Vesti

3

Poziv Srbiji da zaštiti novinarku od Dodika

Autor: ZM

Izvor: Beta/Novi magazin

Poziv Srbiji da zaštiti novinarku od Dodika

"Tražimo da intervenišete kod nadležnih organa u susednoj BiH, odnosno RS, sa kojom Srbija ima specijalne odnose i tako pomognete da se našoj novinarki obezbedi neometano obavljanje njenih novinarskih zadataka. Verujemo da će vaša intervencija u ovom slučaju doprineti i slobodi govora i uspostavljanju demokratskih standarda koje Srbija želi da gradi", navodi se u pismu Bete Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva.

U pismu kojim je Beta od ministarstava zatražila zaštitu, navodi se da je situacija u kojoj radi Betina dopisnica iz Banjaluke izuzetno teška i da se ona i njena porodica nalaze pod velikim pritiskom.

"Ističemo da je Ljiljana Kovačević dugogodišnja novinarka koja ima visoku profesionalnu reputaciju. Njeno izveštavanje za Betu je uvek bilo visoko kredibilno i korektno. Informativni kapaciteti novinske agencije Beta i njene dopisnice u susednoj državi zbog ovakve situacije su ugroženi. Pravo na slobodu reči i lična bezbednost naše novinarke, takođe", navodi se u pismu.

Predsednik RS Milorad Dodik je u subotu 2. juna na pres-konferenciji verbalno napao Betinu dopisnicu LJiljanu Kovačević, zahtevajući da više ne dolazi u palatu predsednika RS. Njegov postupak osudila su novinarska udruženja iz Srbije, BiH, RS i međunarodne medijske asocijacije.

U međuvremenu je izvršni sekretar Dodikove partije Rajko Vasić objavio blog prepun uvreda na račun Bete, Blica i novinarke Ljiljane Kovačević.

U pismu Bete ministarstvima navodi se i da su Dodikove optužbe i rečnik izazvali "krajnje neprijatnu situaciju" u kojoj je novinarka Bete bila izložena javnom verbalnom šikaniranju od strane najviše političke ličnosti u državi i gradu u kojem živi godinama, u kojem je uredno akreditovana i odakle izveštava za agenciju Beta.

Konstatuje se i da to nije prvi put da je dopisnica Bete izložena pritisku Dodika.

"Pretnje nezavisnim novinarima i dalje duboko ugrožavaju društva koja nastoje da izgrade demokratski poredak. Kao medijska kuća koja je za 18 godina postojanja izgradila visoku profesionalnu reputaciju u Srbiji, regionu i svetu, obraćamo Vam se tražeći zaštitu", navodi se u Betinom pismu.

Agencija je izrazila očekivanje da će je ministarstva obavestiti o koracima koje će preduzeti ovim povodom kao i o odgovoru koji će eventualno dobiti.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zardos ns

Jedan licemer ucenjuje Srbiju dok istovremeno javno izjavljuje da ne priznaje sopstvenu drzavu BiH ?

olga

Dodigovo ponašanje pod hitno treba u Srbiji sankcionisati.Taj čovek daje sebi za pravo da ovde formira vladu,a to mu je dozvolila odlazeća vlast na čelu sa Tadićem jer su zajednički učestvovali raznim sumnjivim novčani transakcijama i pljačkali poreske obvetnike.Hitno treba preispitati šta sve Dodig poseduje u Srbiji i javno objaviti.Gde je Vuk Jeremić još uvek aktuelan ministar spoljnih poslova da uputi protestnu notu.Eto još jedan od razloga zašto je Tadić trebao da izgubi izbore.Ja očekujem da oni promene ime stranke jer to nema nikakve veze sa demokratskom strankom.Tadić vodi politiku Miloševića i to je valjda svima u ovoj zemlji jasno.Nešto se neoglašava čuveni golootočanin blizak službama bezbednosti Mićunović,a vidim nema ni Sonje Liht,a ni njenog muža koji inače sve zna i o svemu daje neke glupe analize.

prava srbija

tako treba svaku zapadnjacku kucku proterati iz drzave ia ne sa konferencije!!!