Capital.ba

Zastava: Počela montaža “punta 188”

12.03.2009. / 18:00

zastava3KRAGUJEVAC,  U kragujevačkoj Zastavi je počela montaža automobila “punto 188”, izjavio je generalni direktor Grupe “Zastava vozila” Zoran Radojević.
On je rekao da je motnaža “punta”, koji će iz kragujevačkih pogona izlaziti sa oznakom Fijata, započeta proizvodnjom školjki za karoseriju, navodeći da prva nosi oznaku 7.000.001.

Radojević nije mogao da precizira koliko će školjki biti proizvedeno prvog dana, s obzirom na to da “baždarenje opreme za montažu još traje”. “Sklapanje ‘punta’ je počelo i potrebno je još da utvrdimo za koliko će biti povećan planirani obim proizvodnje tog automobila, zbog velikog interesovanja građana za kupovinom ovog vozila”, rekao je on.

Strateškim ugovorom, potpisanim novembra prošle godine između države Srbije i torinskog proizvođača Fijat, planirana je godišnja proizvodnja 15 hiljada vozila tog tipa godišnje.

Radojević je dodao da se sa italijanskim proizvođačem pregovara o obimu proizvodnje, s obzirom na veliko interesovanje kupaca, i podsjetio da je do povećanog interesovanja posebno došlo nakon što je država odobrila subvencionisane kredite.

Prvi čovjek Zastave kategorično je demantovao da je prekinut prijem zahtjeva potencijalnih kupaca, istakavši da je zaključno sa jučerašnjim danom taj spisak bio blizu 19 hiljada. On je rekao da će država odlučiti koliko će od tih zahtjeva biti odvojeno za kupovinu vozila po sistemu “staro za novo”.

“Punto” se, prema riječima Radojevića, proizvodi opremom koja je služila i za proizvodnju “zastave 10” i u koju je Zastava ranije investirala 12 miliona evra. Kragujevačka fabrika automobila je u 2007. i 2008. proizvela oko šest hiljada “zastava 10”, identičnog “puntu”. U prošloj godini je prodato oko četiri hiljade tih licencnih automobila.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!