Ekonomija

1

Svi prodaju kinesku robu, jedino se cene razlikuju

Autor: AM

Izvor: Novosti/Novi magazin

Svi prodaju kinesku robu, jedino se cene razlikuju

Izvor: Novosti

Godišnje, prema zvaničnim podacima, u našu zemlju iz Kine stigne robe vredne oko 800 miliona evra, ali stručnjaci veruju da još toliko kineskih proizvoda na srpsko tržište dođe nelegalnim kanalima.

Procenjuje se da u asortimanu srpskih trgovina čak 60 odsto čini kineska roba. Na pijacama i buvljacima situacija je još drastičnija i gotovo 90 odsto robe je iz ove zemlje.

"Kineski tržni centar je postao najveći centar za nabavku robe i ovde se snabdeva cela Srbija. Ista roba se nudi ovde i širom Srbije. Kada se kupuje na veliko, cene su dodatno niže. Upravo zato, majica koju ovde plate 300 dinara, košta i više od 1.000 u butiku. Što je butik luksuzniji, cene su veće", kažu za Novosti u ovom tržnom centru.

"Drugarica je saznala koliko puta i kada stiže roba u Kineski tržni centar. Tada idemo u kupovinu, cenkamo se i dobijamo dobre cene. Jednom smo kupili 40 tašni po 300 dinara, a s obzirom na to da su izgledale sasvim pristojno nismo hteli da ih prodajemo ispod 1.000 dinara. Tada smo uspeli dobro da zaradimo i brzo prodamo sve. Sada je sve teže, jer ljudi nemaju para. Ni za jeftino", kaže Maja S.

Košulje su oko 500 dinara, a za iste u buticima se traži od 800 do 1.200 dinara. Baletanke su od 400 do 1.500 dinara, mada ih i u pojedinim trgovinama u centru Beograda nude po gotovo istim cenama.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

vladislav zivkovic

Kad se citaju napisi nasih novinara o kineskoj trgovini stice se utisak da su na platnom spisku Kine.Nezno,dirljivo,kinezi se predstavljaju kao dobrobit za nas,zaboravlja se da su mnoge radionicwe iscezle zahvaljujuci njihovom sinhronizovanom nastupu ovde:npr.proizvodnja plisanih igracaka,ramova i mnostva drugih proizvoda.Evo primer.Pre pet god. kod njih je paket baterija kostao 50.din.Kad su unistili domace trziste digli su cenu na 300.Tako sve,narocito garderobu,nastupaju kao drzava,dok ne uniste,kad zavladaju onda su monopolnog karaktera.Niko ih ne dira,deluje da su inspekcije podmicene na drzavnom nivou.Iznose dnevno neoporezovano otprilike onoliko koliko Narodna Banka dnevno intervenise da bi zastitila dinar