Capital.ba

U Prijedoru nagrađeni najbolji biznis planovi maturanata

17.05.2012. / 18:17

PRIJEDOR, Prezentacijom najboljih ovogodišnjih biznis planova učenika završnih prijedorskih srednjih škola, danas je završen osmi ciklus projekta “Preduzetnička obuka za mlade” u okviru kojeg su 552 učenika razrađivala svoje poslovne ideje.

Po ocjeni stručne komisije, ovogodišnji najbolji biznis plan bio je “Proizvodnja košnica, pokretnih košnica, kućice za košnice” kojeg su izradili učenici Mašinske tehničke škole Mitar Karlica, Stefan Sušnjica, Jovica Gavranović i Srđan Žujić, kojima je pripala i novčana nagrada od 500 KM.

Učenik Poljoprivredno-prehrambene škole Idriz Jakupović osvojio je drugo mjesto za biznis plan “Tov ćurića” za koji je nagrađen sa 400 KM, dok je njegova koleginica Marija Marčeta sa biznis planom “Proizvodnja peleta ” osvojila treće mjesto i novčanu nagradu od 300 KM.

Za titulu najbolje urađenog biznis plana svojim radovima konkurisalo je 10 autora.

Profesor Elektrotehničke škole Gordana Novak nagrađena je sa 150 KM u svojstvu mentora čiji su učenici ove godine izradili najveći broj biznis planova, a Mašinska tehnička škola, čiji su učenici izradili ove godine najbolji biznis plan, nagrađena je peharom i fondom stručne literature iz oblasti preduzetništva i poslovnog planiranja.

Projekat “Preduzetnička obuka za mlade”, kroz kojeg mladi dobijaju stručna znanja o planiranju, pokretanju i vođenju biznisa, opština godišnje finansira sa 5.000 KM, a provodi Prijedorska agencija za ekonomski razvoj – PREDA.

Ovaj projekat je pokrenut prije osam godina sa ciljem da pospješi razvoj preduzetništva, a time i proces zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Boro Vojvodić je na današnjoj svečanosti podsjetio da je ovaj projekat 2009. godine uvršten u Strategiju razvoja opštine do 2013. godine.

Projekat se realizuje u tri faze u kojima učenici uključeni u njega, uz stručne savjete svojih profesora, izrađuju svoje biznis planove na osnovu istraženog tržišta, organizacije poslovanja buduće djelatnosti, osmišljenog marketinga i registracije potencijalnog preduzeća.

Projekt menadžer Branislav Vujasin istakao je da je u provođenje ovog projekta u proteklom periodu bilo uključeno oko 2.000 učenika završnih razreda prijedorskih srednjih škola, a do sada je realizovano i pet biznis projekata u poljoprivrednoj i industrijskoj proizvodnji, te 10 planova iz oblasti trgovine i zanatstva.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i Srđan Adamović koji je na takmičenju sa biznis planom učestvovao 2006. godine, a koji se danas bavi voćarstvom i trenutno u svom voćnjaku ima 3.000 stabala jabuke, kruške i šljive. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!