Kultura

Utorak, 15.05.2012.

10:35

Zagrebačka Filharmonija u Beogradu

Posle tri decenije Zagrebačka filharmonija ponovo gostuje u Beogradu, u subotu 19. maja u 20h na Kolarcu, u okviru ciklusa regionalne saradnje tri filharmonije Pika -Točka - Тачка.

Izvor: B92

Default images

Zagrebački orkestar, pod upravom dirigenta i umetničkog savetnika Dmitrija Kitajenka i sa solistkinjom na violončelu Monikom Leskovar, izvešće Ravelov Valcer, Rokoko varijacije Čajkovskog i Mendelsonovu Italijansku simfoniju, a 90 muzičara Zagrebačke filharmonije u subotu 19. maja stiže u Beograd, predvođeno direktorom Miljenkom Puljićem.

Nastup u Beogradu Zagrepčanima će biti treći uzastopni koncert, s obzirom na to da samo dan pre isti program izvode u matičnoj dvorani Lisinski, a veče pre toga gostuju i u sali Slovenačke filharmonije. Prvu sezonu projekta regionalne saradnje sledeće nedelje završava orkestar Beogradske filharmonije, sa šefom-dirigentom Muhajem Tangom, gostovanjima u Ljubljani (27. maja) i Zagrebu (28. maja).

Prvi projekat ovakvih razmera u oblasti kulture, inicirali su direktori tri nacionalna orkestra iz regiona, a zvanično podržali predsednici, premijeri, ministri kulture, gradonačelnici i ambasade SAD u sve tri države. Od ove godine, tri nacionalne filharmonije, u okviru svojih redovnih koncertnih sezona, imaju poseban abonman pod istim nazivom Pika-Točka-Тачка, u okviru kojeg se održava pet koncerata sa identičnim dirigentima, solistima i programom. U svakom gradu tri koncerta izvodi matični orkestar, dok su preostala dva gostovanja partnerskih orkestara. Planirano je da saradnja traje najmanje narednih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: