• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas konačni rezultati izbora

Konačni rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora moraju da budu objavljeni danas do 20 sati, a Republička izborna komisija treba u narednih deset dana, do 20. maja da dodeli poslaničke mandate u novom sazivu parlamenta.

Objavljivanjem konačnih rezultata parlamentarnih izbora počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje novog saziva parlamenta, čiju će prvu sednicu sazvati predsednica starog saziva Slavica Đukić Dejanović.

RIK poslaničke mandate raspodeljuje primenom sistema najvećeg količnika, tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250.

Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko tih količnika na nju otpada.

Mandate će dobiti kandidati po redosledu po kojem se nalaze na izbornoj listi.

Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva Narodne skupštine.

Prvoj sednici novog saziva, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji narodni poslanik koji se naziva predsedavajući, a ako to najstariji narodni poslanik ne može ili ne želi, predsedava sledeći najstariji prisutni narodni poslanik.

Predsedavajućem, odnosno predsedniku Narodne skupštine, u radu pomaže po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Pored potvrđivanja mandata, na prvoj sednici se bira novi predsednik parlamenta, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar. Po pravilu, biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nova Vlada Srbije trebalo bi da bude izabrana u roku od najkasnije tri meseca od konstituisanja novog parlamenta.

RIK je juče saopštio da je na osnovu 98,44 obrađenih biračkih mesta, na parlamentarnim izborima 6. maja najviše glasova osvojila koalicija oko Srpske napredne stranke - 24,04 odsto i 73 mandata, dok je koalicija oko Demokratske stranke dobila 22,11 odsto glasova i 67 mandata.

Na osnovu 98,67 odsto obrađenih biračkih mesta kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić na predsedničkim izborima osvojio je 25,37 odsto glasova, a kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić 25,02 odsto glasova.

Tadić i Nikolić su ušli u drugi krug predsedničkih izbora koji će biti održan 20. maja.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image