TOP 15: Najveći evrovizijski skandali (VIDEO)

Evrosong incidenti: Luškov zabranio "Paradu ponosa", Franko namestio pobedu, Izraelci poslali transvestita, Srbi i Crnogorci se raspali...

  • 1

Za manje od nedelju dana i zvanično će početi „Pesma Evrovizije“. U svojoj dugoj istoriji ova grandiozna evropska manifestacija imala je kako muzički karakter, tako i politički.

Neki od učesnika nisu birali način kako pobediti na takmičenju, a neki su čak plasirali svesne ili podsvesne političke poruke namenjene drugim nacijama. Ovaj fenomen datira od samog početka „Evrosonga“, koji je počeo da se održava pedesetih godina prošlog veka. Kriza među narodima jenjavala je tokom ovog perioda, što se odrazilo i na takmičenje.

Popularni američki magazin „Tajm“ izdvojio je najveće skandale „Evrovizije“.

Luškov rasterao gej aktiviste

Gradonačelnik Moskve Jurij Luškov svojevremeno je naredio da se rasturi protest  pripadnika gej populacije, koji su demonstrirali pred početak „Evrovizije“ u Moskvi 2009. Razlog je bila zabrana „Parade ponosa“, za koju su gradske vlasti ruske prestonice smatrali da je „moralno pogrešna“. Policija je privela aktiviste za prava homoseksualaca, kojih je bilo oko dvadesetak. Zbog ovog incidenta , neki od učesnika "Evrovizije" zapretili su bojkotom ove manifestacije, ako se ne održi „Parada ponosa“ u Moskvi.

Franko namestio pobedu Španiji

Među najvećim kontraverzama „Evrosonga“ je i pobeda španske predstavnice Masiel sa pesmom „La La La“ davne 1968. Španski diktator Francisko Franko odlučio je da namesti takmičenje, kako bi podigao turističku popularnost svojoj zemlji. Ovu „podvalu“ teško je podneo već viđeni pobednik Klif Ričard sa pesmom  "Congratulations". Britanski učesnik i dan danas ne veruje da je poražen i zahteva da mu neko prizna kako je pobedio.

Gruzijci provocirali Putina

Predstavinicima Gruzije „Stephane& 3G“ zabranjeno je učešće na „Evroviziji“ 2009. u Moskvi . Međunarodno veće sudija odlučilo se za ovaj potez, jer pesma "We Don' Wanna Put In" sadrži previše političkih konotacija, što se kosi sa pravilima “Evrosonga”. Kao što se vidi iz naslova ove problematične numere, poruka je upućena protiv tadašnjeg premijera i sadašnjeg predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Zemlja domaćin “Evrovizije” 2009.  je tada bila u političkom sukobu sa Gruzijom zbog Abhazije i Južne Osetije. Grupa „Stephane&3G“ je smatrala da je Rusija kriva zbog njihove eliminacije, tako da su povukli iz daljeg takmičenja.

Jordan lagao o pobedi Izraela

Jordanske vlasti su 1978. odbile da prenose nastup izraelskog predstavnika na pesmi „Evrovizije“. Umesto izvedba pesme"Abanibi"  Izhara Koena i Alfabete, jordanska televizija prikazala je cveće. Da stvar bude komplikovanija, na takmičenju je pobedio upravo Izrael. Jordanske vlasti ostale su dosledne i objavili su da je trijumfovala Belgija.

Izraelci pevali o “đavolskom vladaru koji će nas razneti”

Sve oči su bile uperene u Iran i njegov navodni  nuklearni program 2007. godine. Izraelski predstavnici na pesmi “Evrovizije” “Teapacks” su te godine prezentovali svoju zemlju sa pesmom “Push the button”. Numera govori o “đavolskom vladaru koji će nas razneti”, a pretpostavlja se da su pevali o iranskom predsedniku Mahmudu Ahmedinedžadu. “Teapacks” nisu negirali oved navode, a pesma je dozvoljena od strane organizatora.

Portugalska pesma 1974.  postala simbol Karanfilske revolucije

Učesnici na ovom prestižnom muzičkom takmičenju su mahom koristili nevine i ljubavne stihove, kako bi ukazali na menjanje društva. Portugal je davne 1974. predstavljao Eduardo Nasimento s pesmom  "And after the goodbye"Iako je te godine trijumfovala ABBA sa pesmom “Waterloo”, upravo je portugalska kompozicija obeležila “Evroviziju”. Naime, ova numera Eduarda Nasimenta postala je simbol Karanfilske revolucije, koja je okončala dugogodišnju diktaturu Antonija Salazara.

Prestavnik Izraela nosio pancirku ispod odela

Olimpijada u Minhenu 1972. ostaće upamćena po masakru izraelskih sportista koji su izveli palestinski militanti. Povodom tog tragičnog događaja, koji se desio pre skoro 40 godina, Izrael je odlučio da njihovi predstavnici imaju posebne mere zaštite. Tako je na “Evrosongu” 1973, izraelski pijanista nosio pancir ispod odela dok je izvodio numeru. Publika je tokom nastupa morala sedeti, jer bi u protivnom bila udaljena. Srećom, nije bilo nikakvih incidenata, a Izrael je završio na četvrtom mestu.

Bodovni “rat” Grčke i Turske

Animozitet između ove dve susedne zemlje zavladao je 1974, kada je Turska okupirala Kipar. Neprijateljski odnos između je bio evidentan i na “Evrosongu”. Zbog turske okupacije Grčka je odbila da nastupi na ovoj muzičkoj manifestaciji. Turska se revanširala godinu dana kasnije, kada je njihova televizija odbila da prikaže izvedbu grčke pesme  "My lady, my lady". Bodovni rat između ove dve zemlje traje i dan danas.

Norvežani dali pogrešne rezultate

Daleka 1963. poznata je po kontraverznom norveškom bodovanju, koji su navodno prouzrokovali tehnički problemi.Naime, Britanka Ketrin Bojl izjavila je tada da nije čula rezultat norveškog glasanja, iako su Skandinavci rekli da nemaju nikakvih problema. Bojlova je posle otišla do delegacije Norveške, kako bi čula njihove glasove i objavila ih, međutim, do tada su bodovi bili izmenjeni. Na kraju su bili oštećeni Šveđani, a pobeda je otišla Danskoj. Portparol norveške delegacije izjavio je da je nenamerno dao pogrešne rezultate.

Antiamerikanizam

Ova pojava je takođe dominirala tokom  “Evrosonga” i to 1981, kada je Luksemburg nastupao sa pesmom "Maybe it isn't America". Pesma je završila na 11. poziciji. Godinu dana kasnije, tokom Folklendskog rata, Španija je iskoristila u svom nastupu ples tango, simbolu Argentine.

Izraelci pozvali Siriju na mir

Možda i najkontraverzniji politički gest na “Evrosongu” desio se 2000. Članovi izraelske grupe “Ping Pong” izveli su numeru "Be happy". U prvi plan izbija njihova koreografija, u kojoj mašu izraelskim i sirijskim zastavama i tako pozivaju na mir u regionu. Kasnije je otkriveno da su dva člana ove grupe novinari, koji su se iz šale prijavili za “Evrosong”.

"t.A.T.u", kao lažne lezbijke

Rusija je 2003. u Letoniju poslala svetski poznatu grupu “t.A.T.u”. Članice benda Lena Katina i Julija Volkova su u svojim spotovima i nastupima glumile da su lezbijke. Međutim, kasnije je otkriveno da je jedna od devojaka postal majka, što je uzburkalo javnost. Inače, pesma "Ne ver', Ne Boysja" je zauzela treće mesto.

"Namestila" odlazak na “Evrosong” i osvojila treće mesto

Nemačku je 2005. u Kijevu predstavljala izvesna Gracija sa pesmom “Run and hide”. Iz njene zemlje su apelovali da je ova devojka otišla na “Evrosong” pomoću nameštaljke, a Nemci su hteli da spreče njen odlazak u Ukrajinu. Gracija je ipak nastupila u Kijevu i osvojila visoko treće mesto. Tada je pobedila Elena Paparizu, predstavnica Grčke, sa pesmom “My number one”.

Dana Internacional - prva transeksualna pobednica "Evrovizije"

Šeron Koen alijas Dana Internacional je predstavljala Izrael 1998. na pesmi "Evrovizije". Rođena kao Jaron Koen, Dana je trijumfovala sa pesmom "Diva". Ona je prva transeksualna osoba koja je trijumfovala na ovom takmičenju. Iako su u Izraelu pozdravili pobedu svoje predstavnice, neke religijske zajednice bile su ljute i razočarane.

Sukob "Flamingosa" i "No nejma" najavio raspad Srbije i Crne Gore

Skandal koji je verovatno svima dobro poznat. Na "Evropesmi-Europjesmi" 2006, takmičenju na kojoj se birao predstavnik Srbije i Crne Gore za "Evrosong" u Atini, desio se nesvakidašnji i pomalo komičan incident. Dve prvoplasirane sa "Beovizije" (takmičenje koje je prethodilo "Evropesmi-Europjesmi") dobile su od crnogorskog žirija nula bodova. Pesma "Ludi letnji ples" grupe "Flamingosi" je dobila najveći broj glasova publike i završila je na drugom mestu, dok je "pobednik" bila numera crnogorskog benda "No name" - "Moja ljubavi". U Sava centru, gde je održana manifestacija, došlo je do totalnog haosa i kasnije zategnutog odnosa između RTS-a i RTCG-a. Na kraju, predstavnik Srbije i Crne Gore nije otišao na "Evrosong". Ovo je bio i simboličan uvod u raspad zajedničke države, koji je usledio početkom juna 2006, ne dugo posle održanog referenduma.

(Telegraf.rs/Index.hr/foto: Jutjub)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • evrovizijac

    18. maj 2012 | 01:17

    Trece mesto na evroviziji 2005. godine osvojila je Rumunija, a Nemacka zajedno za Francuskom, Spanijom i Velikom Britanijom osvojila je jedno od zadnja cetiri mesta, a ne trece! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA