Četvrtak, 07.06.2012.

00:24

Univerzitet: Upis se ne odlaže

Senat Univerziteta u Beogradu nije prihvatio preporuku Ministarstva prosvete i nauke da odloži prvi upisni rok na fakultete za sedam dana, piše "Danas".

Izvor: Danas

Default images

Tako će, prema ranijoj odluci Senata, prijavljivanje kandidata biti od 20. do 22. juna, prijemni će biti održani od 25. do 27. juna, prema rasporedu koji budu objavile visokoškolske ustanove, a upis mora da bude okončan do 12. jula.

Prorektorka za nastavu Beogradskog univerziteta Neda Bokan je rekla da je univerzitet poštovao zakonske rokove i na vreme raspisao konkurs za upis nove generacije brucoša.

Ona je navela da su škole imale rok do 1. marta da obaveste Ministarstvo prosvete kada završavaju školsku godinu, a da je Ministarstvo tek 28. maja poslalo dopis BU da razmotri pomeranje prvog upisnog roka.

Bokanova je, kako navodi list, rekla da bi pomeranje upisa izazvalo „poremećaj na nivou univerziteta“, jer su se fakulteti već dogovorili o korišćenju prostora za prijemne i u skladu sa tim uskladili ispitne rokove.

Senat nije prihvatio obrazloženje Ministarstva da je potrebno pomeriti upis jer do 20. juna škole neće moći da završe maturske ispite i izdaju deci dokumenta, a prorektorka je istakla da "škole imaju još tri nedelje da taj posao završe“.

Prema informacijama koje su se juče čule na sednici, većina državnih univerziteta je prihvatila sugestiju Ministarstva, dok je Zajednica medicinskih fakulteta ostala pri stavu da upisni termini budu isti kao i na Beogradskom univerzitetu.

Dekan Mašinskog fakulteta Milorad Milovančević oštro je reagovao zbog smanjenja 112 budžetskih mesta na master studijama na ovom fakultetu. Smanjenje ovih kvota na desetak fakulteta BU on je ocenio kao "ordinarni bezobrazluk“.

Senat je bio protiv uputstva Ministarstva prosvete da se u okviru budžetskih kvota za brucoše predvide mesta za studente romske nacionalnosti i studente sa invaliditetom. Istaknuto je da BU podržava mere afirmativne akcije i da će ti studenti biti upisani kao budžetski, ali da će njihovo školovanje finansirati fakulteti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: