Četvrtak, 31.05.2012.

20:01

Legenda NHL-a Lidstrom u penziji

Švedski hokejaš i legenda Detroit Red Vingsa, Niklas Lidstrom objavio je da završava igračku karijeru, posle 20 godina u tom klubu.

Izvor: AK

Default images

Lidstrom je osvojio četiri titule sa Detroitom, a sedam puta je proglašavan za najboljeg defanzivca lige. On se borio da zadrži suze dok je objavljivao penziju.

"Moj poriv i motivacija da igram nisu na nivou na kojem treba da budu za ovaj nivo igre", rekao je 42-godišnji Lidstrom.

On je svih 20 sezona u Severnoj Americi igrao za Detroit i postigao je rekord NHL sa 1.564 utakmica odigranih za jedan tim. Prošle i pretprošle godine je odlagao penziju i potpisivao je jednogodišnje ugovore.

"Užasavao sam se ovog dana od kada sam postao menadžer 1997. godine", rekao je generalni menadžer Ken Holand.

Lidstrom je ove sezone imao 34 poena, kao i plus rang od 21, po čemu je bio među najboljima u ligi. Zbog povređenog desnog članka propustio je 11 utakmica, što mu je najviše u karijeri. Još jedan meč je propustio zbog gripa.

U karijeri je postigao 264 gola, a ukupno 1.142 poena i plus rang od 450.



"Pošto odlazim danas, mogu da odem ponosno, a ne da me napusti veština", rekao je Lidstrom.

On ima četiri sina, a najstariji od njih je pre dve godine otišao u Švedsku da bi se školovao i igrao hokej.

Lidstrom je prošle godine sedmi put proglašen najboljim defanzivcem, čime je izjednačio učinak Daga Harvija, i ima jedan manje od Bobija Ora.

Na Olimpijskim igrama učestvovao je četiri puta, a postigao je gol u pobedi Švedske nad Finskom u finalu 2006. godine. Lidstrom je 2008. postao prvi kapiten nekog NHL tima koji je rođen u Evropi a da je osvojio Stenli kup (finalna serija NHL-a).

Lidstrom je u formi tokom cele godine i ima set vežbi koje radi pre i posle treninga, a u ishrani je sebi samo povremeno dozvoljavao komad pice ili bilo šta od brze hrane.

U suprotnosti sa velikim uspesima na ledu je njegov skromni i mirni karakter, zbog čega su ga saigrači nazvali "Savršeno ljudsko biće" (The Perfect Human).

"Ovo je jedan od najemotivnijih dana u istoriji Red Vingsa. Nik se povlači, a svi iskazujete poštovanje ovom izuzetnom pojedincu", rekao je novinarima vlasnik Red Vingsa Majk Ilić noseći Lidstromov dres sa brojem pet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

10 h

Podeli: