Capital.ba

Ulagači nemaju razloga za kupovinu

18.05.2012. / 10:56

NJUJORK, Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija pale peti dan zaredom, zaronivši na najniži nivo u četiri mjeseca, jer se ulagači plaše eskalacije evropske dužničke krize, dok je niz slabih makroekonomskih podataka potkopao nadu u ubrzanje oporavka američke privrede.

Dow Jones indeks skliznuo je 156 bodova, ili 1,24 odsto, na 12.442 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,51 odsto, na 1.304 boda, najniži nivo od polovine januara. Nasdaq indeks pao je, pak, 2,10 odsto, na 2.813 bodova. U fokusu ulagača i dalje je dužnička kriza. Ulagači se plaše da će Grčka izaći iz evrozone, što bi naštetilo cjelokupnom bloku. Polovinom juna održaće se novi parlamentarni izbori, a na njima bi, pokazuju ankete, većinu glasova mogli dobiti protivnici mjera štednje koje je bivša vlada dogovorila s Evropskom unijom i MMF-om. U strahu od napuštanja evra i devalvacije, Grci izvlače novac iz banaka, što stvara dodatne probleme ionako oslabljenom finansijskom sistemu.

Produbljuje se i dužnička kriza u Španiji. Tamošnji dnevnik El Mundo objavio je da su građani iz Bankie, jedne od najvećih španskih banaka koja je nedavno nacionalizovana kako bi izbjegla stečaj, u nedjelju dana povukli više od milijardu evra depozita.

Premda je to španska vlada demantovala, cijena akcije Bankie potonula je više od 14 odsto, dok su prinosi na španske državne obveznice naglo porasli, što pokazuje da se ulagači plaše da će i toj zemlji, nakon Grčke, Irske i Portugala, trebati inostrana pomoć kako bi se izvukla iz finansijskih dubioza. Podršku tržištu više ne pružaju ni makroekonomski podaci. Izvještaj filijale Feda u Philadelphiji pokazuje da su poslovni uslovi na tom području pali na najniži nivo od septembra prošle godine. Izvještaj Conference Boarda pokazuje, pak, da su vodeći indikatori budućih kretanja u američkoj privredi u aprilu pali po prvi put nakon sedam mjeseci.

Ni redovni izvještaj o nezaposlenosti prošle nedjelje nije dao ulagačima razloga za kupovinu, pa se dio njih povlači s tržišta, tražeći sigurnija utočišta za kapital, dok drugi pojačano osiguravaju svoje akcijske portfelje od daljeg pada cijena. I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,24 odsto, na 5.338 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,18 odsto, na 6.308 bodova, a pariški CAC 1,20 odsto, na 3.011 bodova. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!