Nikolićeve izjave vode nepoverenju

Lider SDPS Rasim Ljajić ocenio da izjava Tomislava Nikolića o Srebrenici ne da ne doprinosi pomirenju, već otvara prostor za novo nepoverenje.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

13:59

Default images

Ljajić je u intervjuu agenciji Anadolija rekao da bi bilo dobro da se na tome završi, jer ovakve izjave udaljavaju Srbiju od Evropske unije.

Podsetimo, novi predsednik Srbije je izjavio u jednom intervjuu da se u Srebrenici nije dogodio genocid‚ nego veliki zločin.

"Ove izjave su s nevericom dočekane i u Briselu. Primarni politički interes Srbije jeste članstvo u EU. S ovakvim izjavama mi se udaljavamo od tog osnovnog cilja", kazao je Ljajić, koga Anadolija predstavlja kao važnog partnera Demokratske stranke Borisa Tadića.

On je podsetio da je Srbija učinila sve da dobije datum početka pregovora s EU i da ovakve izjave neće doprineti tome da Srbija ispuni taj osnovni cilj.

"Dobro je da se na ovom završi. Dobro će biti ako ne bude novih izjava koje su kontradiktorne, koje će naići na nerazumijevanje i u regionu i šire, odnosno u EU. Nikolić još ne može da izvrši tu transformacije sa mesta lidera opozicione stranke na mesto predsednika države, gde svaka njegova izjava ima težinu daleko veću od one koju je davao kao predsednik opozicione stranke", naveo je Ljajić, koji strahuje da u budu'nosti Nikolićeve izjave mogu naneti još veću štetu.

Inače, Ljajić je uveren da Tadićeva DS, Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića imaju najveće šanse da formiraju novu vladu u Srbiji.

Ljajić je potvrdio da se vode razgovori o principima rada buduće Vlade Srbije i da se posebno razgovara o ekonomskoj politici koja bi trebalo da bude vo]ena ubuduće.

"Postoje razlike me]u koalicionim partnerima... Razgovara se oko budućeg odnosa sa Međunarodnim monetarnim fondom, oko očuvanja makroekonomske stabilnosti, kako da se Srbija izbori s problemom velike nezaposlenosti, velike nelikvidnosti domaće privrede, visokog spoljnopolitičkog deficita", rekao je Ljajić.

Ljajić, koji je ministar rada i socijalne politike u tehničkoj vladi, ističe da buduća vlada "mora imati veliku saglasnost" u rešavanju problema Kosova.

"Ne treba nam zamrznuti konflikt na Kosovu. To nije interes Srbije", smatra Ljajić i podseća na Tadićev plan od četiri tačke za Kosovo, koji treba da omogući nastavak evropskih integracija i dobijanje datuma za početak pregovora s Evropskom unijom (EU). "To je sledeća tačka u ovom sporazumu koje bi sve stranke trebalo da potpišu", napominje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: