Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
SES traži formiranje ministarstva za građevinu

SES traži formiranje ministarstva za građevinu

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) najavili su danas da će zatražiti od Vlade da se formira posebno ministarstvo za građevinarstvo, kako bi se sprečilo dalje propadanje te izuzetno važne privredne grane.

243241_radnici1-foto-masanori-josida
243241_radnici1-foto-masanori-josida

Savet na današnjoj sednici, čija je centralna tema bila analiza stanja u građevinarstvu, nije imao kvorum za odlučivanje, s obzirom na to da je od predstavnika vlasti bio prisutan samo zvaničnik iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Predstavnici sindikata i Unije poslodavaca Srbije (UPS) istakli su da je pre tri godine u Srbiji bilo registrovano 11.000 građevinskih preduzeća, a da ih sada ima 8.000, kao i da je trenutno oko 87 odsto njih u stanju nelikvidnosti.

Prema podacima UPS-a, samo lokalne samuprave trenutno duguju građevinskim firmama najmanje 390 miliona evra, a prosečan dug je stariji od tri godine.

Atanacković, koji je predsednik UPS-a, istakao je da ministarstva koja su se u ovoj vladi bavila građevinarstvom često nisu bila u dobroj koordinaciji i da je neophodno da se formira posebno ministarstvo.

Duško Vuković, predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva, ocenio je da je domaće građevinarstvo u katastrofalnom stanju i dodao da će se od nove vlade tražiti nastavak primene posebnog kolektivnog ugovora za građevinare i pojačan rad inspekcije kako bi se smanjio rad "na crno".

On je dodao da "na crno" u Srbiji radi najmanje 30.000 radnika, pa čak i na izgradnji stanova u novom naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu u Beogradu.

Ističući da je građevinarstvo trenutno na "izdisaju", on je upozorio da se mora promeniti poreska politika i ukinuti duplo oporezivanje naših građevinara u inostranstvu.