Capital.ba

“Zapadni Balkan u EU 2017.”

12.03.2009. / 8:25

eu9BEOGRAD, Generalni direktor kreditne agencije Moody’s za centralnu Evropu Petr Vins, izjavio je da bi zemlje zapadnog Balkana mogle postati članice Evropske unije 2017, Hrvatska već 2011.
“Hvatska ima pozitivne izglede za rejting u budućnosti jer na rejting utiču i evro-integracije“, rekao je Vins juče na konferenciji Kako upravljati rizicima u periodu finansijske krize, u organizaciji Ekonomist Media Group.
Banke u Srbiji su prilično stabilne jer imaju visoke rezerve u Narodnoj banci Srbije, rekao je Vins. „Vjerujemo da će biti uticaja krize na zmlje Balkana, uključujući Srbiju, posebno zbog nižih investicija, kako u bankarski, tako i u korparativni sektor. Smanjiće se uvoz i izvoz“, rekao je Vins.
On je dodao da ne može da govori o rejtingu Srbije jer do sada za Srbiju i nije rađen rejting, a da su Srbija i Albanija jedine zemlje koje Moody’s ne rangira jer od vlada tih zemalja nije dobijen zahtjev za to. Ipak, kako je dodao, Srbija se može posmatrati kao dio zapadnog Balkana.
Za razliku od banaka industrija osiguranja je u daleko boljem položaju jer nije pod pritiskom da odmah iz svog portfelja prodaju hartije od vrijednosti kojima je pala cijena.
Korporacije se takođe suočavaju sa narastajućom nelikvidnošću. Panelisti seminara se slažu da je kriza pravo vrijeme da se smanje troškovi, izvrži revizija određenih akvizicija kao i pažljivije upravlja rizicima.
„Tri stvari će biti ključne, zadržati klijente, smanjiti troškove odnosno povećati efikasnost i upravljati rizicima. Mislim da se sada o upravljanju rizicima mnogo više razmišlja nego što je to bio slučaj prije krize“, navodi Denis Vanderlip direktor sektora za finasijske usluge za centralnu i istočnu Evropu kompanije Microsoft.
Najugroženiji sektori, prema ocjeni rejting agencije Moody’s su energetika, automobilska industrija, trajna potrošna dobra,građevinarstvo i oglašavanje.
„Luksuzna roba je najranjivija. S druge strane farmaceutska industrija, komunalna preduzeća i mediji dobro funkcionišu“, ocjenjuje Vins.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!