• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Batalio pasoš SAD da bi mu ostalo 600 miliona

Suosnivač Facebooka, Eduardo Saverin, odrekao se državljanstva SAD da ne bi platio porez na dobit od prodaje akcija globalne socijalne mreže. Kada mreža bude bila na berzi Saverin će biti - Singapurac.

Rođen kao Brazilac, Severin (30) se američkog državljanstva odriče uoči izlaska Facebooka na berzu u petak, i time će izbeći da plati popriličan porez, nakon što podigne novac od svoj udela u kompaniji, preneo je britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Portparol Saverina je izjavio da on "smatra da je praktičnije da postane državljanin Singapura, budući da planira tamo da živi neodređeni vremenski period".

Saverin od 2009. živi u Singapuru i pokrenuo je postupak odricanja od američkog državljanstva u septembru 2001, ali je njegova odluka saopštena tek prošle nedelje, kada je Poreska uprava SAD objavila listu Amerikanaca koji su se odrekli državljanstva.

Kompanija Facebook očekuje da će inicijalna javna ponuda (prva prodaja akcija pri izlasku na berzu), koja će biti obavljena u petak, doneti oko 10,6 milijardi dolara, a procenjuje se da će kompanija svoju vrednost proceniti na 96 milijardi.

Saverin je vlasnik četiri odsto akcija kompanije, pa bi njegovo lično bogatstvo, po izlasku kompanije na berzu, trebalo da bude uvećano za oko četiri milijarde dolara. Da je ostao državljanin SAD, morao bi da plati porez na kapitalni dobitak.

Saverin je zaslužan za veliki deo početnog uspeha Facebooka. Bio je prvi finansijski direktor kompanije i obezbedio je novac koji je Marku Cukerbergu bio potreban za pokretanje te društvene mreže, da bi kasnije, zbog nesuglasica sa Cukerbergom, napustio firmu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image