Andrija Igić dobitnik nagrade Milan Pantić

E. V. N.

07. 06. 2012. u 14:27

Dodeljena nagrada „Večernjih novosti“ za novinarsku hrabrost. Visoko profesionalno izveštavanje sa KiM

Nagradu za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“, koju već jedanaest godine dodeljuje Kompanija „Novosti“, ove godine dobio je Andrija Igić, dopisnik Radio-televizije Srbije iz Prištine.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na hrabrog dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića, koji je mučki ubijen 11. juna 2001. godine u ranim jutarnjim satima u hodniku ispred svog stana, i čiju smrt nadležni organi ni do danas nisu rasvetlili.

Petočlani žiri, koji su sačinjavali predstavnici UNS, NUNS, „Večernjih novosti“, jagodinskog „Novog puta“ i Književnog kluba „Đura Jakšić“ u Jagodini, odlučio je da ove godine nagrada pripadne dopisniku RTS Andriji Igiću, koji je pokazao izuzetnu hrabrost, upornost i visoku profesionalnost u izveštavanju sa Kosova i Metohije.

Ove godine bilo je predloženo više novinara, koji su zaslužili nagradu „Milan Pantić“, ali se žiri odlučio za Andriju Igića, koji svakodnevno na Kosovu i Metohiji deli sudbinu svog naroda. On hrabro i krajnje profesionalno za nacionalni servis predočava aktuelnu i izuzetno složenu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Prvi je bio na mestu ubistva Srba u Istoku. Javljao se iz povratničkih sela oko Kline, gde ekstremisti pale srpske kuće. Neprekidno i svakodnevno je među preostalim srpskim življem u enklavama. Igić je pouzdani hroničar bitke srpskog naroda za opstanak na prostorima Kosova i Metohije, ali i svih drugih zajednica, koje takođe žive u teškim uslovima na Kosovu.

Nagrada će biti uručena u ponedeljak, 11. juna, u Gradskoj biblioteci u Jagodini, na jedanaestogodišnjicu ubistva Milana Pantića. Tog dana, predstavnici „Novosti“ i novinarskih udruženja, kao i poštovaoci dela Milana Pantića, obići će njegovu večnu kuću, položiće cveće na mesto ubistva i na spomenik ubijenom novinaru u jagodinskom parku, koji su podigle „Novosti“ i grad Jagodina, a koji od prošle godine nosi ime Milana Pantića.

POLICIJA: ISTRAGA JOŠ TRAJE

JAGODINA - Na pitanje novinara iz Jagodine, šta je policija uradila da rasvetli ubistvo Milana Pantića, u četvrtak je iz te PU saopšteno:

- Obimnom i kompleksnom istragom, kojom je obuhvaćen veliki broj osoba, bave se iskusni operativci ovog Ministarstva i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Svi policijski službenici koji su uključeni u rad ove grupe savesno i odgovorno prikupljaju sve relevantne činjenice i informacije, jer rasvetljavanje ovog ubistva predstavlja prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije i PU u Jagodini.

O svim detaljima, prikupljenim događajima i detaljima, obavešten je specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala i nadležni viši tužilac u Jagodini - kaže se saopštenju. (G. J.)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije