Ne pomažu ni veće plate

M. N. S.

07. 06. 2012. u 20:59

Penzije i primanja u javnom sektoru bez zamrzavanja, a PDV će biti veći bar tri odsto. "Koverte" bez stega neće doneti bolji život, jer će uz rast poreza sve biti skuplje

ZAMRZAVANJA plata u javnom sektoru i penzija, iako više puta najavljivana kao urgentna mera štednje, neće biti - saznaju "Novosti" u Vladi. "Oslobađanje" primanja od stega dobra je vest, posebno za skoro tri miliona građana koji zavise od državne kase, ali to ne znači da će bolje živeti. Cene će uskoro sigurno biti veće, jer će porez na dodatu vrednost biti povećan, i to najverovatnije na 21 odsto.

Državna vlast odlučila je da odustane od zamrzavanja penzija i plata, jer takva mera, prema procenama, dala bi više štete nego koristi. Jedna od posledica bio bi još veći pad ionako desetkovane potrošnje. Sa još tanjim kovertama građani bi bili prinuđeni da dodatno smanjuju svoje kupovine.

- Statistički podaci pokazuju godišnji pad prometa u maloprodaji od 6,2 odsto, ali realno, pazari su manji i do 20 odsto - ukazuje sagovornik "Novosti".

- Kada bi u ovom trenutku i plate u javnom sektoru i penzije stavili "pod led", bez obzira na simbolična povećanja, posebno kod primanja najstarijih sugrađana, promet bi sigurno bio znatno manji. Sve to se preliva na proizvodnju, koja će biti sve skromnija, a samim tim bi i bruto društveni proizvod bio ozbiljno ugrožen.

OTPUŠTANJA OVE godine među državnim službenicima neće biti otpuštanja. Reorganizacija radnih mesta u svim sektorima koji se finansiraju iz državne kase sačekaće, kako "Novosti" saznaju, proleće 2014. godine.

Oko 1,7 miliona najstarijih građana dobilo je u maju povišicu aprilskih primanja od 3,46 odsto, a i zaposleni u javnom sektoru dobili su toliku "povišicu". Dok su penzioneri prosečno dobili 828 dinara više, javna je tajna da je rast primanja državne administracija bio, ipak, znatno veći. Prema nekim procenama, njihove plate porasle su za oko 15 odsto. Toliki rast nije nadgradilo samo godišnje usklađivanje s rastom potrošačkih cena, već i poseban način rangiranja zaposlenih službenika. Mnogobrojni su sa većim koeficijentima "zaslužili" i veće plate.

- Zamrzavanje plata i penzija ne bi imalo veliki efekat na uštedu, ali to bi bila dobra poruka da država želi socijalnu pravdu - kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta. - Ipak, bilo bi dobro da država pribegne bar zamrzavanju, ako ne i smanjenju visokih plata, koje su česte, kako u javnim preduzećima, tako i u Narodnoj banci Srbije. Nevorovatno zvuči podatak da je prosek plata u NBS - 108.000 dinara. Država bi mogla i da ukine pravo dobro pozicioniranim činovnicima da primaju zarade na više mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

stalker

07.06.2012. 21:50

Znači sve po starom . Ove na budžetu maksimalno zaštiti , a ostale deri do koske . Do sada se uvalismo u neviđena dugovanja zbog javnog sektora , a sadaćemo da plaćamo za njih i veći porez . Sramota!

vexpet

07.06.2012. 22:18

Kakva nepravda prema ljudima zaposlenim u privatnom sektoru. Ne mogu da verujem da su ovo promene za koje smo glasali 2000...

ja

07.06.2012. 22:53

@vexpet - Kakva nepravda? Kad ti ljudi ne bi imali sta da jedu mozda bi onda bio zadovoljan? Ja radim u privatnom sektoru i drago mi je sto su politicari odustali od ideje da prave jos vecu sirotinju od ovog napacenog naroda.

vexpet

08.06.2012. 00:20

@vexpet - Nisi se ti najeo leba od gazde privatnika iz unutrasnjosti ove jadne Srbije. Kako taj skida kozu s ledja...Jesi li razmisljao zasto se kaze sacuvaj me,boze, gazde Srbina...dok gospoda u javnim preduzecima diskaju, cekajuci platicu i redovna povecanja iste...kako bih ja diskao...

LL

08.06.2012. 09:03

@vexpet - Partiska drzava stiti svoje pulene u javnom sektoru ( plate idu do 3.000eura a partiskim direktorima i preko 10.000eura)

klodovik

08.06.2012. 09:13

@vexpet - Pa kad si toliki dušebrižnik i veliki filantrop što im onda ne daš deo svoje plate. Neću da na grbači vučem još brdo parazita koji decenijama provlače dupeta po kojekakvim kancelarijama i agencijama. A zbog takvih kao što si ti i tebi sličnima zato smo i ovde gde jesmo

vexpet

09.06.2012. 09:26

@vexpet - Nije kriv, pa nije mogao vecno vladati. No, videcete, pocece da kasne plate u javnom sektoru i penzije...Milosevic vise ne vlada, ali bice kao da je on tu...samo bez rata.

Kole

08.06.2012. 02:48

Ko u Srbiji ima svoje preduzece ili malu firmu, taj je lud 350%. U ovoj pljackaskoj bandi koja ce da povecava porez i plate svojih birokrata, samo potpuno lud covek moze da se bavi privatnim poslom.

Aleksa

08.06.2012. 05:20

Za nas u privatnom sektoru plate su na ledu preko 6 godina, dok se u javnom redovno povecava poslednje povcanje je bilo pred izbore.Ne znam dokle ce da dizu te poreze kako bi dizali plate u javnom sektoru,Za ovakvu demokratiju smo glasali 2000???Ako si Nikolicu pobedio, strpi se jos koju godinu pa ce sam sns da formira vladu

Dragi

08.06.2012. 08:00

Kaže da otpuštanja službenika u državnom sektoru neće biti. Ništanovo, ni dosad budžetlije nisu otpuštane već ih je iz dana u dan sve više.

istina

08.06.2012. 09:32

a sta cu ja nemam platu pooodavno jos mi samo krov nad glavom ostade dok ovi drzavni dusebriznici nestignu da popune svoje dzepove

nele011

08.06.2012. 10:07

..Ove godine među državnim službenicima neće biti otpuštanja....,i ne treba kad odlicno rade, ja bih im i plate povecao.....a ovih par desetina hiljada koji ce u privredi dobiti otkaz povecao bar za duplo....sa zutima nama sve crnje.....

milos

08.06.2012. 11:30

Fond plata koje drzava finansira je 40% veci od privatnog fonda zarada! Unistite privredu i otvorite jos jedno 500 opstina i jedno 1000 agencija, napravite jos jednu zeleznicu, jos jedan eps da imamo gde svi da radimo. Da imamo sigurnu buducnost, da nam ne zamrzavaju plate, da nas ne otpustaju iako nam je produktivnost kao u Cadu! To je spas, to nam je resenje... Mi bas hocemo da se samounistimo! Blago nasim neprijateljima...

adieu demokratijo

08.06.2012. 15:49

ne treba se ljutiti mnogo, birali ste ili ste ostali kod kuce i podrzali dalju pljacku ocigledno koristite taj pingpong povecanje plate povecanje cene povecanje plate povecanje cene. dok je dinara dinar ce biti sve slabiji jer ga inflacija jede sve dok dostignemo poznatu miliardu a kraj price kada se ubaci Evro je scenario ko u Grckoj.

Miki

11.06.2012. 18:12

Niste fer. Ja na primer radim u drzavnoj upravi. Nemate pojma koliko je tesko raditi za bednih 108000 ceo dan na salteru. Svi ti stalno dolaze, dolaze, traze i traze samo neke papire i uverenja. Dosta mi vec svega. I na kraju me narod proziva a ja skoro svaki dan uredno dodjem na pos'o u pola jedanaest i odem uredno u pola jedan. I pored tolikih guzvi na mom salteru ja jos moram da se ubedjujem sa sefom oko 14 i 15 plate i bonusa, a na bolovanju sa bio tek 65 dana ove godine. Pa gde to ima ?