IRF podržao 349 projekata

Bez autora
May 28 2012

Investicionp-razvojni find IRF je od osnivanja kreditno podržao ukupno 349 projekata malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i registrovanih poljoprivrednika. Sredstva IRF-a opredijeljena u ove svhe iznose 26,93 miliona eura, dok su Banke za realizaciju onih projekata koji su realizovani uz njihove garancije i učešće dodatno kreditno podržale sa 5,27miliona eura. IRF je u okviru svoje kreditne podrške implementirao model direktnog kreditiranja projekata mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i registrovanih poljoprivrednih proizvođača shodno projektu MIDAS, koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja. Registrovanim poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji Crne Gore, kroz MIDAS projekat, omogućava se kreditno zaduženje do 40.000 eura za poljoprivredne proizvođače, 50.000 eura za start up preduzeća i 70.000 eura za preduzeća koja već posluju, a registrovana su za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

IRF podržao 349 projekataInvesticionp-razvojni find IRF je od osnivanja kreditno podržao ukupno 349 projekata malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i registrovanih poljoprivrednika.

"Sredstva IRF-a opredijeljena u ove svhe iznose 26,93 miliona eura, dok su Banke za realizaciju onih projekata koji su realizovani uz njihove garancije i učešće dodatno kreditno podržale sa 5,27miliona eura", saopšteno je iz IRF-a.

IRF je u okviru svoje kreditne podrške implementirao model direktnog kreditiranja projekata mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i registrovanih poljoprivrednih proizvođača shodno projektu MIDAS, koji je realizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Registrovanim poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji Crne Gore, kroz MIDAS projekat, omogućava se kreditno zaduženje do 40.000 eura za poljoprivredne proizvođače, 50.000 eura za start up preduzeća i 70.000 eura za preduzeća koja već posluju, a registrovana su za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Kreditna sredstva za realizaciju projekta odobravaju se sa rokom otplate do šest godina, grejs periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 4 odsto godišnje.

"Od početka realizacije MIDAS projekta obrađen je 171 kreditni zahtjev, a odobreno je 68 kredita u iznosu 1,446,527.21 eura, dok je po osnovu dosadašnjih plasmana ostvaren povrat sredstava granta u iznosu 242,239.62", eura

Kada je u pitanju regionalna distribucija odobrenih kredita, po MIDAS projektu, 35 projekata tj. 51,47 odsto odobrenih kredita IRF-a plasirano u centralnom regionu Crne Gore, a 33 projekta ili 48,53 odsto plasirano je na sjeveru.

Takođe, IRF je prethodne godine u svoju ponudu uvrstio i dva nova proizvoda, odnosno usluge - faktoring i izdavanje kreditnih garancija.

Ova institucija preko faktoring finansiranja indirektno stimuliše i poljoprivrednu proizvodnju, posebno preko jedne od najvećih fabrika za preradu mesa i mesnih prerađevinaina IM ,,Goranović,, d.o.o. iz Nikšića.

Fond je, kako se navodi, ove godine finansirao to preduzeće sa dva najveća kupca Voli trade iz Podgorice i Lu monte iz Bijelog Polja.

Ukupan iznos otkupljenih potraživanja iznosi do maja 2,124,320.77 eura, dok do kraja godine IRF očekuje da promet bude preko 4.000.000 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik