Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 16.05.2012.
08:15
D. Đorđević - Vesti A

Žrtve srpskog zdravstva (4): Dežurstvo u krevetu

Upalu pluća doktori su Ivani Stojanov lečili panadolom i diklofenom i četiri puta je vraćali kući, a uspavane lekare su čekali po pola sata.

 

Jedan od lekara, koji je želeo da ostane anoniman, ovako je opisao stanje u vranjskom zdravstvu:

- Tamo vlada potpuni haos. Većina lekara se ponaša bahato, mnogi umesto da dežuraju odlaze kući da spavaju, a sestre ih zovu ako zatreba. Često je, međutim, potrebna hitna intervencija, pa zbog takvog ponašanja trpe pacijenti - otkriva lekar.

Žrtve srpskog zdravstva

 

Vranjanka Ivana Stojanov iz Suvog Dola, krajem aprila prošle godine, preminula je na Infektivnoj klinici u Nišu od teške upale pluća. Imala je samo 28 godina, a njen muž tvrdi da joj u vranjskom Zdravstvenom centru nije na vreme ukazana pomoć.
 

Dva načelnika Doma zdravlja u Vranju su smenjena, a jedna doktorka suspendovana, iako su primedbe stavljene samo na vođenje medicinske dokumentacije, ne i na postupanje lekara i određivanje terapije u slučaju preminule Ivane Stojanov.

"Lekari internog odeljenja, koji su dva dana kasnije primili ovu pacijetkinju i poslali je nakon ukazane pomoći za Niš, ispunili su medicinsku proceduru", zaključila Komisija za unutrašnji nadzor ZC. Suspenzija lekara trajala je samo tri dana.


Ovo je bio drugi smrtni slučaj za samo četiri meseca! Petogodišnja Dijana Marinković preminula je u januaru od upale ždrela, a njeni roditelji su tvrdili da lekari nisu reagovali na vreme niti su problem ozbiljno shvatili, što je utvrđeno naknadnom istragom nadležnih. Pakao kroz koji su Marinkovići prošli tumarajući praznim bolničkim hodnicima i razvaljujući zaključana vrata bolnice doživeo je i Ivanin muž Nebojša.

Misteriozne smrti


Vranjsku bolnicu bolesnici, ako ikako mogu, zaobilaze u širokom luku zbog niza incidenata. Samo u poslednjih deset meseci u 2001. godini dogodili su se dve misteriozne smrti, tri samoubistva, tuča lekara usred dana, seksualno uznemiravanje sestara i doktorki... Koliko je situacija alarmantna, pokazuje podatak da je inspekcija Ministarstva zdravlja od januara do avgusta 2011. dolazila 23 puta u ovu ustanovu, od čega 22 puta po prijavi pacijenata ili zbog nemilih događaja.


- Lekari nisu umeli da uspostave dijagnozu, tumarali smo po bolnici, lupali na vrata, molili za pomoć … Ivana je čak četiri puta u dva dana vraćena kući iz ordinacije sa visokom temperaturom i problemima sa disanjem. Tek kada je došla peti put, lekari su ozbiljno shvatili problem i iz Vranja je uputili u Niš - izjavio je Nebojša.


On tvrdi da na infektivnom i grudnom odeljenju nije bilo dežurnih lekara već su ih čekali i po pola sata, a vranjski lekari nisu čak ni obavestili nišku bolnicu da su im poslali pacijenta!


- Ivana se razbolela 8. aprila prošle godine. Lekari u Vranju su je četiri puta vraćali kući sa visokom temperaturom i lečili je panadolom, diklofenom, injekcijama... A možda bi moja Ivana i danas bila živa! Pravdu ću potražiti na sudu - ogorčen je Nebojša.


Agonija porodice Stojanov počela je kada se zbog povišene temperature Ivana javila svojoj doktorki Vojki Pešić.


- Doktorka je nije ni poslušala stetoskopom, već ju je, naprotiv, poslala kući s panadolom. Valjda se plašila gripa. Temperatura joj je sve više rasla, pa smo uveče ponovo otišli lekaru. Dežurna doktorka prepisala joj je injekcije. Ivana je imala sve učestalija gušenja, a temperatura nije spadala ispod 39 stepeni. Ujutru sam je ponovo vodio na pregled, a dežurna doktorka joj je dala diklofen i opet je vratila kući - kroz suze priča Nebojša.

Tuča zbog dežurstva


Krajem avgusta 2001. godine, u vranjskom Zdravstvenom centru došlo je do tuče dvojice hirurga, načelnika Momčila Stošića i hirurga Gorana Ivkovića. Oni su se potukli na odeljenju hirurgije posle žustre rasprave oko dežurstava. Epilog je da su obojica suspendovana, a kasnije vraćena na posao. U međuvremenu su jedan drugog tužili.

Po dolasku kući Ivanino stanje drastično se pogoršalo, zbog čega joj je u hitnoj dat kiseonik i opet je vratili kući! Ivana je ponovo počela da se guši.


- Dat joj je uput za infektivno i grudno odeljenje, na kojima nije bilo dežurnih lekara pa smo poslati na interno, gde ih takođe nije bilo. Primila nas je sestra, a lekara smo čekali pola sata. Morali smo da čekamo i izvesnu lekarku Ljilju da dođe u prvu smenu - priča Nebojša.


Kada su lekari konačno pristigli, Ivana je počela da pljuje krv. Hitno su je prevezli u nišku Infektivnu kliniku, gde je preminula.


- Lekari su mi još tada rekli da je šansa da preživi 40 odsto i da su joj pluća mnogo oštećena. Provela je devet dana na toj klinici na aparatima i umrla - priča Nebojša, koji sa Ivanom ima dva sina - od četiri i dve i po godine.


Tadašnji ministar zdravlja Zoran Stanković je preko prestoničkih novina požurio direktora ZC Uroša Trajkovića "da se u Vranju nešto preduzme". Ono što prvo pada u oči je da su smene dvojice načelnika Doma zdravlja (za koje čak i porodica Ivane Stojanov kaže da nemaju veze sa slučajem) usledile "po komandnoj odgovornosti", kao u vojsci. Ako je Trajković i morao da nekoga zameni, priča se po ZC, učinio je to na pogrešan način. Ipak, gorak ukus je ostavila komisija koja je utvrdila da niko nije kriv za smrt Ivane Stojanov.

Doktorka i mito


Pre nekoliko godina, okružno javno tužilaštvo u Vranju podiglo je optužnicu protiv ginekologa 43-godišnje dr Marine Janjić zbog primanja mita. Prema navodima optužnice, Janjićeva je na Ginekološko-akušerskom odeljenju vranjske bolnice od Slađana Antića iz Donjeg Trebešinja primila mito u iznosu od 40 evra da bi porodila njegovu suprugu Zoricu. Antić tvrdi da ga mu je žena javila da je doktorka Janjić obećala da će je poroditi do 19 sati.


- Odmah sam taksijem iz sela došao na ginekologiju, dao sam doktorki 40 evra i obećao da ću bolje darovati kada se Zorica bude porodila. Ali, doktorka Janjić nije porodila moju suprugu. Posle nekoliko dana javila mi se telefonom i rekla da je na godišnjem odmoru - rekao je Antić. Zoricu je carskim rezom porodio ginekolog dr Zoran Aleksić. Nažalost, novorođenče je na porođaju umrlo, a doktor Aleksić je Antiću rekao da ništa nisu mogli da urade jer se pupčana vrpca bebi obmotala oko vrata. Viši sud u Vranju doneo je oslobađajuću presudu, a Antić se ovih dana žalio Apelacionom sudu u Nišu. Proces je trajao skoro pet godina.

 

Kradljivo osoblje


Krajem januara ove godine iz operacione sale ginekološko-akušerskog odeljenja vranjske bolnice nestali su delovi sa aparata za laparoskopiju, a pretpostavlja se da je krađu izveo neko od zaposlenih, pošto se aparat nalazi u operacionoj sali, gde je dozvoljen pristup isključivo zaposlenima. Direktor Zdravstvenog centra u Vranju Uroš Trajković smatra da je reč o klasičnoj sabotaži.


- Otkriveno je da su skinuti delovi sa laparaskopskog aparata. Oni su apsolutno beskorisni ukoliko nisu na pomenutom aparatu, tako da se nameće ideja da je neko imao nameru da sabotira rad tog aparata koji je tek nešto više od godinu dana u našem zdravstvenom centru i njime su operisane 82 žene - izjavio je dr Trajković. Istraga zasad tapka u mestu.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2012. 09:25
Hm, krenucu opet sa stanjem u Beloj Crkvi... 'Ugledna" direktorka naseg doma zdravlja, inace clan DS-a, je leceni alkoholicar...desavalo se x puta da je u ordinaciji nadju uneredjenu i na podu. Sada je direktorka, zadrzala je svoje mesto spec.interne medicine - gde se za pregled zakazuje oko mesec ipo unapred, i ima privanu internisticku ambulantu. Pritom je jos i majka decka koji je januara ove godine pocinio 8 krivicnih dela za jedno vece http://www.naslovi.net/2012-01-23/blic/za-sat-vremena-pocinili-pet-pljacki-u-vrscu-i-beloj-crkvi/3118644
Sreda 16.05.2012. 12:58
kakva stranka drzi ministarstvo zdravlja dobro smo i zivi... zale se kad ocajni roditelji i muzevi udju pa ih biju po bolnicama. motku covek da uzme pa sve to po grbini. zatvore se po kancelarijama i vode ljubav sa sestrama dok bedan narod ceka po hodnicima cekajuci da ih prime na preglede. sve bi ja to najurio i smanjio im plate, jer svakako nista ne rade za te pare koje primaju. Neka se ispita smrt strane drzavljanke u prokuplju koja je umrla na porodjaju i neka se kazne odgovorni lekari
Sreda 16.05.2012. 10:27
Где је Томица?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online