktan pristup, ali mnogi su ga u istoj meri prezreli. A već sam pomen Jeremićevog imena nekom visokom američkom ili evropskom zvaničniku može da pokrene bujicu nediplomatskog besa. Vatrenom odbranom stava Srbije prema Kosovu Jeremić je iziritirao mnoge na Zapadu“, ocenjuje se u opširnom tekstu.

Posebnu pažnju Ekonomist posvećuje stavu šefa srpske diplomatije da je „proglašenje nezavisnosti Kosova bio protivzakonit čin“, kao i da „dok ne bude postignut dogovor između Kosova i Srbije, to ostaje srpska teritorija“.

„Jeremić je čak zatražio mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova, što se loše završilo, jer je Sud ocenio da taj čin nije protivzakonit. Ipak, Jeremić je čvrst u stavu da je postupio ispravno. Za Srbiju, kaže, borba za Kosovo, bila je više od puke diplomatske borbe, stvar principa, i naglašava da kada ste principijelni i odolevate pritisku, drugi vas primete“, navodi se u tekstu.

Ekonomist ocenjuje da je „Jeremić, koji je Srbin i pravoslavac, ali, takođe, član bošnjačke porodice koja je u Bosni Titovog vremena bila veoma ugledna, nikada nije pravio gafove poput Tomislava Nikolića, nedavno izabranog predsednika Srbije, koji tvrdi da se u Srebrenici nije dogodio genocid“.

U tekstu se, takođe, ocenjuje da je uprkos činjenici da je „Jeremić umeren u poređenju s Nikolićem“, njegova kandidatura za mesto u GS UN „naljutila mnoge“. „Sistem rotacije UN podrazumeva da naredni predsedavajući GS mora da bude kandidat koji dolazi iz neke od istočnoevropskih država, koje se uglavnom dogovaraju koga će predložiti. Otkako je 2004. postala članica EU, Litvanija ponavlja kako želi da dobije to mesto i kandidovala je karijernog diplomatu“, piše Ekonomist.

Londonski nedeljnik ističe da Jeremić „očekuje da će dobiti najmanje 118 glasova, uključujući brojne članice Pokreta nesvrstanih“. Prenosi se i ocena neimenovanog diplomate da će, „ukoliko Jeremić pobedi, većina članica istočnoevropske grupe, kao i Amerikanci i veliki broj zemalja EU, smatrati to poniženjem koje su im priredili Srbi i Rusi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari