Capital.ba

Džiabao: Oporavak 2010 godine

13.03.2009. / 9:47

kriza2PEKING, Kineski premijer Ven Džiabao izrazio je očekivanje će Kina i ostatak svijeta biti na putu ekonomskog oporavka sljedeće godine.

Šef kineske vlade je govoreći na konferenciji za štampu u Pekingu na kraju redovnog zasedanja parlamenta, rekao da Kina ima dovoljno sredstava da dopuni ranije objavljeni paket za stimulisanje privrede od 585 milijardi dolara.

On je izrazio zabrinutost zbog više milijardi diolara koje je Kina pozajmila SAD putem kupovine obveznica američke vlade.

Kineski premijer je naglasio da je situacija u Tibetu “mirna i stabilna” i da je to dokaz toga da Kina u tom regionu vodi ispravnu politiku.

Ven Džiabao je dodao da je Kina spremna da održi nove pregovore sa predstavnicima tibetanskog duhovnog lidera dalaj lame pod uslovom da se “odrekne separatizma”, prenosi Bi-Bi-Si.

Konferencija za štampu na kraju zasjedanja kineskog parlamenta jedina je prilika u kojoj kineski premijer direktno odgovara na novinarska pitanja.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!