Demokratska stranka neće ulaziti u koalicije sa naprednjacima ni na jednom nivou vlasti u Srbiji, odnosno ni u formiranju parlamentarne većine, niti u konstituisanju vlasti na lokalu, odlučeno je sinoć na sednici Glavnog odbora stranke u Sava centru, kaže za Danas potpredsednica stranke Jelena Trivan. Takođe, ona dodaje da je doneta i formalna odluka o učešću u vladi sa koalicijom SPS-PUPS-JS, ali i odluke o tome ko će biti kandidati za gradonačelnike.


Kako Danas saznaje, lider DS Boris Tadić zvanično je podržan kao kandidat za premijera nove vlade. Predlozi o drugim potencijalnim partnerima, pored koalicije okupljene oko socijalista, za formiranje parlamentarne većine nisu bila tema sinoćnje sednice.

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović rekao je sinoć da je Tadić dobio jednoglasno poverenje Glavnog odbora za dalje vođenje stranke i da je odlučeno da bude kandidat za premijera Srbije. „Prvo je održana sednica šireg Predsedništva, a posle toga i sednica Glavnog odbora. Bilo je žive diskusije i analize izbornih rezultata i odlučeno je da DS uđe u formiranje vlade, i da se sa SNS i DSS neće ulaziti u koaliciju, kao ni sa SRS na lokalnom nivou“, ukazao je Mićunović.

Predsednik DS Boris Tadić rekao je na početku sednice da su borba protiv siromaštva, nezaposlenosti i borba protiv korupcije i kriminala osnovni ciljevi oko kojih bi trebalo da se okupi buduća vlada Srbije. „DS će učiniti svaki napor da se formira većina oko ciljeva buduće vlade. To, međutim, ne znači da i druge stranke ne pokušavaju da formiraju većinu u kojoj neće biti DS, ali mi nikako ne odustajemo od naših ciljeva, to je naša temeljna vrednost“, napomenuo je lider stranke.

On je dodao da Srbija posle izbora nije ista zemlja, ali da rezultat DS na izborima čini tu stranku nezaobilaznim činiocem u političkim zbivanjima u Srbiji. Ciljevi DS ostali su nepromenjeni i posle izbora, ukazao je Tadić i napomenuo da bi stranka iz rezultata izbora trebalo da izvuče pouku šta treba menjati, a šta zadržati. Prema njegovim rečima, DS je platila veliku cenu na izborima, ali će biti „vremena za analiziranje izbornih rezultata, odgovornosti, uključujući i konsekvence i promene u stranci“.

„Ako dobijem podršku, spreman sam još snažnije da nastavim pregovore o vladi. Nastaviću razgovore o formiranju vlade sa koalicijom SPS-PUPS-JS i nastaviću razgovore o potencijalnim partnerima. Nemam nameru da razgovaram o većini sa SNS, DSS i SRS“, naveo je Tadić. Lider DS je naglasio da je spreman da preuzme vođenje nove vlade i rizike, pod uslovom da vlada nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i siromaštva, i pod uslovom da DS „svom svojom snagom“ stane iza njega.

On je naveo i da poštuje izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije i da od njega očekuje da izloži plan o ekonomskoj budućnosti, kao i o Kosovu i Metohiji. „Ne očekujem da on vodi tehničke pregovore, ali mora da preuzme inicijativu u skladu sa svojim izbornim obećanjima. U svakom slučaju, uvek stoji moj plan od četiri tačke“, podsetio je Tadić.

Sednica Glavnog odbora DS počela je juče oko 18.20 časova, a u sali Sava centra prisustvovala su 372 od 472 stalna člana. Na dnevnom redu su bile četiri tačke – izveštaj o radu stranke koji je predstavio Tadić na otvorenom delu sednice, odluka o učešću u vladi, izveštaj nadzornog odbora stranke o izvršenoj reviziji i pitanja i predlozi. Deo sastanka koji je bio zatvoren za javnost trajao je gotovo dva i po sata.

DS u 13 opština sa devet predsednika

Zamenik predsednika DS Dragan Đilas rekao je sinoć na početku sednice Glavnog odbora stranke da su u Srbiji posle izbora konstituisane 23 lokalne samouprave, od kojih DS učestvuje za sada u 13. On je dodao i da je iz redova DS izabrano devet predsednika opština i to u Smederevskoj Palanci, Ćićevcu, Novoj Crnji, Sremskim Karlovcima, Inđiji, Paraćinu, Kladovu, Majdanpeku, Mladenovcu i Svilajncu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari