Prajd 2012. će trajati osam dana

Organizacioni odbor "Beograd prajd 2012" najavio da će ovogodišnja "Parada" biti održana 6. oktobra u Beogradu i da će biti organizovan festival od 8 dana.

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

13:22

Default images

"Ove godine koncept je promenjen, tako da će 'famozni marš' biti održan 6. oktobra, a mi ćemo napraviti festival koji će trajati osam dana. Zauzećemo grad osam dana, jer ovaj grad pripada nama", rekao je član Organizacionog odbora "Beograd prajd 2012" Boban Stojanović.

"Ljubav, vera, nada" - to će biti slogan ovogodišnje Parade ponosa. Organizatori Beograd Prajda 2012. najavili su novi koncept, čiji je cilj da se društvo upozna sa egzistencijom, kulturom, potrebama i pravima LGBT populacije.

Planirana je i šetnja, koja bi počela u parku Manjež. Ipak, detalji čekaju formiranje gradske i republičke vlade.

Pisma organizatora Beograd Prajda biće verovatno jedna od prvih stvari koje će budući ministar, predsednik i gradonačelnik primiti kada uđu u svoje kabinete.

Prajd bi ove godine trebalo da traje 8 dana. Počinje tribinama, javnim raspravama, žurkama 30. septembra pod sloganom “Ljubav, vera i nada”, završava se 7. oktobra.

Ove godine 30. septembar nije crveno slovo ali jeste hrišćanski praznik koji se zove Svete velikomučenice Ljubav, vera i nada i mati im Sofija. Ali ,mi smo rešili da ostanemo dosledni jer mislimo da ograđivanje od takvih stvari ne ide u korist nikom”, kaže Boban Stojanović, član Organizacionog odbora “Beograd Prajda 2012.”

Organizvanjem sedmodnevnih tribina organizatori žele da rasprave o paradi i gej zajednici sa uvredljivih i pretećih grafita i pretnji smrću prenesu na nivo civilizovane javne debate.

Ali planiraju i šetnju za 6. septembar istom trasom kao i 2010. godine - oko parka Manjež.

“Ove godine policja radi posao četvrti put i logično bi bilo očekivati da taj četvrti put bude lakši, kraći i za nas manje naporan”, smatra Adorjan Kurucz, član Organizacionog odbora "Beograd Prajda 2012"

Podsetimo, 2001. parada se završila pre nego što je počela prebijanjem učesnika, 2004. su organizatori odustali, a 2009. je de fakto zabranjena.

2010. huligani su Beograd pretvorili u ratnu zonu. 2011. policija je paradu zabranila, a one koji su pokušali da održe kontramitinge hapsila.

Svi se nadaju da će ove godine biti drugačije.

Pokret Naši već je saopštenjem tražio da se parada zabrani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

312 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: