Parada ponosa u oktobru u Beogradu

Organizacija za lezbejska ljudska prava "Labris" predstavila izveštaj za 2011. o položaju LGBT zajednice u Srbiji, glavni zaključak da su i dalje značajno prisutni diskriminacija i nasilje prema ovoj populaciji

  • 2

Nakon prošlogodišnjeg odlaganja Parade ponosa u Beogradu iz LGBT organizacija "Labris" i "Queeria centar" najavili su da će početkom oktobra ove godine u glavnom gradu Parada biti održana.

Organizacija za lezbejska ljudska prava "Labris" predstavila je izveštaj za 2011.  o položaju LGBT zajednice u Srbiji i glavni zaključak je da su još značajno prisutni diskriminacija i nasilje prema LGBT populaciji.

- Zbog toga je važno da se održi i Parada ponosa, koja osim što ujedinjuje sve LGBT, ona je i jedan je od načina da se LGBT izbore za svoja prava i da se otvore važna društvena i politička pitanja - rekla je Jovanka Todorović-Savović na predstavljanju izveštaja "Labrisa". Ona je dodala da je velika greška što je nakon prošlogodišnje zabrane Parade izostala javna rasprava.

Visok stepen homofobije, stvaranje straha, i netolerancija kod LGBT populacije samo su deo problema koji ih sputava u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava.

Branko Ćirković iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti rekao je da su pripadnici LGBT populacije “žrtve svakodnevne diskriminacije”:

- Uskraćena su im osnovna ljudska prava kao što su pravo na okupljanje i slobodu govora, koja su zagarantovana Ustavom i međunarodnim aktima - kaže Ćirković.

Slobodan Stojanović iz "Queeria centra" smatra da deklarativna podrška državnih institucija i političkih funkcionera o održavanju Parade, ali i izjave “da se nasilje ne sme destiti”, više pojačavaju netrpeljivost i diskriminaciju građana prema LGBT populaciji, nego što umanjuje efekat netolerancije.

(I. M. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MONARH KALIST

    16. maj 2012 | 11:14

    AAHAAAA . CEKAMO VAS . JEDVA CEKAMO .

  • Aleksandar Milojevic

    16. maj 2012 | 10:12

    Na njihovom forumu koji broji 12856 korisnika lgbt aktivista ovako kaze na neciji vest da se snima film o 12 banjaluckih beba: "Popeye je napisao: pa to bi bilo zanimljivo gledati: taj zadnji sat i pol u zivotu tih beba, kako umiru jedna po jedna. ne treba ti nista izvan toga... doduse, bebe ce valjda dijelom biti CGI, ne znam kako beba moze odglumiti umiranje... nadam se da john malkovich nece glumiti jednu od beba " Od ostalih 12855 korisnika samo je troje osudilo njegovu izjavu! Obzirom da navedene antiljudske stavove podrzava 99% forumasa medju kojima ima puno aktivista i legitimnih predstavnika lgbt populacije ovo vodi zakljucku da su za stav gradjana Srbije iskljucivo sami krivi jer svakim danom daju neoborive argumente da je prosto nemoguce i nenormalno biti jednak sa njima jer to recimo znaci da treba i mi da se radujemo umiranju beba! To nikada nitko nece prihvatiti niti dopustiti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA