Vesti

0

Francuska osudila nasilje na severu Kosova

Autor: AS

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Francuska osudila nasilje na severu Kosova

"Osuđujemo nasilje koje se dogodilo na severu Kosova, u kojem su vojnici Kfora bili izloženi oružanom napadu", navedeno je u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova, koje je ocenilo da nedavni incidenti pokazuju da su nužni nastavak dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenje postignutih sporazuma.

Podsećajući da uspostavljanje slobode kretanja na Kosovu spada u mandat Kfora, francusko Ministarstvo je nazvalo "neprihvatljivim" to što su vojnici Kfora, koji sprovodi međunarodno pravo, bili izloženi napadu iz vatrenog oružja.

"Pozivamo Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i da tesno sarađuju s Kforom i Euleksom, koji su u službi svih stanovnika Kosova", piše u saopštenju.

Ovi incidenti, kako je navedeno u saopštenju, pokazuju da je nužno nastaviti dijalog Beograda i Prištine i što pre sprovesti u delo dosad postignute dogovore jer u suprotnom se, kako je primetilo francusko Ministarstvo, dovodi u pitanje verodostojnost date reči.

U prošlonedeljnim sukobima Srba i vojnika Kfora kod Zvečana, koji su izbili kada je Kfor počeo da uklanja barikade u selu Rudare, povređeno je četvoro Srba i dva nemačka vojnika. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR