Subota, 14.03.2009.

12:12

Krediti poljoprivrednicima

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje kreditiranjem u 2009. godini.

Izvor: B92

Default images

Za kratkoročne i dugoročne kredite moći će da konkurišu samo registrovana poljoprivredna gazdinstva i to će biti jedini uslov za kreditiranje, kaže za B92 pomoćnik ministra poljoprivrede Milan Stegić. On dodaje da poljoprivrednici mogu registrovati svoja gazdinstva ili obnoviti registraciju do 31. marta.

Kratkoročni krediti biće namenjeni za obrtna sredstva, dok će dugoročni krediti biti namenjeni investicijama u oblasti poljoprivrede.

"Ono što je bitno je da su ti krediti u dinarima i da će seljak plaćati kamatnu stopu od pet odsto godišnje. Ostalu razliku će da pokrije Ministarstvo. Dakle, ovde se radi o subvencijama kamatne stope i ukoliko uzmete pretpostavku da je inflacija planirana ove godine praktično će poljoprivrednici imati jedan beskamatni kredit i iznos kredita je do 700.000 dinara", kaže Stegić.

"Što se tiče dugoročnih kredita, tu je model u odnosu na prošlu godinu znatno izmenjen. Naime, banke će u kreditu učetstvovati sa 60 odsto sredstava i one će da daju svoju kamatnu stopu koja neće biti veća od osam odsto, plus euribor na godišnjem nivou, a država će da daje preostalih 40 odsto i to potpuno besplatno", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: