Predsedništvo Srpske napredne stranke odlučivaće na današnjoj sednici o pozivu građanima na proteste i izražavanje nezadovoljstva zbog „izborne krađe“, kao i da li će njen lider Tomislav Nikolić uopšte učestvovati u drugom krugu predsedničkih izbora, 20. maja.



„Neću se smiriti dok ovo ne istražimo i ozbiljno razmišljam o tome šta ćemo da radimo na izborima 20. maja. Ozbiljno razmišljam o tome da se okupimo u Beogradu jedan dan pred izbore, da pokažemo toj bandi da mi to nećemo da trpimo“, rekao je Nikolić meštanima Velikih Kupaca, nedaleko od Kruševca.

Kako je upozorio, „videćemo da li će drugog kruga predsedničkih izbora biti“. „Ako bude izbora… ovog puta ćemo mi ići s našim listićima, sedećemo na mestima na kojima se broji, da sami svoje brojke pokupimo, da svoj rezultat objavimo, tačan, a ako oni imaju neki svoj lažan, ući ćemo u velike sukobe“, rekao je Nikolić.

Predsednički kandidat koalicije „Pokrenimo Srbiju“ očekuje od Republičke izborne komisije da poništi odluku o proglašenju konačnih rezultata. „Sve sam sigurniji da u drugom krugu nikada nisam izgubio izbore. Sa ovim izbornim rezultatima upoznao sam ambasadore Rusije, SAD, kancelariju EU u Beogradu, OEBS i Savet Evrope.“, rekao je Nikolić i najavio da će se u ponedeljak sastati i s američkom ambasadorkom Meri Vorlik.

SNS je podnela krivične prijave protiv NN lica zbog „izborne krađe“. „Ovo ne sme da se oprosti i dozvoli. Krađa izbora je kao ratni zločin“, istakao je Nikolić i više puta ponovio da je „DS pokrala izbore na svim nivoima“, navodeći primere navodnih neregularnosti iz svih krajeva Srbije.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, koalicioni partner SNS, pridružio se tvrdnjama naprednjaka da su izbori 6. maja „pokradeni“. Ilić je na konferenciji za novinare poručio da je „vladajuća stranka uhvaćena u krađi i za to postoje dokazi“.

Aleksandar Bogdanović iz Gradskog odbora NS u Novom Sadu rekao je da „pod krivičnom i materijalnom odgovornošću“ tvrdi da je u tom gradu između 30.000 i 40.000 građana „prodalo“ svoj glas i da je policija zbog toga privela tri osobe.

Predsednik Gradskog odbora NS iz Niša Bojan Avramović kazao je da su u tom gradu izbori „kompletno pokradeni“ i da su se u džakovima nalazili izmešani gradski, opštinski i republički listići.

Tužilaštvo i MUP

Republičko javno tužilaštvo zatražilo je od MUP Srbije proveru svih navoda u vezi s poreklom i autentičnošću listića koje je u četvrtak javno predstavila Srpska napredna stranka. Takođe će biti ispitano da li je to moglo da utiče na regularnost izbornog procesa, saopštio je portparol RJT Tomo Zorić. Ministar policije Ivica Dačić kazao je da je zahtev prosleđen Upravi kriminalističke policije u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari