Žalbe padaju zbog neznanja advokata

E. R.

06. 06. 2012. u 20:58

Statistika Ustavnog suda Srbije pokazuje da su više od polovine odbačenih ustavnih žalbi u ime građana potpisali advokati čiji podnesci nisu ispunili ni osnovne uslove

GRAĐANI sve manje mogu da računaju na pomoć advokata koji bi trebalo da se bore za njihova osnovna ljudska prava pred Ustavnim sudom (US). Statistika US pokazuje da su prošle godine više od polovine odbačenih ustavnih žalbi potpisali upravo - oni.

Ili, u brojkama - od 1.991 akta koji nije ispunio osnovne uslove, čak 1.028 ima pečat advokata.

- To je pojava koja nas zabrinjava i koja stvara posebne poteškoće u radu suda - kaže predsednik US Dragiša Slijepčević, koji je zatražio da nadležni preduzmu mere kako bi se broj takvih ustavnih žalbi smanjio.

Ovaj paradoks, međutim, nije zabeležen prvi put. I presek rada 2010. godine pokazao je da su od 1.665 "otpalih" ustavnih žalbi - 729 pisali "stručnjaci". Još tada, Ustavni sud je upozorio da je reč o advokatima koji nemaju dovoljno saznanja o ustavnoj žalbi i postupku, što "zavređuje pažnju nadležnih advokatskih komora".

U ukupnom broju ustavnih žalbi koje nisu ispunile ni osnovne uslove, nalaze se i školski primeri. U najviše slučajeva, čak 1.239, nisu uopšte navedeni razlozi, rok je prekoračen u 241 predmetu, a nadležnost suda je promašena 35 puta. U 252 predmeta, pokazuje statistika, uočeno je i po nekoliko ovih nedostataka.

Broj ustavnih žalbi povećao su u odnosu na period od pre dve godine, i to za čak 45 odsto. Sudije su lane usvojile 97 odsto više ustavnih žalbi nego 2010. U najviše predmeta, 340, sudije su odlučile da je građanima povređeno pravo na suđenje u razumnom roku. Zatim, 99 građana nije imalo pravo na pravično suđenje, a 43 pravo na imovinu. Petoro okrivljenih koji su bili u pritvoru nisu mogli da ulože žalbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Giant

07.06.2012. 11:06

Žalostna stina. Nego, da li je aktuelnom predsedniku USS poznato da se prilikom sprovođenja javnih konkursa za rad u stručnoj službi USS na najgrublji mogući način kršio ustavni princip vladavine prava, tako da je postupak provere znanja kandidata vršila osoba koja nije član konkursne komisije. Pri tome, ta osoba je kandidate ispitivala znanje stranog jezika a ni sama nije profesor stranog jezika. Predsednik USS je bio predsednik Žalbene komisije i mudro je prelazio preko ovoga.