Prevencija raka grlića materice

Srbija je prva u Evropi po broju umrlih i obolelih žena od raka grlića materice - svakoga dana umre jedna, a obole četiri žene, iako je bolest potpuno izlečiva.

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2009.

00:41

Default images

Svake godine otkrije se oko 1.400 novih slučajeva, a od tog broja u proseku godišnje umre oko 500 žena. Ipak, tu bolest je moguće potpuno izlečiti. Ministarstvo zdravlja pokreće nacionalni program za otkrivanje te bolesti, u okviru koga će žene na kućne adrese dobijati pozive na besplatne preventivne preglede.

Iako je potrebno od 5 do 15 godina da tumor postane zloćudan, samo trećina žena bolest otkrije na vreme, a tek petina ide na redovne preglede. Smisao nacionalnog skrininga jeste da se u domovima zdravlja pregleda što više žena koje su u rizičnom dobu od 25 do 69 godina.

"Organizovani skrining podrazumeva ciljano pozivanje svih žena", kaže Vesna Kesić iz Republičke stručne komisije za prevenciju karcinoma grlića materice.

"Mi znamo da se od pozvanih neće 100 odsto žena odazvati, ali je ideja u tome da žena dođe na pregled, da to bude makar jednom u tri godine, makar jednom u životu, jer kad bismo pregledali svaku ženu, mi bismo smanjili broj slučajeva raka glića materice za polovinu", dodaje ona.

Iako u Srbiji ima domova zdravlja koji nemaju čak ni mikroskope ni računare, a 30 odsto ni citologe, u ministarstvu veruju da će ovaj program dati očekivane rezultate jer većina domova zdravlja ima kolposkope i obučene stručnjake koje očekuju i dodatne edukacije.

"Organizovani nacionalni program, populaciono zasnovani, počinje ove godine i u Srbiji se neće nikada prekinuti", rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"To kažem sa garancijom što će se promene finansiranja videti kroz ove programe, što imamo dovoljno podataka u bazama osiguranika da moramo da krenemo odmah", kaže on.

"Može neko da kaže: 'Ja u domu zdravlja nemam kompjuter.' Imaće svesku! Ne treba vam, imate adrese u bazi podataka o svim ženam na teritoriji vaših domova zdravlja", kazao je Milosavljević.

Zahvaljujući nacionalnom skriningu, u Finskoj je obolevanje od ovog oblika karcinoma smanjeno sa 15 na manje od četiri žene, a smrtnost na manje od jedne među 100.000 žena.

Uspeh programa, prema rečima stručnjaka, zavisiće ne samo od onih koji ga organizuju, već i od toga koliko će žene razumeti važnost dolaska na pregled.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: