• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkićev rat sa DS, Kurirom, UNS i NUNS

Mlađan Dinkić oštro je danas napao Kurir i Demokratsku stranku, na šta su mu uzvratili beogradski dnevnik i novinarska udruženja.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić negirao je danas da se protiv njega vodi istraga o kojoj piše dnevni list "Kurir" i poručio da neće razgovarati sa Demokratskom strankom (DS) o formiranju vlade dok se ne utvrdi da li Boris Tadić vodi kampanju protiv URS.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Dinkić je rekao da list "Kurir" uređuju funkcioneri DS Dušan Petrović i Slobodan Homen i da "sumnja" da iza današnjih napisa stoji Boris Tadić.

"Ako Homen i Petrović stoje iza toga, to je dovoljna sramota, ali ako stoji Boris Tadić onda je to blamaža, jer je zbog kontrole medija izgubio izbore. Nisam siguran, ali zato pitam da li on stoji iza ovoga (pisanja 'Kurira')", rekao je Dinkić.



Dinkić je upitao da li Boris Tadić na taj način misli da pravi vladu i vrši pritisak na političke partnere i protivnike.

"Ako je tako, to je sramno i na takav način se ne pravi vlada", rekao je Dinkić i dodao da se mora utvrditi ko stoji iza napisa u "Kuriru" i da on neće ući u pregovore sa DS dok se to ne otkrije.

Dinkić je kazao da se Borisu Tadiću ne sviđa to što mu je pre dve godine rekao da smeni sa mesta premijera Mirka Cvetkovića i na njegovo mesto postavi Dragana Djilasa, kako ne bi izgubili izbore.

On je rekao da sa DS postoje neformalni kontakti u vezi sa formiranjem vlade, ali da URS-u "ne pada na pamet da uđe u u vladu koji će ,voditi nesposobni ljudi".

Upitan da li ima razgovora sa Srpskom naprednom strankom i da li sebe vide u toj vladi, Dinkić je rekao da o tome nisu razmišljali i da SNS lako može da nađe partnera u DSS-u.

Dinkić je kazao i da DS više ne posmatra kao jednu stranku i da postoji krilo DS sa kojim nikada ne bi sarađivao.

"Ne možeš da budeš partner tako što šamaraš. Ljudi ja nisam u tom fazonu", kazao je Dinkić.

Dinkić je rekao i da je reditelj Radoš Bajić ponudio lideru stranke Zajedno za Šumadiju, koja je u koaliciji URS, Veroljubu Stevanoviću ministarsko mesto u novoj vladi ako izađe iz koalicije sa njim.

"To je tačno, Verko mi je juče to javio. 'Vidi Tadića šta radi, šalje Radoša da mi nudi ministarska mesta, ne pada mi na pamet'. Neka rade šta hoće, neka probaju, što ne formiraju vladu sa LDP i SPS, zašto nas uvlače u to? Koji je Boris Tadić predsednik stranke kad ne moze da formira vladu, a ima toliko partnera, šta ćemo mu mi", rekao je Dinkić.

List "Kurir" danas je preneo da je austrijsko tužilaštvo za borbu ,protiv korupcije pokrenulo istragu protiv biznismena Martina Šlafa zbog kupovine "Mobtela", a proverava i kako je lider Ujedinjenih ,regiona Srbije isplatio 357,9 miliona evra.

Kako je naveo taj beogradski list, kiparskoj firmi "Holdenhurst- holding limitid", čiji su suvlasnici Šlaf i Jozef Taus, Srbija je,na osnovu ugovora koji je potpisao Dinkić isplatila 357,9 miliona evra.

DS je ocenio da su Dinkićeve optužbe na račun ove stranke i Tadića krajnje neprimerene i neosnovane.

"Optužbu da DS stoji iza bilo kakve kampanje protiv Dinkića možemo razumeti jedino i isključivo kao traženje alibija Dinkića da se okrene koaliciji sa naprednjacima", saopštio je DS.

To je Dinkićevo pravo i njegov politički izbor, ali je neprimereno da lažnim optužbama na račun DS za to pokušava da nađe izgovor.

"Dobro je poznato da je upravo Mlađan Dinkić i tokom kampanje iznosio niz neosnovanih optužbi na račun vlade i DS-a, da je na takav način, a ne iznošenjem programa, tražio podršku i da DS u takvu vrstu prepucavanja nikada nije ulazila sa G17 plus. Toga ćemo se držati i ovaj put verujući da je Srbiji potrebna politička stabilnost, a ne politički ratovi, utoliko pre što su motivi ovog napada krajnje nejasni", naveo je DS.

Redakcija Kurira saopštenjem je odgovorila na Dinkićeve tvrdnje ukazavši da je ona "po ko zna koji put" izložena pritisku predsednika URS i ocenila da se to, po pravilu dešava, kada ove dnevne novine pišu o "pljački Srbije i njenih građana".

Umesto da objasni kakva je njegova uloga u prodaji Mobtela, "koju je i Evropska komisija označila sumnjivom, on pokušava da skrene pažnju javnosti tako što lažno optužuje da pojedini političari stoje iza Kurira i da naručuju tekstove protiv njega", napominje se u redakcijskom saopštenju.

Prema stavu Kurira, "Dinkić s pozicije političke moći nastupa u svom maniru, bahato i siledžijski".

Kurir je dobio potvrdu austrijskog tužilaštva da se vodi istraga zbog prodaje Mobtela, dodaje se u saopštenju redakcije, koja tvrdi da je u toj prodaji učestvovao i Dinkić.

"Znači, gospodine Dinkiću, demantujte austrijsko državno tužilaštvo kada Vas pozovu da date izjavu", navodi Kurir u saopštenju.

"Pozvaće Vas, verovatno, i iz srpskog tužilaštva, zbog pretećih poruka izdavaču Kurira i krivične prijave koju ćemo protiv Vas podneti", najavljuje Kurir.

Na kraju saopštenja, redakcija poručuje da je "nikakve pretnje, niti laži", neće zaustaviti da se bori "protiv svih onih koji su učestvovali u dugogodišnjoj pljački građana".

Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je upozorilo Dinkića da borba za slobodu medija u
Srbiji ne može da se vodi uz pomoć zakulisnih pretnji, kakva je njegova SMS poruka izdavaču Kurira Aleksandru Rodiću, da ide "stopama svoga oca" i da će se boriti protiv njega "do kraja", "za istinu".

U saopštenju UNS podseća Dinkića da je njegov dosadašnji način borbe protiv Kurira pre tri godine proizveo drakonski i neustavni zakon o medijima, koji je naneo ogromnu štetu slobodi štampe u Srbiji.

UNS načelno podržava svaki poziv na otvoren i iskren razgovor o tome ko kontroliše medije u Srbiji, uključujući i poziv Mlađana Dinkića, čija su saznanja o pritiscima na uređivačku politiku javnih glasila od nesumnjivog interesa za javnost i novinarsku profesiju.

Novinarska profesija biće saveznik svima koji budu spremni da se bore, ne protiv jedne stranke ili jednog medija, već za slobodno novinarstvo, oslobođeno političkih i državnih pritisaka i intervencija, ističe UNS.

Ocenjujući Dinkićevo reagovanje kao "neprimereno i pritisak na medije“, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je podsetio na to da domaći i međunardni standardi nalažu državnim funkcionerima, postavljenim i izabranim licima da medije i javnost obaveste o svim aspektima trošenja novca iz budžeta, posebno ako ima indicija da je bilo zloupotreba.

NUNS je naglasio i da zakoni i Kodeks obavezuje medije na dužnu novinarsku pažnju, proveru svih izvora i objavljivanje infomacija bez presuda unapred i optužbi.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image