• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrčajevci: Mentori ohrabrili odvažne

Zahvaljujući projektu smanjenja nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama, registrovano osam preduzeća i pokrenute dve nove oblasti na tržištu rada.

U Mrčajevcima kod Čačka danas je održana završna prezentacija projekta namenjenog smanjenju nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama, zahvaljujući kojem je u oblasti ruralnog turizma registrovano osam novih preduzeća, a pokrenute su i dve nove oblasti na tržištu rada.

Projekat je, uz podršku Evropske unije (EU), realizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije u saradnji sa Regionalnim privrednim komorama Kraljeva i Valjeva.

Na konkurs objavljen avgusta prošle godine prijavilo se 50 zainteresovanih, od kojih su odabrane 23 polaznice, koje su prošle višemesečnu mentorsku obuku.

"Pokrenutih osam biznisa prevashodno je vezano za ugostiteljstvo i proizvodnju hrane, budući da žene u seoskim srednima tu imaju najviše iskustva", rekla je Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Ali, dodala je ona, interesantne su i nove ideje, poput livnice koja se opredelila da proizvodi rustični baštenski nameštaj, oživljavanje salaša u Vojvodini ili registrovanje agencije za promociju etno-turizma.

Prema njenim rečima, u Srbiji danas svako četvrto preduzeće vode žene ili su suvlasnici, dok su u zemljama EU žene vlasnici 30 do 40 odsto preduzeća.

"Ono što zabrinjava jeste stopa gašenja ženskih biznisa u Srbiji, budući da je prošle godine zatvoreno 47 odsto preduzeća čiji su vlasnici bile žene, što je posledica ekonomske krize", ocenila je Popović Pantić i dodala da to ukazuje na neophodnost sistemske podrške preduzetništvu, posebno ženskom.

Prema rečima Tatjane Jevđević Ružić,jedne od polaznica projekta na čijem imanju "Raj na Moravi-kod Jevđa" je realizovana prezentacija projekta, njeno domaćinstvo planira da razvije etno-turistički centar sa apartmanima za izdavanje i objektima u kojima će moći da se organizuju manja porodična slavlja i venčanja u etno-stilu, sa ponudom mladencima da prvu bračnu noć provedu uz ognjište i na krevetu od slame.

Pokrenuti biznisi vezani su uglavnom za oblast seoskog turizma, proizvodnje organske i tradicionalne hrane, gajenje i plasman lekovitog bilja, izradu suvenira i wellneš programe u ruralnom turizmu.

Institucionalnu podršku projektu pružila je Nacionalna turistička razvojna korporacija, prepoznajući kao svoje ciljeve da se nezaposlenim ženama u ruralnim područjima omoguće ekonomska nezavisnost i smanjenje siromaštva, pre svega kroz motivaciju, edukaciju i pripremu za pokretanje sopstvenog biznisa.

(Fonet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image