Masa neto zarada u Srbiji u prvom tromesečju ove godine realno je bila veća za 4,1 odsto nego u istom periodu prošle godine, objavio je Ekonomski institut. Na predstavljanju novog broja ekonomskog biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT), saradnik Ekonomskog instituta Vladimir Vučković je rekao da se u okviru te mase primećuje natprosečan rast zarada u javnom sektoru za 5,4 odsto.

 Unutar javnog sektora, kako je naveo, „najbrže rastu plate na svim nivoima administracije, sa čak 7,3 odsto međugodišnjeg realnog rasta, što je rezultat ne samo rasta zarada nego i većeg broja zaposlenih u javnom sektoru“, istakao je Vučković. On je dodao da je zbog kašnjenja podataka o mesečnom izvršenju budžeta mart nije moguće tačnije videti o čemu se tu radi, ističući da je nedopustivo da objavljivanje tih podataka kasni oko mesec dana.

Prema oceni Ekonomskog instituta, treba se bojati da bi glavni efekat kratkoročne relaksacije prihoda stanovništva moglo biti dalje jačanje evra zbog rasta devizne štednje i pokretanje inflacije, a ne pokretanje industrijske proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari