Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 07.06.2012.
03:27
Beta A

Patrijarh Irinej u poseti Zagrebu

Patrijarh Irinej danas započinje trodnevnu posetu Zagrebu, gde će se sastati sa najvišim političkim i crkvenim zvaničnicima Hrvatske.

Patrijarh Irinej će razgovarati sa hrvatskim državnim vrhom i zagrebačkim nadbiskupom
 

Poglavar SPC će se sastati s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem.
Eparhija zagrebačko-ljubljanska pozvala je vernike da u 11 časova u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu prisustvuju svečanom dočeku patrijarha Irineja i članova Svetog arhijerejskog sinoda SPC.
 

Najviši predstavnici SPC-a dolaze u Zagreb na otvaranje nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na zagrebačkom Svetom Duhu što je previđeno u četvrtak u 18 sati.

Patrijarh Irinej i članovi Sinoda će se u petak ujutro sresti s kardinalom Josipom Bozanićem i stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije u sedištu Katoličke crkve u Zagrebu. Poglavara SPC-a će zatim primiti predsednik Hrvatske Ivo Josipović u svom kabinetu na Pantovčaku, a potom i premijer Zoran Milanović, rečeno je agenciji Beta u Eparhiji zagrebačko-ljubljanskoj.

U subotu ujutro previđeno je da patrijarh služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u sklopu zgrade duhovnog centra na Svetom Duhu u Zagrebu. U krugovima bliskim Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj ocenjuje se da tom posetom dolazi do izražaja otvorenost vođstva SPC-a za dijalog i saradnju s Katoličkom crkvom.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan, izjavio je, uoči patrijarhove posete, hrvatskim medijima da je posebno važno uspostavljanje dobrih crkvenih odnosa SPC-a i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebalo da pokrene s mrtve tačke posle ratnih zbivanja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.06.2012. 03:40
Najviši predstavnici SPC-a dolaze u Zagreb na otvaranje nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na zagrebačkom Svetom Duhu što je previđeno u četvrtak u 18 sati. За све оне хрвате који желе да се врате изворном хришћанству-ПРАВОСЛАВЉУ.
Četvrtak 07.06.2012. 09:51
свештенство му прелази у држављане некакве имагинарне државе, монахинње "оснивају" нове манастире, пошто се не мире са његовим одлукама и сл...а он се шврћка по хрватској? неко би рекао - село се угљенисало, а баба се чешља...
Četvrtak 07.06.2012. 08:48
Овај папистички патријарх иде да се поклони Степинцу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online