Napušteni rudnik za otpad

Napušteno okno rudnika Zajača kod Loznice moglo bi postati lokacija za odlaganje opasnog industrijskog otpada.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

07:56

Default images

Odbor za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Privredne komore Srbije je u rudarskom mestu Zajača kod Loznice odlučio da osnuje radnu grupu koja će se baviti pitanjima odlaganja opasnog industrijskog otpada, a predstavnici Koncerna Farmakom MB predložili su da se te materije smeštaju u napuštena okna rudnika u sastavu te kompanije.

Pomoćnik ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Aleksandar Vesić, koji je učestvovao u radu sednice u sredu, rekao je za Tanjug da se u saradnji sa PKS pripremaju zakonske regulative za rešavanje pitanja otpada i očuvanja prirode.

Pomoćnik ministra Vesić je objasnio da Ministarstvo kroz partnerski odnos, uvažavajući kritike odbora PKS, nastoji da ispravi sve što je u mogućnosti donošenjem zakonskih dokumenata i njihovom primenom i da Komora, kao predstavnik srpske industrije, vrši korekciju rada tog Ministarstva.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić rekao je da će uža radna grupa da se bavi pitanjima odlaganja opasnog industrijskog otpada i da Odbor za zaštitu životne sredine PKS raspolaže izuzetno kvalitetnim analizama, a da u saradnji sa nadležnim Ministarstvom i drugim institucijama aktivno učestvuje u otvaranju tema koje su do juče bile nedodirljive.

Član Odbora za zaštitu životne sredine Jasmina Milutinović, koja je i generalni direktor Rudnika i topionice Zajača, kazala je da je Farmakom MB ponudio da se ta okna u dogledno vreme pripreme za odlaganje svih vrsta industrijskog otpada u skladu sa zakonom o privatnom i javnom partnerstvu, čime je Koncern spreman da reši ozbiljan problem za srpsku privredu.

Koncern Farmakom MB ima 14 rudnika u Srbiji i uradiće ispitivanje svih okana koji odgovaraju pravilniku o podzemnom odlaganju otpada i samo ona koja ispunjavaju uslove prema tom pravilniku biće prilagođena nameni, dodala je Milutinovićeva.

Topionica Zajača je jedan od najznačajnijih reciklažnih centara u Srbiji, koji u potpunosti reciklira otpadne akumulatore savremenim tehnologijama koje se koriste u Evropi, navela je Milutinovićeva i dodala da je ključna tema današnje sednice bila priprema za zbrinjavanje industrijskog otpada, koje Srbiju čeka kada EU bude propisala da to mora da učini svaka zemlja u okviru svojih granica.

Na četvrtoj ovogodišnjoj sednici Odbora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, priređenoj uz učešće predstavnika nadležnog Ministarstva, institucija koje se bave temom industrijskog otpada i privrednih subjekata, generalna sekretarka Organizacije Crnomorska ekonomska saradnja Efticija Bakopolu predstavila je mogućnost povezivanja Srbije sa zemljama šireg pojasa oko Crnog mora u oblasti unapređenja ekologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: