DS: Izbori u nedelju referendum za EU

Uživo: Izbori 2012.

DS: Izbori u nedelju referendum za EU

Politika -
Rezultati izbora u nedelju su vrlo neizvesni i svaki glas može da odluči ko će biti predsednik Srbije, kaže Tomislav Nikolić i poziva građane da glasaju za bolju budućnost, jer je to, kako je rekao, poslednja šansa za promene

15:46 Doktoranti sa univerziteta u Londonu, Berlinu i Hajdelberg: Podrška TadićuMladi doktoranti sa univerziteta u Londonu, Berlinu i Hajdelbergu uputili su danas otvoreno pismo podrške predsedničkom kandidatu liste "Izbor za bolji život" Borisu Tadiću i pozvali mlade da izađu na izbore."Rekli smo, već dva puta, da nećemo Tomislava Nikolića za predsednika i sada kažemo to isto", navodi se u pismu, saopštila je Demokratska stranka."Nećemo predsednika kojeg svet ne razume i nećemo predsednika koji priziva haos. Mi želimo predsednika koji nam podiže ugled u svetu i od kojeg očekujemo mir. Mi, dakle, biramo Borisa Tadića", poručili su mladi doktoranti.Biramo i kad mislimo da Srbija može bolje i brže. Biramo i kad nismo u potpunosti zadovoljni. Mi danas biramo da bismo i sutra imali pravo da kritikujemo, dodaje se u pismu koje su potpisali Slobodan Tomić, Branko Marković, Sonja Avlijaš i Ivana Dokić.

15:35 SRS ne podržava ni Tadića ni Nikolića

Funkcioner Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović rekao je da ta stranka u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja neće podržati nijednog kandidata. "Jučerašnji televizijski duel predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića još jednom je uverio da u drugom krugu izbora SRS ne može i neće podržati nijednog kandidata", rekao je Šarović na konferenciji za novinare. Kako prenosi SRS, Šarović je kazao da Tadić i Nikolić Srbiji nude identičnu politiku nastavka ispunjavanja "beskonačne liste uslova Evropske unije".

13.24 - DS: Izbori u nedelju referendum za EU

Izbori za predsednika Srbije 20. maja biće referendum za Evropsku uniju, budući da je predsednički kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić potpisivanjem sporazuma sa Demokratskom strankom Srbije odustao od evropske politike, saopšteno je danas iz Demokratske stranke.

"Nakon jučerašnjeg potpisivanja sporazuma SNS i DS S jasno je da je Nikolić zbog podrške Koštunice odustao od evropske politike. Koštunica je više puta nedvosmisleno rekao da je uslov za saradnju sa njegovom strankom odustajanje od daljih evropskih integracija i jasno je da je zarad podrške Koštunice Nikolić na taj uslov pristao", navodi DS.

DS poručuje da to samo dokazuje opasnu nedoslednost Nikolićeve politike koja se stalno menja i u kojoj postoji samo jedna konstanta, a to je da je spreman da kaže ili uradi sve zarad vlasti.

"Ono na šta smo upozoravali tokom cele kampanje - Tomino evropsko opredeljenje je samo izborna maska - najbolje je dokazao on sam potpisivanjem sporazuma sa Koštunicom", istakla je DS i poručila da su zato izbori 20. maja referendum za odbranu evropske budućnosti Srbije.

DSS i SNS juče su potpisale sporazum o podršci stranke Vojislava Koštunice Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora. Nikolić je sporazumom prihvatio da se pitanje da li je u interesu Srbije da bude članica EU razreši na referendumu.

13.22 - Vučić: Ko bojkotuje, daje glas Tadiću

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić pozvao je danas sve građane da glasaju 20. maja za Tomislava Nikolića, jer će, kako je naveo, svako ko bojkotuje izbore daće glas Borisu Tadiću, prenela je Beta.

"Pozivam građane da ne ostanu kod kuće, jer su dali glasi Borisu Tadiću svi koji bojkotuju izbore", rekao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da je glas za Nikolića glas za bolju i drugačiju budućnost i šansa da se pobede čelnici režima. Vučić je rekao da je SNS zadovoljna ishodom duela u kome se, kako je naveo, pokazala politička ubedljivost Nikolićevih argumenata, prirodnost, pristojnost i racionalnost, u odnosu na Tadića.

Vučić je rekao da je za SNS najvažnije da pobede na izborima, kako bi pokazali na kakav način je prekrajana volja građana. Vučić je rekao da će SNS imati "svoje ljude na svakoj kutiji" i koji će bez nasilja obezbediti svako biračko mesto, kao i da će čestitati Tadiću, ako na izborima pobedi "bez krađe". "Ako izgubimo, a ne pokradu nas i Srbija izabere put u prošlost mi ćemo da čestitamo bez ikakvog nasilja". Odgovarajući na pitanje u vezi sa sporazumom sa Demokratskom strankom Srbije Vučić je rekao da se SNS nije odrekla Evropske unije, već da se sa D SS dogovorila da će se to pitanje, oko kojeg se politike dve stranke razlikuju, rešiti na najdemokratskiji način, referendumom.

Vučić je rekao da su u DSS postojale sumnje da SNS želi promenu Ustava Srbije zbog preambule o Kosovu, ali da to nije tačno i da SNS želi promenu Ustava zbog smanjenja broja poslanika i političkih privilegija.

13.18 - Nikolić: Poslednja šansa za promene

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić pozvao je birače da u nedelju glasaju za bolju budućnost, jer je to poslednja šansa za promene.

"Nemojte kažnjavati sebe tako što ćete ostati kod kuće. Bolje kaznite (kandidata DS Borisa) Tadića, za sve ono što je obećao, a nije ispunio. Jer, ukoliko ne glasate, to će biti isto, kao da ste glasali za Borisa Tadića. Izađite i glasajte, za bolju budućnost vas i vaše dece", poručio je Nikolić u izjavi koji je prenela Srpska napredna stranka.

Nikolić je ocenio da su rezultati izbora u nedelju vrlo neizvesni i da svaki glas može da odluči ko će biti predsednik Srbije.

"Srbiji je potreban predsednik svih građana, koji će se boriti protiv kriminala i korupcije, koji će biti nezavisan od političke elite i bez ikakve obaveze prema političkim strankama", istakao je Nikolić i dodao da je Srbiji danas potrebna Vlada koja će posvetiti punu pažnju rešavanju nagomilanih ekonomskih problema u kojima se zemlja nalazi.

12.16 - Tekst predsedničke zakletve

U Srbiji se u nedelju, 20. maja, održava drugi krug predsedničkih izbora na kojima se kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić i kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić bore za mesto šefa države, čiji je mandat pet godina.U prvom krugu izbora, održanom 6. maja, Tadić je osvojio 25,31 odsto glasova, dok je Nikolić dobio podršku 25,05 odsto birača. Na izbornom listiću u drugom krugu prvi po redosledu je Tadić, kandidat koji je na glasanju 6. maja dobio najviše glasova.

Na ponovljenom glasanju za predsednika je izabran kandidat koji je dobio najveći broj glasova. Ukoliko se dogodi da Tadić i Nikolić osvoje jednak broj glasova, birači ponovo izlaze na birališta u roku od 15 dana.Mandat predsedniku Srbije traje pet godina, počinje da teče od dana polaganja zakletve u Skupštini Srbije koja glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Po Ustavu predsednik Republike predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, ukazom proglašava zakone, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, podseća Fonet.

Predsednik Srbije ukazom postavlja i opoziva ambasadore Srbije na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika i daje pomilovanja i odlikovanja. Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.Po Ustavu, predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike, a mandat prestaje istekom vremena na koje je izabran, ostavkom ili razrešenjem, piše u Ustavu. Predsednik Republike uživa imunitet kao narodni poslanik, a o tom imunitetu odlučuje Narodna skupština.Kada je predsednik Republike sprečen da obavlja dužnost ili mu mandat prestane pre isteka vremena na koje je biran, zamenjuje ga predsednik Narodne skupštine. Predsednik Narodne skupštine može da zamenjuje predsednika Republike najduže tri meseca. 08.26 - U ponoć predizborna tišina

Kampanja za drugi krug predsedničkih izbora završava se u ponoć, jer tada počinje predizborna tišina, koja traje do zatvaranja biračkih mesta - 20. maja u 20 sati. U tom periodu će biti zabranjena izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja, kao i javni skupovi i objavljivanje procene rezultata izbora.

U Uputstvu za sprovođenje izbora navedeno je da je u tom periodu na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno isticanje simbola podnosilaca izbornih lista, odnosno političkih stranka, koalicija, grupa građana i drugog propagandnog materijala.

Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svetlo drap boje, biće Tadić, koji je prema konačnim rezultatima u prvom krugu predsedničkih izbora u Srbiji osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a drugi će biti Nikolić, koji je osvojio 25,05 odsto, odnosno 979.236 glasova.

Za drugi krug predsedničkih izbora štampano je 6.803.863 glasačka listića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track