Novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću petogodišnji mandat će početi da teče kada položi zakletvu pred Narodnom skupštinom, a kako je juče izjavila predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, odluka o tome kada će i pred kojim sazivom on položiti zakletvu biće doneta početkom sledeće sedmice.



Prema njenim rečima, novi predsednik Republike ima dve mogućnosti – da položi zakletvu pred starim skupštinskim sazivom, koji je još aktuelan, ili pred novim sazivom, koji treba da bude konstituisan najkasnije do 9. juna.

Đukić Dejanović je naglasila da će konstitutivnu sednicu parlamenta, kojoj će predsedavati najstariji poslanik, zakazati pošto budu objavljeni zvanični rezultati drugog kruga predsedničkih izbora. RIK bi to trebalo da uradi najkasnije do četvrtka u 20 sati.

Prilikom stupanja na dužnost, predsednik Republike pred Narodnom skupštinom polaže zakletvu koja glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.

Nakon polaganja zakletve, Tomislav Nikolić će moći da obavlja posao u Predsedništvu Srbije. Jedna od prvih dužnosti koje očekuju novoizabranog šefa države je da predloži mandatara za sastav nove vlade. Prema ustavnim odredbama, predsednik Republike predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade Srbije pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari