• Search form

28.05.2012 | 17:04

Prodajna akcija Majske izložbe

Prodajna akcija Majske izložbe

Velika prodajna akcija umetničkih radova sa 44. Majske izložbe ULUPUDS-a, organizovane na temu “U škripcu”, biće održana 30. maja u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. To će biti prilika i za direktan kontakt publike sa umetnicima, koji su se predstavili sa 250 radova.

Akcija će biti održana od 12 do 19 sati, a planirana je i mini aukcija radova, najavljeno je 28. maja na konferenciji za novinare, na kojoj je novoizabrani predsednik ULUPUDS-a Vladimir Lovrić najavio još niz novina u radu tog udruženja koje sledeće godine slavi 60-godišnjicu postojanja.

Prema rečima Lovrića, prodajna akcija radova na 44. Majskoj izložbi novi je vid dijaloga s publikom, koji nosi u sebi predznak umetničkog i edukativnog, a tek potom i komercijalnog.

Lovrić je istakao i važnost uspostavljanja kriterijuma vrednovanja umetničkog dela i novog etabliranja umetnosti.

“Ne postoje više nikakvi kriterijumi, došlo je do sniženja cena umetničkih dela... Zato je potrebno novo etabliranje umetnosti”, rekao je Lovrić, dodajući da u revalorizovanju značaja, uloge i smisla umetnosti važnu ulogu imaju i mediji.

Kustoskinja 44. Majske izložbe Dijana Milašinović Marić istakla je da ovogodišnja tema “U škripcu” predstavlja svojevrsnu paradigmu današnjice, a umetnici su se na nju odazvali na širok i slojevit način, odgovarajući na situaciju koja nije samo spoljna, već i ljudska, intimna, ali i umetnička.

U osnovi velike prodajne akcije, prema njenim rečima, jeste stvaranje bolje, kvalitetnije spone umetnika i umetničkog dela, medija i najšire javnosti, odnosno potencijalnih kupaca.

“Postoji potencijal, kvalitet, široka lepeza izražavanja umetnika, ali sve to nije dovoljno iskorišćeno i ne nalazi se na odgovarajućem mestu - ni u našoj, ni u kolektivnoj scesti, ni u samom fizičkom prostoru”, rekla je Dijana Milašinović-Marić, koja je temom 44. Majske izložbe želela da ukaže da nisu umetnici u škripcu sa idejama, već je društvo u škripcu, jer nije projektovalo odgovarajući prostor, niti je jasno razaznalo važnost uloge umetnosti i umetnika.

Majska izložba ULUPUDS-a predstavlja radove 210 umetnika, a obuhvata i raznovrstan prateći program.

Veliku nagradu 44. Majske izložbe dobio je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i keramičar Velimir Velja Vukičević, za rad “Zamršeno i Lepota otpada”.

Izložba je otvorena do 1. juna.

Sajt ULUPUDS-a je www.ulupuds.org.rs, a MPU www.mpu.rs

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav