Dostupni linkovi

File: Proširenje nije uzrok problema, već deo rešenja



Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File izjavio je danas da je EU tokom svog razvoja omogucila svojim građanima da uživaju u ranije nezabeleženom periodu mira i sve većeg prosperiteta.

U obraćanju povodom Dana Evrope, File je podsetio da je 9. maja 1950. Robert Šuman predstavio svoj predlog kojim je postavljen temelj Evropske unije, jedinstvenog projekta ujedinjene zajednice koja počiva na zajedničkim vrednostima i načelima.

Istakao je da je proširenje u "DNK" Evrope koja, uprkos svim poteškoćama kroz koje je nedavno prošla, i dalje predstavlja izvor inspiracije: sa svojim vrednostima, životnim standardom, a u slučaju proširenja i svojom moći transformacije koju donose reforme i promene potrebne da bi se dostigao evropski standard u svim oblastima života.

“Evropska unija i dalje raste. Hrvatska ce nam se uskoro pridružiti. Srbija je dobila status kandidata, a pregovori s Crnom Gorom treba da počnu sledećeg meseca. Ostale zemlje u procesu proširenja takođe se kreću ka Evropskoj uniji. Odlučni smo da održimo ovaj proces uprkos izazovima s kojima se Evropa trenutno suočava”, kazao je File.

Dodao je da se ti izazovi odnose na globalizaciju, a ne na proširenje, jer proširenje nije uzrok, vec deo njihovog rešenja.
XS
SM
MD
LG