Toma podneo ostavku i - zaplakao

M. B. - S. S. R.

24. 05. 2012. u 10:46

Tomislav Nikolić povukao se u četvrtak sa mesta predsednika SNS. Aleksandar Vučić preuzeo rukovođenje strankom do septembarskog kongresa

NE mogu više da budem vaš predsednik. Ne očekujte više od mene ni odluke, ni kadrovska rešenja. Teška srca ostavljam svoje dete, ali ono je u sigurnim rukama.

Ne skrivajući suze, lider SNS i budući predsednik Srbije Tomislav Nikolić ovim rečima je u četvrtak ozvaničio svoju ostavku na čelu stranke. Pred Glavnim odborom, u beogradskom Sava centru, on je predložio da stranku do kongresa u septembru vodi njegov dosadašnji zamenik Aleksandar Vučić.

U emotivnom govoru, budući šef države čestitao je saborcima na pobedi "u nemogućim uslovima".

- Bili ste odlični, Srbiju ste podigli na noge. Vi ste mi najdraži, ali hoću da pomognem i onima koji su se borili protiv mene. Srbija mora da izgleda lepše i ne sme više da bude partijska država. Želim da budete vladajuća stranka kada se vratim sa odgovorne funkcije - poručio je Nikolić.

MOSKVA PA BRISEL Nikolić je otkrio i da njegova dvodnevna poseta Rusiji, u koju koju kreće u petak, nije zvanična. On je rekao da će odmah posle inauguracije najpre da poseti Brisel.

Čim je završio govor, napustio je salu, a njegove partijske kolege zaintrigirala je njegova opaska da su ovo "možda bili i poslednji izbori koje je vodio".

Sredinom nedelje biće održana sednica GO SNS na kojoj će biti izabrano operativno telo koje će pomagati Vučiću u vođenju stranke.

*****

ZAKLETVA NAJKASNIJE DO 1. JUNA

KONAČNI dogovor o tome kada će Tomislav Nikolić pred poslanicima položiti zakletvu biće postignut u ponedeljak. Tada će se predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović sastati sa novim predsednikom.

Na stolu će biti dva scenarija: prvi je da obećanje da će služiti Srbiji izrekne pred starim poslanicima, a drugi da to učini pred novim sazivom parlamenta. Međutim, Nikolić je u četvrtak izjavio da će tražiti da inauguracija bude do 1. juna. To znači da bi "svedoci" zakletve mogli da budu sadašnji poslanici.

- Čekamo Nikolića da nam kaže šta želi - objašnjava, za "Novosti", generalni sekretar parlamenta Veljko Odalović, koji će već u petak sa Slavicom Đukić Dejanović razgovarati o sednici. - Ako izabere prvu opciju, to znači da bi sednica mogla biti održana ubrzo, već sledeće nedelje, što znači da bi on odmah posle toga mogao da predloži mandatara za sastav nove vlade.

POSLEDNJI DAN VLADE DAN kada novi poslanici uđu u parlament je poslednji radni dan Vlade. Tada će premijer Mirko Cvetković i ministri završiti svoj mandat. U Srbiji će tako, dok se ne formira novi tim u Nemanjinoj 11, funkcionisati institucije predsednika i parlamenta.

U drugom slučaju, konstitutivna sednica, na kojoj bi bio označen početak rada novih poslanika, ne bi mogla biti održana pre 7. ili 8. juna. U istom danu, Nikolić bi na posebnoj sednici mogao da položi zakletvu. To znači da bi tek tada mogao da kaže kome prvo nudi mandat za sastav vlade. Ovaj razvoj događaja odlaže formiranje nove vlade, jer ustavna ovlašćenja, posao i mandat predsednika počinju tek posle posebne sednice Skupštine.

U Skupštini polako počinju pripreme za posebnu sednicu. Na nju će biti pozvani svi poslanici, predstavnici Vlade, diplomatskog kora i verskih zajednica. A Tomislav Nikolić izgovoriće tekst:

- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije, i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Posle toga potpisaće zakletvu i započeti petogodišnji mandat. Nekoliko dana kasnije, u Predsedništvu će, verovatno, organizovati malu svečanost, na kojoj će mu v. d. predsednika države Slavica Đukić Dejanović predati dužnost.

NEMA ROKA

ROK za polaganje zakletve predsednika ne postoji. Na primer, odlazeći predsednik Boris Tadić je 2004. godine, kada je prvi put biran, to učinio osam dana posle izbora, a 2008. godine 12 dana posle glasanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (82)

Vasa

24.05.2012. 11:26

@mm - Svaka cast za coveka,kako je rekao tako je i ucinio!! Nije bio ko bivsi gospodin na dve stolice u isto vreme....Samo napred Srbijo !!!

Vojin

24.05.2012. 17:06

@mm - Ne bih bas bio toliko odusevljen i u toliko velikom transu,jer izgleda da se sprema jos jedna monstrum koalicija izmedju DS-a i SNS-a koju je napravila big-mama Meri Vorlik !!! Videcemo onda koliki je covek od reci Tomislav Nikolic...jedno obecanje je vec uveliko zaboravio,a to je da ce ispitati izbornu kradju od 6 maja!!!!

Wranjanac

24.05.2012. 18:04

@mm - Nije postao još predsednik da bi mogao da ispita tu "izbornu kradju" od 6. maja

dada

24.05.2012. 20:31

@mm - ovu odluku je bilo prelako doneti...realno,nista ona ne menja...on ce se vratiti u tu stranku cim mu istekne mandat to je sasvim izvesno

Прелако???

24.05.2012. 21:02

@mm - Па када је то дадо прелако, зашто онда Тадић то није учинио??? Њему то било тешко?

dada

24.05.2012. 21:43

@mm - zato sto tom se tom odlukom nista ne menja? formalno je dao ostavku,i dalje je on u SNS,samo na papiru nije,care,razmisli malo

Ranković

24.05.2012. 23:04

@mm - Menja se, menja se, dada. Sve će da vas prevesla. Samo polako, pa ćeš videti. Potez mu je višestruko odličan.

Čedomir Činić

24.05.2012. 11:19

Lider politicke stranke je odgovorna pozicija u najmanju ruku mora da je osoba koji ima resurse i moze da investira u stranku.

1961

24.05.2012. 11:33

...eto ispratili Seselja sa trubacima u Hag rascepali stranku i oboici se ispunio san. Toma predsednik Srbije a Vucic predsednik stranke.

MKilutin

24.05.2012. 13:10

Ispravna odluka. Tako se radi u svim demokratskim drustvima! Samo u komunizmu i fasizmu jedan covek obavlja sve vitalne drzavne i stranacke (partijske) funkcije.

Bane,London

24.05.2012. 17:11

@MKilutin - ovo je za plakati:21 vek,internet,tv informacije nam stizu svaki dan o celom svetu!a ipak,srbi vode kao sampioni gluposti!!??za boga miloga,kakav fasizam/komunizam???u kolevci demokratije.gde zivim,premier(prime minister) je predsednik stranke!!! kada ga stranka smeni (slucaj m. tacer)n stranka bira novog premijera a ne glasaci!i sve je ok!predsednik usa je uvek clan stranke i obavezno hriscanin!u francuskoj je predsednik clan/predednik stranke!berluskoni je bio sef stranke!

bane peri sudove a politiku ostavi pametnijem

24.05.2012. 17:47

@MKilutin - u USA predsednik ne mora biti hriscanin a obavezan je samo da prilikom inaguracije polozi zakletvu na Linkolnovoj Bibliji..sadasnji predsednik USa je musliman po veroispovesti ako ti nije poznato.... a sto se tice Uk to je zemlj van svih pravila koja nema ni USTAV..toliko o tome i sve najbolje...

Somborac

25.05.2012. 09:09

@MKilutin - Bane,London: Videli smo mi tu tvoju "kolevku demokratije" sta je uradila od nase zemlje! Okupiraju nas do dan danas, zar ne znaju gde im je kuca?!

atlas2000

24.05.2012. 16:32

Obična glupost! Nikolić je došao na političko mjesto predsjednika tako što se kandidirao kao kandidat stranke SNS, a ne kao "ne ovisni" kandidat! Ostavka je samo običan glupiranje, jer se ne može biti politički "neutralan" temeljem političke dužnosti na koju se dolazi jasnim stranačkim i političkim opredjeljenjem! Mesić je u Hrvatskoj isto to učinio i onda iz sjene protežirao svoj HNS kao predsjednik države! Sve je to obična politička perverzija i ništa drugo!

Marko

24.05.2012. 17:08

@atlas2000 - Kad komentarišeš dogadjaje u Srbiji potrudi se da to bude na srpskom jeziku.Ok?

Žile

24.05.2012. 18:40

@atlas2000 - Ma jeste to Marko srpski jezik, jekavskog narečja, iako oni misle da nije.

Nikola

24.05.2012. 18:49

@atlas2000 - NikolaMeni je veća perverzija kada je neko Predsednik države, a na stranačkim sednicama svoje partije priča i deluje samo u korist svoje stranke, a sve najcrnje o svojim političkim protivnicima i njihovim simpatizerima. A Toma neće voditi SNS, Toma neće biti na sednicama SNS. Toma neće koristiti te sednice u svoje markletinške i ostale svrhe. Ko je bolji procenite sami.

dusan

24.05.2012. 19:18

@atlas2000 - Marko,Marko. Eto ja pokusavam da komentarisem dogadjaje u Nemackoj ,sa dosta losim pismom, pa me niko nije zbog toga upozoravao.

dada

24.05.2012. 20:28

@atlas2000 - ma mogao je da napise i na arapskom ili crkvenoslovenskom opet bi bio u pravu...cak je i na glagoljici sasvim u pravu...

Mihailo

24.05.2012. 17:07

Nadam se da Tomini neće otići prvo kod Tadića jer to bi bio protivprirodan blud nad izbornom voljom gdađana koji su ga poslušali kada je rekao: KAZNITE TADIĆA. Neće valjda da ga nagrađuju sa funkcijom koja je veća od Pradsedničke, daleko bilo,

UGLJESA UROSEVIC

24.05.2012. 17:27

Ako se stvarno dogodi da vladu sklepa DS, ili da udje SNS u ljubav sa DS,om onda treba da proveri kosu mu savetnici.

peglagić

24.05.2012. 17:51

Mali korak za čoveka a veliki za čovečanstvo . Dobrovoljno razdvojiti funkcije to do sada u Srbistanu nije viđeno.

dada

24.05.2012. 20:24

@peglagić - ma da li mislis da on vise nece da se dogovara sa bivsom strankom ? da li je moguce da si toliko naivan ?! :D

Змај

24.05.2012. 18:34

Шта је било са крађом избора у првом кругу??? Томислав је рекао да ће чим постане Председник да испита крађу...???

Nestrpljivi 3maj

24.05.2012. 18:45

@Змај - Strpi se malo, zvanično još nije dok ne položi zakletvu i sedne u Predsednički kabinet. Tek onda ga prozivaj.

Zorz

24.05.2012. 19:45

@Змај - A sto, kao onda ce da kaze? Pa zar ti zaista mislis da je prvi krug bio pokraden? Ajde malo razmisli. Cista naucna fantastika.

dada

24.05.2012. 20:22

@Змај - nisam siguran da znas sta znaci kohabitacija...:/ mozes li da pojasnis komentar care ? :)

Кохабитација

24.05.2012. 20:57

@Змај - Кохабитација је појам који се односи на договор две особе које нису у сродничким односима да живе заједно, често као део емотивне или сексуалне везе.

Milan024milan

24.05.2012. 18:38

Bravo, Tomislave,od mene i moje porodice si danas, dobio tri plusa.Prvi, jer si održao prvo dato obećanje!Drugi,jer si Aci prepustio vodjenje SNS-a, i Treći,jer si kao pravi Srbin, još jednom pružio ruku pomirenja i Tadicu.Bog, da ti da snage i mudrost u vodjenju Srbije.Ziveo, Tomislave!,!!!

milica

24.05.2012. 18:51

Pitanje za naprednjake na komentarima:zasto isticete da je Toma pravi Srbin? Sta je to nepravi Srbin, da znam? I da, da li znate da u Srbiji zive i Muslimani, Hrvati, Madjari? Ko je njihov predsednik onda? Brukate Nikolica tim glupostima i sigurna sam da vam ne bi odobrio ovakvo brukanje.

Goran

24.05.2012. 19:25

@milica - To nije istina da u Srbiji zive Hrvati, Madjari itd. To je najveca izvisljotina. Prijatelju jel ti Hrvati, Madjari itd, imaju srpsku licnu kartu i uverenje o drzavljanstvu? E ako imaju onda su Srbi? Jok turisti zive ovde... Ti si hteo pricati nesto o NACIONALNOJ osnovi, ko se kako oseca? E vidis to je po ustavu zabranjeno. Dok ima Srpsko drzavljanstvo on je srbin.

milica

24.05.2012. 20:05

@milica - drzavljanstvo tj. posedovanje licne karte nije isto sto i nacionalnost tj. kulturno obelezje, ali necu ti objasnjavati. Neka te mama i tata nauce.

milica

24.05.2012. 20:28

@milica - i da SRBINE, Srbin se pise velikim slovom, a srpski malim. ne poznajes ni Ustav, ni pravopis, te ja sam sa svim svojim liberalnim idejama veci patriota od tebe zbog toga. p.s. ne glasam za LDP naravno ( i nikad), ali sam liberal po opredeljenju.

Borislav

24.05.2012. 20:52

@milica - Ne znaš ti Milice ni sama šta si. Učiš čoveka šta se piše malim, a šta velikim slovom, a smetnula si s uma da se vlastita imena (među kojima su imena i prezimena) pišu velikim početnim slovom. Zato bolje ćuti i ne soli pamet drugima u vezi gramatike.

lela

25.05.2012. 09:25

@milica - Ne lupetaj,bre; ako si stvarno Srbin onda za pocetak nauci srpsku gramatiku-u pravu je Milica,a sadrzaj tvoga komentara je smesan!Gde ti zivis covece pa ne znas da u zemlji Srbiji zive i druge nacionalnosti,i ti glasas i tako odredjujes sudbinu ostalih gradjana Srbije! Uzas!

Goran

01.06.2012. 22:42

@milica - Epa onda super, idi pa siri bilo koju ideju na nacionalnoj osnovi npr. u Svedskoj i bice ti super. E da, ponesi sa sobom pastu za zube i donji ves, trebace ti, jel u corki toga nema...

Žile

24.05.2012. 20:14

@Mile - Ni Sarkozi ne zna engleski, pa se odlično sporazumevao sa Obamom i bio mu desna ruka u Evropi.

Čedomir Činić

24.05.2012. 19:25

milica! Svuda u svetu predsednik je gradanin sa vekovnim korenima u drzavi a komsijska deca dobro su dosla ako imaju postene namere.

Suad

24.05.2012. 19:28

Dali su ovo Novi Naprednjaci i Nikolic ako ovako misle kao sto ovde pise onda je ovo vrlo pozitivno za Demokratsku Srbiju.......

milutin

24.05.2012. 20:20

@Suad - daaa, hvala bogu da su pobedili ...oni su sve suprotno od onoga kako su ih DS predstavljali!!!!!! toma je zakleti mirovnjak!!!!!!!!!!!

bobo

24.05.2012. 19:32

Voleo bih kada bi se drugi ugledali /mislim na mnoge pisane i elektronske medije/ na Vas gospodo iz Novosti i ponasali se objektivno i uljudno prema ovom coveku, bas onako kako Vi to znate i prezentujete. Odlican clanak, jasan sazet i pismen, svaka Vam cast.

Zorz

24.05.2012. 19:44

To sto se nece mesati za sastavljanje vlade je uredu, tako bi nekako i trebalo, ali u njegovom slucaju to nije moguce. No, sama izjava, e sad ja nisam predsednik stranke, pa ne znam sta se desava, ne pije vodu. Ali ajde, ispunio je to obecanje svaka cast. E sada, posto je rekao ako pobedi da ce reci, kako su pokradeni u prvom krugu, to bih tek trebao da uradi, ali nista izgleda od toga.;

King 7

24.05.2012. 19:47

Ako je T. Nikolic Briselski prava slika danasnjeg Srbina onda treba da kukamo do neba da se cuje. Kakvo stado takav i pastir, nema nista slucajno pa i njegova pobeda na izborima. Neko iz DS-a ce biti premijer, nova druzina se polako formirai stabilizuje i ceka nas jos 2 mandata dobro kontrolisanog propadanja, urnisanja, Atlantskih dezintegracija Srbije, pljacki... Glasajte do konacne propasti

kenta

24.05.2012. 19:49

Mi glasamo, a vladu nam sastavljamo neke nazovi diplomate, jadni li smo i mi i ovi za koje smo glasali....

milutin

24.05.2012. 20:07

milice ....u kampanji mi je najvishe smetalo to shto je tadic bio agresivan, defakto nikoliceve simpatizere omalovazavao time kada je tomu pokushao da omalovazi ...tadic kao psiholog je sve to morao da ima u vidu ...njegov govor mrznje prema suparnicima je biokrajnje nizak i prljav

dada

24.05.2012. 20:18

koja komedija boze,da li iko veruje da se vise nece mesati u politiku svoje "bivse" stranke ???

koki

25.05.2012. 06:57

@dada - kad bi ti rekao da te volim ti bi se istopila sve ste vi takve.ispada i da mrtvi mogu da izjavlju ljubav. dosta bre... ostravi mrtve da pocivaju u miru.

shone

24.05.2012. 20:43

Konacno da dobijemo predsednika koga ne biramo po lepoti i po statusu, vec nekog ko razborito razmislja i koji je iskreno,srcem za Srbiju. Neka mu je sa srecom i neka mudro vodi zemlju!

Voja

24.05.2012. 21:03

Pa zar ce se i ovaj zakleti da ce sluziti narodu i Republici Srbiji , pa kad ce Srbija postati suverena DRZAVA ?

Ivan

24.05.2012. 22:46

Putin je pokrenuo novi trend medju politicarima... plakanje. Sad svako ko pobedi na nekim izborima mora da glumi da se rasplakao.

Milutin

24.05.2012. 22:47

Naravno da ce SNS biti i dalje Nikoliceva stranka ali je pravilno da se povuce iz uprave stranke dok obavlja duznost predsednika. Samo diktatori su u isto vreme vodili i drzavu i partiju. To mu je mudra odluka! Bile suze iskrene ili ne, on je jasno kazao da, dok mu tece mandandat predsednika, u upravi moze biti samo kao gost!

Pavlović

24.05.2012. 22:48

Kakva patetična predstava za 24% biračkog tela Srbije ! Umesto da se obrati naciji povodom monetarne krize koju je izazvao njegov izbor , on ispunjava neka svoja predizborna obećanja koja nemaju apsolutno nikakav formalni značaj i u koja niko ne veruje .

koki

25.05.2012. 07:04

@Pavlović - sto se tice 24% to tije DS kriv.a za ostalo budi strpljiv.za ovo sto se desilo i toga nije bilo kod DS.morate da imate i malo poverenja,ljubav je prolazna.

@Pavlovic

25.05.2012. 07:15

@Pavlović - Koliko su partijski dezurni pisarcici neumorni stvarno nemam reci; zapanjuje me da Novosti ali i ostali listovi objavljuju nebuloze kao ovu da je izbor Nikolica izazvao monetarnu krizu. Monetarna kriza traje vec dugo a pokriva se kreditima koji pristizu za vracanje. Uvozna politika po svaku cenu prethodne osmogodisnje vlade je unistila SrBsku ekonomiju. Dosta vise vas aparatcika i pozdravite Sumadinca i domacina posle 78 godina na celi Srbije.

istine radi

25.05.2012. 14:46

@Pavlović - Svjetski lideri su prilično zadovoljni izborom Nikolića, nije se desila nikakva katastrofa- kao što se moglo desiti da su izbori ponovo bili nepošteni- a neki su čak čestitali i prije vremena. On sasvim sigurno nije izazvao nikakvu krizu, pa ni monetarnu.

Novi Sad

25.05.2012. 10:14

Nisam za SNS, ali ovako se radi u pravim demokratskim državama. Predsednik države nije ujedno i predsednik svoje partije. Ako se ne varam, on je prvi Srbin koji je to uradio.

WuTangKlan

25.05.2012. 10:28

Razumem da ste hteli prvom coveku DS-a hteli poslati snaznu poruku :) Ali da se razumemo, ja ovom novom iz KG nisam zaboravio ni ponasanje, ni vokabular. Vama slobodno neka bude, mada ce i uskoro i de jurebiti...ali sigurno nece nikad moj predsednik biti. Eto toliko!

branko1

25.05.2012. 12:01

Kako se ponaša posle izbora i mi treba da plačemo.Tomo,Tomo,da li je bilo izborne krađe?Ludom radovanje je tvoje obećanje da ćeš dokazati krađu.Ali to i nije važno,samo kad je tvoje dupe selo u fotelju.Zato nemoj da plačeš,mi ćemo plakati jer smo ,po ko zna koji put ,bili majmuni