Izbori 2012. UŽIVO:Tadić i Nikolić u kampanji još tri dana

Agencije/Novosti online

15. 05. 2012. u 10:41

Postizborna dešavanja i aktivnosti kandidata za drugi krug predsedničkih izbora koji će biti održan 20. maja pratite sa nama iz minuta u minut.

Postizborna dešavanja i aktivnosti kandidata za drugi krug predsedničkih izbora koji će biti održan 20. maja pratite sa nama iz minuta u minut...

18:55 NIKOLIĆ: POBEDIĆU U DRUGOM KRUGU

Predsednički kandidat "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić poručio je da će pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja i da je duel, koji će sutra imati sa protivkandidatom Borisom Tadićem izuzetno važan.

"Pobediću, uprkos manipulacijama i njihovom pokušaju da u drugom krugu ponovo pokradu izbore. Ko kaže da će on (Boris Tadić) da pobedi. Nisam sreo čoveka koji je rekao da će glasati za njih. Nema u Srbiji tog broja glasova koji su prikazali da su dobili. 6. maja Srbija je očekivala promene", rekao je Nikolić.

On je pozvao pristlice i simpatizere SNS, kao i građane da u drugom krugu glasaju za njega uz ocenu da će kao predsednik države brinuti o svima bez obzira na stranačko opredeljenje.

17:11 RIK: NEMA PROMENE BIRAČKIH ODBORA

Republička izborna komisija odbila je na današnjoj sednici predloge DS i SNS o promeni sastava biračkih odbora za drugi krug predsedničkih izbora.

Kako je novinarima posle sednice objasnio sekretar Komisije Veljko Odalović, ta dva predloga imaju smisla, ali RIK mora da se drži zakona i svojih pravila i ne može da ih menja u hodu.

Odalović je istakao da će drugi krug predsedničkih izbora sprovesti organi koji su imenovani za prvi krug, sa eventualnim manjim korekcijama ako postoje razlozi za pojedine promene članova biračkih odbora.

13:50 DVERI:FORMIRATI NEZAVISNU DRŽAVNU KOMISIJU

Pokret "Dveri" pozvao je danas predsednicu parlamenta Savicu Đukić-Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, da formira nezavisnu državnu komisju koja će ispitati, kako smatraju, osnovane sumnje o izbornoj krađi 6. maja.

Funkcioner "Dveri" Boško Obradović je na konferenciji za novinare rekao da ta organizacija insistira da Slavica Đukić-Dejanović u roku od 48 sati formira komisiju koja će proveriti jedinstveni birački spisak, zapisnike, kao i izborni materijal.

On je naveo da će ukoliko komisija ne bude formirana "Dveri" u četrvrtak, 17. maja organizovati protestnu šetnju u centru Beograda i dodao da "Dveri" nisu jedina stranka koja traži formiranje komisije.

13:30 VUČIĆ:ZBOG TADIĆA I DS INSTITUCIJE NISU SAMOSTALNE

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić tvrdi da su predsednički kandidat Boris Tadić i Demokratska stranka pravnim, političkim i drugim nasiljem doveli do toga da Srbija nema institucije i da one ne rade samostalno.

Vučić s druge strane smatra da je izjava Tomislava Nikolića da će fizički braniti svaki glas je, normalna jer je "glas svetinja".

"Normalno je da će braniti svaki glas. Za nasilje ste vi koji sledite Borisa Tadića i koji se borite za nasilje i kriminal. Valjda je krađa nasilje, a mi ćemo da branimo naš glas, jer je to naša svetinja, kao što su crkva i naša deca", naveo je Vučić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ne može da se kaže ni za jednu instituciju da je nezavisna i samostalna i da radi u interesu građana i države.

12:55 SPO: GLASAJTE ZA TADIĆA

SPO je pozvao danas sve svoje članove i simpatizere da u drugom krugu predsedničkih izbora izađu na birališta i glasaju za predsedničkog kandidata koalicije "Izbor za bolji život" Borisa Tadića.

Poptresednik SPO Aleksandar Jugović istakao je, u izjavi dostavljenoj Tanjugu, da jedino pobeda Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora garantuje nastavak evropskih integracija, "što su ideali zajedničke dvodecenijske borbe i SPO i DS".

11.46 VELJA ILIĆ: POBEDA NIKOLIĆA PRILIKA ZA ZAUSTAVLJANJE SUNOVRATA

Pobeda predsedničkog kandidata koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislava Nikolića u drugom krugu izbora biće prilika da se zaustavi sunovrat zemlje, izjavio je danas lider Nove Srbije Velimir Ilić i pozvao građane da u nedelju izađu na birališta i glasaju za Nikolića.

- Verujem da će Srbija 20. maja progovoriti i da će građani izaći na izbore, glasati za Nikolića i reći dosta svemu ovome. Srbija polaže veliki ispit u nedelju i na građanima je da odluče", rekao je Ilić na konferenciji za novinare.

11.23 PODRŠKA TADIĆU, POSTIGNUT DOGOVOR O FORMIRANJU VLADE

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ponovio je danas da je normalno da podržava predsedničkog kandidata Borisa Tadića, jer je sa njim postigao dogovor o formiranju vlade.

Dačić je rekao i da se na izborima nije borio ni za Borisa Tadići ni za Tomislava Nikolića, već isključivo za koaliciju SPS-PUPS-JS.

- Ja sam rekao i ponavljam da oni Srbiju ne mogu da podele na dva dela. Imali su ovog puta više glasova, a normalno je da podržavam Borisa Tadića, jer sa njim smo postigli dogovor o formiranju vlade", rekao je on.

10.55 KRAGUJEVAC - VEĆINA SA 52 MANDATA

Konstitutivna sednica Skupštine grada Kragujevca najverovatnije će biti održana 25. maja, a skupštinsku većinu će činiti odbornici sa izbornih lista Zajedno za Šumadiju-URS, SPS-PUPS-JS i koalicije Preokret.

Pregovori o tome su završeni, a konstitutivna sednica zvanično će biti zakazana do kraja ove nedelje.

10.46 TADIĆ I NIKOLIĆ U KAMPANJI JOŠ TRI DANA

Učesnici drugog kruga predsedničkih izbora do četvrtka, 17. maja, u ponoć mogu da budu u kampanji i obraćaju se biračima, jer tada počinje predizborna tišina, koja traje do zatvaranja biračkih mesta - 6. maja u 20 sati.

Kako je Tanjugu rekao portparol Republičke izborne komisije Miodrag Petrović, predizborna tišina počinje, kao što je to bio slučaj i sa izborima 6. maja, tri dana uoči početka izbora, odnosno u četvrtak u 24 sata.

Tako će u tom periodu biti zabranjena izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja, kao i javni skupovi i objavljivanje procene rezultata izbora.

Pošto nijedan od predsedničkih kandidata u prvom krugu izbora nije dobio većinu glasova birača koji su glasali, na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a to su Boris Tadić ispred koalicije "Izbor za bolji život" i Tomislav Nikolić ispred koalicije "Pokrenimo Srbiju".

Prvi na glasačkom listiću, koji će biti svetlo drap boje, biće Tadić, a drugi Nikolić.

Za drugi krug predsedničkih izbora štampano je 6.803.863 glasačka listića.

Na ponovljenom glasanju za predsednika Republike, kako piše u Zakonu o izboru predsednika, biće izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova, a ako osvoje podjednak broj glasova birači će ponovo na birališta da izađu u roku od 15 dana.

Mandat budućem predsedniku počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Skupštinom.

10.41 BEOGRAD - PONAVLJANJE IZBORA NA 16 MESTA 20. APRILA

Izbori za odbornike za Skupštinu grada Beograda biće ponovljeni u nedelju, 20. maja, na 16 biračkih mesta, piše na sajtu Gradske izborne komisije.

Izbori će biti ponovljeni na biračkom mestu 25 u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Grockoj, na mestu 58 u Mesnoj zajednici "Vojvoda Mišić" na Zvezdari, na mestu 3 u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu, na mestu 43 u Osnovnoj školi, Ljubinić BB, u Obrenovcu, kao i na mestima broj 29, 47, 80 i 84 na opštini Palilula, a reč je o osnovnim školama "Oslobodioci Beograda", "Stevan Dukić" i "Rade Drainac".

Takođe, izbori će biti ponovljeni i na biračkom mestu 34 u Mesnoj zajednici "Skojevska" u Rakovici, na mestu 51 u "XV Beogradska gimnazija" u Rakovici, na mestu 57 u Osnovnoj školi "Vladimir Rolović" u Rakovici, biračkom mestu šest u Osnovnoj školi "Isidora Sekulić" na Savskom vencu, mestu 16 u Mesnoj zajednici "Zapadni Vračar" na Savskom vencu.

Izbori će biti ponovljeni i na biračkim mestima 19, 25 i 47 na Starom gradu, a reč je o Nacionalnoj službi zapošljavanja, Trgovačkoj školi i Prirodno matematičkom fakultetu.

U odluci o ponavljanju izbora piše da broj birača na mestima na kojima se obavlja ponovno glasanje ostaje nepromenjen u odnosu na rešenje Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kojim je zaključen deo Jedinstvenog biračkog spiska za Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (50)

Dario

15.05.2012. 12:35

Ljudi,nismo ni svesni sa kakvom ekipom[DS] imamo posla,pa oni gospodare skoro svim medijima,tužilaštvom,sudovima,policijom,zdravstvom,telekomunikacijama (sarađujemo sa nekim viđenijim ministrima i gradonačelnikom)..svime gde ima para.Ne mogu da verujem,oni se ponose izjavom da je (jedna ili više) vreća bila ukradena tek nakon sastavljanja zapisnika???Alo,nestale su vam vreće,bilo je krađe,kako je to moglo da se dogodi?

Радован

15.05.2012. 13:44

@Dario - Нема ту ни "ч" од човека пријатељу мој! Бојкот избора и болесне Европске Уније! Краљевина Србија!!!

moma

15.05.2012. 16:49

@Dario - radovane,a ti sebe smatras za coveka a drugi nisu ni '' c''

Miloš

15.05.2012. 12:46

Kad tužilaštvo pokreće krivičnu istragu o političkoj pozadini pdstrekavanja na izborne krađe u Srbiji. Ko je izdao komandu i komandovao kao Adolf Hitler kaprisanim plaćenicima DOS-u i SPS-u da morate da pobedite na izborima u Srbiji i osokolio žuto crvenu koaliciju da pokradu izbore. Slavica i Ivica pričaju srpskim porodicama da: "Mi ne verujemo da je tanjir prazan" ...,

Čedomir Činić

15.05.2012. 13:02

Rezim nema alternative ili da nastavi da laze i krade uz imunitet ili u zatvor. Tadicu ti si dobar covek posveti paznju istini, zakonima i pravdi pridruzi nam se .

Čedomir Činić

15.05.2012. 13:54

@Čedomir Činić - Kriminalci nemoj da se krijete a nevine izlazete na stub srama. Vasa parola se odnosi "za vas bolji zivit" a ne naroda u Srbiji i regionu.

Čedomir Činić

15.05.2012. 18:04

@Čedomir Činić - Sedis na donjoj stepenici i drzis glavu medju kolenima ili kao poznato Munkovo remek delo vrisak?

Čedomir Činić

15.05.2012. 18:22

@Čedomir Činić - Mozda ste u kolu okupljeni i kolektivno ali cvrsto cuvate od fatalnih intenzivnih akcija.

Čedomir Činić

15.05.2012. 18:33

@Čedomir Činić - Netreba da se bojis garantujem ti a evo i Nacelnik suda G.E. osigurava da je sigurno u sudnici.

Čedomir Činić

15.05.2012. 18:49

@Čedomir Činić - Trvoja reakcija vise stvara znatizelju zasto izbegavas kolege, a zele da znaju sta se desilo ili ko je krivac.

Čedomir Činić

15.05.2012. 18:57

@Čedomir Činić - ili se mozda bojis da upoznas druge ljude osim iz tvoje grupe.

MatijaBG LDP/DS

15.05.2012. 13:27

Hm...ja bih to ovako formulisao.Tadic nije uopste imao potrebu da placa kampanju za drugi krug.toma je sve uradio za njega kako bi i sam Saper pozeleo:))S druge strane,pitam se gde li su se clanovi SNS/a obucavali za drpisanje dzakova....nije valjda daje Karicka odigrala tu glavnu ulogu ili mozda Vulin,sigurno je svojim iskustvom iz JUL/a to upotpunio:))

milos

15.05.2012. 14:03

Iako je SNS hteo da dobije izbore time sto ce ljudi glasati protiv Tadica i DS, ovim ponasanjem poslednjih dana Tadic ce dobiti izbore zato sto ce ljudi glasati protiv Tome, Vucica, bezumlja, podrivanja institucija, poziva na destabilizaciju i protiv Tome 1998. koji je na kratko zaspao u 2008. ali se zato ponovo probudio 2012. i to jos energicniji u svom radikalskom maniru!

Sloboda medija!

15.05.2012. 14:06

Posto zivimo u demokratskom drustvu svi imaju pravo na svoj izbor, pa cak i "zuti" mediji koji su svom kandidatu omogucili "blagu" prednost u svom sjaju jednolicnog informisanja javnosti. Negde u ovo vreme, prosle godine u Beogradu, boravila je delegacija iz EU i ukazala Tadicu da se novinarima u Srbiji preti i da se oni otpustaju i pored toga sto je on licno obecao da ce se stanje popraviti. Srbijom vlada medijski mrak a to je nesto sto nema veze sa demokratijom promovisanom 5. oktobra 2000-te

Sima Simic

15.05.2012. 14:49

Da li su ti listići već zaokruženi? Pretpostavljam kandidatom pod rednim brojem 1.

LJUBICA

15.05.2012. 15:32

Listici za predsednicke izbore su vec zaokruzeni, a i vladin avio ce dotle biti popravljen da moze da prevozi listice tamo amo po potrebi.

boris

15.05.2012. 16:28

Ponovo poceli sns placenici da pisu komentare po novinama.... pa i nije vas bilo par dana. inace cena je 1000din po danu, moj komsija ubija pare od kako je ova kampanja......

razlicito isti

15.05.2012. 17:31

@boris - plus, kad izadje na glasanje 2000din i eto mu za celi mesec da uziva na hlebu i vodi

Jelena

15.05.2012. 16:33

Sve je ovo farsa i zaista je suludo ici u drugi krug dok se ne rascisti do kraja sta se desavalo u prvom krugu!!! Dveri su izneli pravi predlog i zasto se boje nezavisne komisije koja bi ispitala sta se sve desavalo???? Cega se boje ako su ispravni,ako je sve posteno,kako treba?????

darko

15.05.2012. 16:58

Na žalost lider SNS reaguje kao klinac kada dobije ćusku na fudbalu.Očigledno da ne može da se izbori sa DS.Iako ću drugi krug glasati za Tomu ako nizašta drugo onda radi zdravog razuma ali nisam zadovoljan njegovim pre i post izbornim ponašanjem .Sreća što su s druge strane dokazani uništitelji svega svo se uništiti može inače bi se dvoumoio i to jako.

Orkan

15.05.2012. 17:08

Moram da priznam, da Boris Tadic nije veci patriot nego Tomislav Nikolic. Nikolic zasluzuje respekt!

milos

15.05.2012. 20:42

@Orkan - Ako biti patriot znaci biti kao Nikolic i Vucic, ja patriot nisam!

Posten

15.05.2012. 17:28

Evo meni niko nista ne placa niti sam cuo takve price tako da ne siri lazi vojnice DS-a..Javim se jedino kad cujem nepravdu a nepravda je kad tvoja stranka nudi MITO(licno mojoj porodici)za glasove u vidu paketa solijalne pomoci(dokaz je tu kome god treba nek mi se javi na uvid)Da ne sirim dalje nek ukljuce ljudi you tube i nek gledaju a tebe nek je sramota kao i tvog Tadica...

Nikoleta

15.05.2012. 17:34

Velja Ilic je pre neki dan izjavio da ga je narod razocarao a sada trazi podrsku za drugi krug?!

Sandra

15.05.2012. 17:42

Kao sto je neko napisao, zboravila sam kako se zvao, svi ovi lajkovi sluze da se mi malo zabavimo, da iskazemo svoje misljenje i da pomislimo da smo samo mi u pravu. Ako bi gledali samo ove lajkove ispalo bi da je Nikolic najpopolarniji ne samo u Srbiji nego i u galaktici. Ipak, stvarnost je drugacija i narod je svoju volju iskazao na izborima a oni koji gube imaju pravo da se ljute, ali je jadno i bedno sto to ne rade dostojanstvenije.

miki

16.05.2012. 08:49

@Sandra - Prosto počinje da mi je žao Tome, koliko puta je već izgubio od Borisa a izgubiće i sada , krajnje je vreme da ispuni data obećanja pre svake izborne trkr i da se povuče sa političke scene. Ali opet kada bi to učinio, koga bi onda Boris pobeđivao?jadnik nikako da pobedi a toliko se bori za nas građane, da njemu bude bolje.Molimo te Tomo prestani više da se boriš za nas, i pusti nas da živimo kao sav normalan svet.

Онуфрије

15.05.2012. 18:17

Немогуће је да није било крађе. При оваквој ситуацији, да опет народ гласа за исту владу је просто немогуће

milos

15.05.2012. 18:29

@Онуфрије - Clanovi i simpatizeri SNS misle da se nikada u Srbiji nije gore zivelo zato sto su oni mnogo dobro ziveli tada kada su gradjani Srbije ziveli mnogo gore nego danas!!!

Duleee

15.05.2012. 19:01

@Онуфрије - Samo ti veruj u tu teoriju! Koliko je tacna videces u nedelju, pa se onda opet zapitaj da li je moguce da je narod izglasao Tadica ;)!

carapan

15.05.2012. 18:29

Bio Tadic ili Nikolic nista se nece bitno izmeniti ,,jer o sudbini gradjana odlucuju vece sile.Ne svidjaju mi se ponasanja onih koji kritikuju jedni druge, u normalnom svetu porazeni pruzi ruku pobedniku ,a kod nas jok ,odmah sumnja u kradju.Neznam zasto je to takosvi smo isti,,

Ana

15.05.2012. 21:32

@Ana - Potala sam svog svestenika iz crkve ali nije znao da mi objasni. Uzgred, vidim da jos njih najmanje sedmoro takodje ne zna.

sono io

16.05.2012. 09:41

@Ana - u tome i jeste problem.... Dveri nisu imale ni malo medijskog prostora ni pre a ni posle izbora..... ali ima vremena... čućete ... a ako vas interesuje, ukucajte na netu pa ćete videti...

sreto

15.05.2012. 19:19

NESTO SE MISLIM: Ako su izbori bili REGULARNI, zasto se PONAVLJAJU (u Beogradu) na 16 birackih mjesta???

AleksandarBG

16.05.2012. 08:07

@sreto - Izracunali da im treba 16 izbornih jedinica da bi Ceda presao cenzus u Beogradu. Farsa od izbora, a narod.......

seljakLA

15.05.2012. 19:22

Pre nego sto Srbi naparavite glupost pogledajte na Youtube Sta Tadic ne zeli da znate.

@kondor

15.05.2012. 21:18

@seljakLA - Za seljaka LA to sam procitao i poslao komentar VN , ali nama ga medju komentarima , verovatno ne smiju da da obajave ili nece . Ali ja ne verujem da je to istina.

Dejan

15.05.2012. 19:54

Ja sam Sumadinac i volim Srbiju. Ali, zasto ide Tadic pogotovo po Vojvodinu pre izborima da skuplja glasova? Zato sto on za sumadiju nikad nista nije ucinio. Zato sam ja da se mi otcepimo od Beograda.

Vojislav

15.05.2012. 21:29

@Dejan - Srbija je rasparcana upravo za vreme vladavine Seselja, Nikolica i Vucica kada je potpisan kumanovski sporazum i otcepljeno Kosovo. Tebi to ocigledno nije dovoljno i hteo bi da se i Sumadija otcepi. U redu, ali onda da se svi koji su u Beograd dosli iz Sumadije da se tamo i vrate? Ja nisam za to a ne verujem ni da je vecina niti beogradjana niti sumadinaca.

sale RIO

15.05.2012. 20:52

Toma Nikolic. Hahahahahhahahahahahahhaha. Smesno !Taj da mi putuje po belom svetu i da me predstavlja? Neka hvala !Ni ovaj nije bolji ali ima iskustva.

Milan

16.05.2012. 00:04

@sale RIO - Jadni moj Srbine , tebi su bolji ovi sto su palili Skupstinu , isli bagerom na RTS , kalasnjikovima u Narodnu banku ? O njihovim " uspesima " ne bih .

sale RIO

16.05.2012. 14:34

@sale RIO -  Verovatno radis za platu od 300 evra i krpis se od 1 do prvog, ako u opste i radis ! Mislis kada ti dodje Nikolic na vlast med i mleko... Nije tako. Isti taj Nikolic docice kod mog gazde tajkuna za koga ja radim i molice ga za zajam. Inace radim za 1500 evra i naravno da cu da glasam za Tadica. Zasto da menjam kada je meni super !

@kondor

15.05.2012. 21:39

Iskreno da vam kazem ja nisam za ni jednog od ova dva kandidata , moj kandididat je dr. Kostunica . Citajuci komentare svi pisu da je g. Nikolic izgubio , nije izgobio , njegova koalicija je dobila 77.poslanickih mesta dok je g. Tadic sa svojom koalicijom dobio 66. ko je onda tu izgubio . Jedino sto je u Srbiji nakaradan sistem prilikom parlamentarnih izbora . Koalicija ili stranka koja je dobila najveci broj poslanickih mesta treba da odredi mandatara nove vlade ne nikako gubitnici ili drugi.

milos

15.05.2012. 21:55

@@kondor - Pa ti i ne znas ko je koliko osvojio ali za sitne pare znas da pises komentare po internetu!

tadja

16.05.2012. 00:23

Da bese, da mi izadjes iz kuce vise. Uselio si se, pa ne izlazis. Cini mi se da tebe vise vidjam i cujem nego zenu i decu. Cak si mi i telefon zauzeo,poruke mi svaki da dolaze.