Svet

Četvrtak, 07.06.2012.

20:54

KAP - kamen oko vrata Crne Gore

Posle šest godina "gazdovanja“ CEAC, kompanije iza koje stoji ruski tajkun Oleg Deripaska, saldo je skoro 400 miliona evra dugova Kombinata aluminijuma.

Izvor: Novosti

Default images

Tu je i 130 miliona državnih garancija koje se već plaćaju iz budžeta, odnosno od novca poreskih obveznika.

Crnogorski premijer Igor Lukšić na početku sednice Skupštine koju je inicirala opozicija upoznao je u četvrtak poslanike sa tri Vladine opcije rešavanja problema podgoričke Fabrike aluminijuma, koja je kamen o vratu cele crnogorske privrede.

Lukšić je rekao da je prva opcija gašenje proizvodnje, druga je stečaj koji, kako je rekao, takođe nosi visok rizik gašenja proizvodnje i treća mogućnost je finansijsko restrukturiranje, koje bi podrazumevalo stvaranje uslova za uvođenje novog partnera na čistoj osnovi, od koga Vlada očekuje ulaganja u Glinicu i Preradu. On nije konkretno odgovorio na pitanje zašto Vlada do sada nije sprovela zaključke Skupštine od pre tri meseca da se raskine ugovor sa Rusima.

"Skloniji sam sporazumnom raskidu privatizacionog ugovora i bilo kojem obliku delovanja koje neće dovesti u pitanje održavanje proizvodnje, jer jednom ugašeni KAP se vrlo verovatno više nikad ne može obnoviti", rekao je Lukšić.

Branko Radulović, poslanik Pokreta za promene rekao je da je elektrometalurška privreda u Crnoj Gori "zatočenik familije Đukanović i Prve banke, Berluskonija i Deripaske, na čelu sa Rotšildom“. Oni su, kako tvrdi Radulović, u poslednjih sedam godina opljačkali Crnu Goru za više od 600 miliona evra.

Vaselj Siništaj, ispred kluba albanskih stranaka, kazao je da Vlada nije sprovela zaključke Skupštine i da ne stoji zaklanjanje Vlade iza navodnih čuvanja radnih mesta.

"Ukupne garancije Vlade su preko 110.000 evra po jednom zaposlenom, za šta su svi mogli dobiti po dobar stan, kola i još nekoliko desetina hiljada evra u kešu", rekao je Siništaj. Opozicija je u četvrtak upozorila da, čak i da Vlada uspe da raskine ugovor sa ruskim vlasnikom, to će značiti preuzimanje dugova koji su skoro 400 miliona evra ili preko deset odsto državnog bruto društvenog proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: