Sedma Beogradska nedelja dizajna biće održana od 4. do 10. juna, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Narodnoj biblioteci Srbije koja će biti centralno mesto dešavanja manifestacije sa desetak tematski zasebnih izložbi.

Izložbe će biti priređene na još nekoliko lokacija u gradu. Predavanja i prezentacije će održati međunarodno dokazani autori iz oblasti kreativne industrije, a svoje radove će prestaviti dizajneri i dizajnerski studiji iz Centralne i Jugoistočne Evrope. Kao prateći sadržaji, na platou ispred Narodne biblioteke od 4. do 9. juna biće organizovani koncerti.

Jovan Jelovac, osnivač manifestacije koja se ove godine održava pod sloganom „Freedom 2“ (Sloboda na kvadrat), naznačio je da će jedan od najbitnijih događaja biti program „100% Future Serbia“ kroz koji će biti predstavljeni domaći autori, što je prilika da se sa njihovim radom upoznaju gurui iz kreativne industrije koji dolaze u Beograd. Ovaj program će, inače, otvoriti Beogradski letnji festival koji počinje 3. juna. Jelovac je nagovestio da bi predstojeća Beogradska nedelja dizajna mogla biti i poslednja zbog nezainteresovanosti državnih institucija da pomognu ovu manifestaciju.

Dešavanja na Beogradskoj nedelji dizajna biće uživo prenošena preko WallPaper.com, jednog od najvažnijih sajtova u svetu posvećenog dizajnu, što će biti prvi put da ovaj portal na taj način prati neki festival. Radio-televizija Srbije će uoči ove manifestacije na svom digitalnom programu i putem satelita prikazati najbolja predavanja iz prethodnih godina, a tokom Nedelje dizajna svake večeri biće prikazivana dvanaestominutna hronika.

Fondacija NBS

U okviru Beogradske nedelje dizajna biće promovisana Fondacija narodne biblioteke Srbije čiji je cilj prikupljanje publicistike na osnovu donacija. Jelovac je najavio da će ovogodišnjim, ali i ranijim učesnicima manifestacije biti upućen poziv da fondaciji poklone svoja izdanja, čime bi bila oformljena posebna bibliotečka celina iz oblasti dizajna. Dejan Ristić, vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke Srbije, rekao je da će u Fondaciji raditi renomirane ličnosti iz oblasti kulture i umetnosti, tajnovito najavljujući da će tamo biti i jedan bivši ministar kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari