Srbija bira budućnost

Ljiljana BEGENIŠIĆ

19. 05. 2012. u 20:57

U nedelju drugi krug predsedničkih izbora, građani odlučuju između Borisa Tadića i Tomislava Nikolića. Potrebno je izaći u što većem broju, jer su izbori od izuzetnog značaja

BORIS Tadić ili Tomislav Nikolić – u nedelju uveče već oko 21.00 znaće se koji će od njih dvojice voditi državu narednih pet godina. Drugi krug predsedničkih izbora organizuje se pošto nijedan od 12 kandidata koji su učestvovali u prvom krugu nije dobio većinu glasova. Na ponovljenom biranju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova - Tadić je osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454, a Nikolić 25,05 odsto, odnosno 979.236.

I političari i analitičari pozivaju građane da u što većem broju izađu na glasanje, a izlaznost će biti od presudnog značaja za konačan rezultat.

Ovi izbori su, inače, od izuzetnog značaja s obzirom na to da je institucija predsednika jedina koju građani biraju direktno.

VODIČ ZA GLASAČE
* Na biralište obavezno poneti ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu, dakle dokument koji sadrži jedinstven matični broj građanina.

* GraĐani treba da ponesu i obaveštenje o glasanju ako su ga dobili.

* Oni koji ga nisu dobili, takođe, mogu da glasaju, a podrazumeva se da je njihovo ime upisano u birački spisak na određenom biračkom mestu.

* GraĐanin koji želi da glasa, a nije u mogućnosti da dođe na biračko mesto, o tome može da obavesti birački odbor u nedelju najkasnije do 11 sati, a odbor će se pobrinuti da birač iskoristi svoje pravo.

* Kao i uvek, biće dozvoljeno glasanje i onim biračima koji na biračko mesto dođu u poslednjem trenutku, jer će svi koji se zateknu na biralištu u trenutku njegovog zatvaranja moći da glasaju.

U nedelju od sedam do 20 časova 6.770.013 građana moći će da glasaju za svog favorita. Svaki glas je i te kako važan, jer kroji budućnost i našu sudbinu. Zato su i obojica učesnika drugog kruga izborne trke pozvala građane da izađu na birališta u većem broju.

Biće otvoreno 8.390 biračkih mesta, od čega 38 u inostranstvu, u 22 države. Među biračkim mestima u zemlji 29 će biti smešteno u zavodima za izvršenje sankcija.

Prema Zakonu o izboru predsednika republike, u drugom krugu za novog šefa države biće izabran kandidat koji dobije veći broj glasova izašlih birača. Ukoliko u drugom krugu kandidati osvoje isti broj glasova, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana.

Odštampano je 6.803.863 listića, od kojih je 33.850 rezervnih. Prvi na glasačkom listiću, koji je svetlodrap boje, jeste Tadić, koga je predložila koalicija „Izbor za bolji život“, a drugi je Nikolić, koga je predložila koalicija „Pokrenimo Srbiju“.

Listići su štampani na ćirilici i latinici u pet jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji se jezik govori u sredini u kojoj se glasa.

Birač može glasati samo za jednog kandidata zaokruživanjem rednog broja.

Članovi biračkog odbora ne smeju ni na koji način da utiču na odluku birača. Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija.

Kako je propisano zakonom, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Ako se na biračkom mestu naruši red, birački odbor može prekinuti glasanje dok se red ne uspostavi, a razlozi i trajanje prekida glasanja unose se u zapisnik o radu biračkog odbora.

Drugi krug predsedničkih izbora biće sproveden i na teritoriji Kosova i Metohije, na 90 biračkih mesta, a glasovi će biti prebrojavani u Raškoj i Vranju, što je bio slučaj i na izborima pre dve nedelje.

Rok da Republička izborna komisija utvrdi i u „Službenom glasniku“ objavi rezultate izbora ističe 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Izbore će pratiti 1.300 domaćih i stranih posmatrača.

GRAĐANI SEVERNE POKRAJINE U NEDELJU KOMPLETIRAJU PARLAMENT

I VOJVOĐANI ODLUČUJU

NOVI saziv Skupštine Vojvodine biće kompletiran u nedelju, posle drugog kruga izbora za pokrajinske poslanike po većinskom izbornom sistemu. Na taj način će u Skupštinu Vojvodine ući još 60 od ukupno 120 poslanika.

Prvih 60 mandata već je dodeljeno posle izbora 6. maja po proporcionalnom sistemu.

U drugom krugu učestvuje 120 kandidata, po dva u svakoj od 60 izbornih jedinica u Vojvodini. Kombinovani proporcionalno- -većinski izborni model primenjuje se jedino u SAPV, a drugi krug održava se jer na izborima 6. maja po većinskom modelu, u kojem se glasa za ime i prezime kandidata, nijedan od njih nije dobio natpolovičnu većinu.

Najviše kandidata, ukupno 50, ima koalicija oko DS „Izbor za bolju Vojvodinu - Bojan Pajtić,“ dok koalicija „Pokrenimo Vojvodinu - Tomislav Nikolić“, okupljena oko SNS, ima 31 kandidata. Koalicioni blok oko SPS ima 16, SVM 10, LSV osam, URS dva, a „Preokret“, DSVM i DSS po jednog kandidata.

Prema konačnim rezultatima izbora po proporcionalnom modelu, inače, koalicija oko DS osvojila je 16 mandata, SNS i njeni partneri dobili su 14 mesta, koalicija oko SPS devet, a LSV osam poslanika.

Novi saziv Skupštine AP Vojvodine, kao najvišeg organa i nosioca normativne vlasti u pokrajini, trebalo bi da bude konstituisan najkasnije mesec dana od dana proglašenja konačnih rezultata pokrajinskih izbora. (J. S.)

PONOVO U BEOGRADU I NOVOM SADU

Građani Beograda i Novog Sada u nedelju će glasati i na ponovljenim izborima za gradske skupštine. Beograđani će glasanje ponoviti na 16 izbornih mesta, a Novosađani na pet.

Gradska izborna komisija u Beogradu je na tim biračkim mestima poništila izbore na osnovu prigovora LDP. U Novom Sadu izbori će biti ponovljeni posle odluke nadležnog suda da uvaži žalbu zbog utvrđenih nepravilnosti na izborima liste „Maja Gojković - URS“. Rezultati ponovljenih izbora mogli bi da donesu određene promene u raspodeli odborničkih mandata ukoliko značajniji uspeh na njima zabeleže liste SRS i URS, koje su 6. maja ostale ispod cenzusa, osvojivši 4,91, odnosno 4,55 odsto glasova.

U nedelju će biti ponovljeno i glasanje za odbornike u gradskoj opštini Lazarevac i to na jednom biračkom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

anonimni vojnik

20.05.2012. 07:42

1990 god su bili prvi višestranački izbori,tih godina je i krenuo zajam za preporod,od preporoda i para znate šta se desilo,isto je i bilo od obećanja za svetlu i bogatu budućnost?!sledeće 1991 godine sa fakulteta ja student,pozvan sam da obučem uniformu i život ako treba položim opet za neku budućnost i od tada mi u glavi ništa nije isto......imam i dijagnozu,penzionisan sam

Lala iz Banata

20.05.2012. 13:53

Srbija ne sme da stane sve dok se ne ostvari demokratija, sloboda izraza i jednakost za sve.