Najnovije vesti
Vesti Svet
Ban: Pucano na posmatrače UN u Siriji

Ban: Pucano na posmatrače UN u Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je danas u Njujorku na zasedanju generalne skupštine UN da je pucano na posmatrače UN u Siriji koji su pokušavali da se probiju do mesta najnovijeg masakra u Hami.

234614_ban-ki-mun23-ap
234614_ban-ki-mun23-ap

Ban nije pominjao žrtve tog napada, u kojem je, prema tvrdnjama sirijske opozicije, ubijeno 100 ljudi.

Ban je istakao da se svakim danom u Siriji počinjavaju sve gore strahote i da je "već mesecima evidentno" da su predsednik Bašar al-Asad i njegova vlada "izgubili sav legitimitet".

Ban je izjavio da je svaki režim koji toleriše ubistva kao što je prošlomesečni masakr u Huli u kome je ubijeno preko 100 ljudi, među kojima 49 dece i 28 žena, "izgubio osnovnu ljudskost" i osudio "ovaj nečuveni varvarski čin".

Međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan izjavio je danas u Njujorku da je užasnut poslednjim masakrom u Hami i pozvao Asada da se suoči sa "posledicama" sve većeg sukoba.

Anan je rekao pred generalnom skupštinom UN da se sirijska kriza pogoršava i upozorio da će, ukoliko ne dođe do dramatične promene, "budućnost biti budućnost brutalne represije, masakra, verskog nasilja pa čak i građanskog rata". Današnjim sastankom dominirali su izveštaji o najnovijem masakru u sirijskom selu al-Kubeir u kome je ubijeno nekoliko desetina civila među kojima i deca i žene, što je Anan osudio.

"Odgovorni za ove zločine moraju odgovarati. Ne možemo dozvoliti da masovno ubijanje postane deo svakodnevne stvarnosti u Siriji", kazao je Anan pred skupštinom UN. On je pozvao na jaču međunarodnu akciju koja bi trebalo da podrži njegov mirovni plan u šest tačaka koji Asad do sada nije sproveo. Anan je takođe rekao da se međunarodna zajednica ujedinila iza mirovnog plana ali da "sada treba dići tu ujedinjenost na novi nivo".

"Moramo pronaći volju i zajedničko tlo delovanja i to jedinstvenog delovanja", rekao je Anan. "Individualne akcije ili intervencije neće rešiti sirijsku krizu. Kao što tražimo da se poštuje međunarodni zakon i mirovni plan u šest tačaka, tako mora biti jasno da će biti posledica ukoliko oni ne budu poštovani", zaključio je Anan podnoseći svoj izveštaj Generalnoj skupštini UN.

Klinton: Asad mora izvršiti transfer vlasti i otići iz Sirije
Klinton: Asad mora izvršiti transfer vlasti i otići iz Sirije

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da je najnoviji talas nasijla u Siriji, za koji je odgovoran režim te zemlje, prevršio meru i da predsednik Bašar el Asad mora da ode.

- Nasilje kakvo smo juče videli u Hami, za koje je odgovoran režim, jednostavno je prevršilo meru - rekla je Klintonova na konferenciji za novinare u Istanbulu gde prisustvuje forumu o borbi protiv terorizma.

Ona je kazala da su za rešavanje krize u Siriji neophodni prekid vatre, prenos vlasti i formiranje reprezentativne prelazne vlade, preneo je AFP.

- Asad mora izvršiti transfer vlasti i otići iz Sirije - poručila je Klintonova.